Rata de obezitate în rândul adolescenţilor creşte alarmant în SUA / Printre soluții: modificări ale alimentaţiei și creşterea nivelului de activitate fizică

obezitate, copii, sua, alimentatie Sursa foto: Nuzza1 | Dreamstime.com

Obezitatea în rândul adolescenţilor din Statele Unite a atins niveluri alarmante, aproximativ 21% dintre persoanele cu vârsta între 12 şi 18 ani fiind afectate, conform unui studiu publicat luni, citat de agenţia Xinhua, transmite Agerpres.

Obezitatea are un impact asupra sănătăţii adolescenţilor şi creşte în mod semnificativ probabilitatea unui diagnostic de obezitate la vârsta adultă, dar şi riscul de boli asociate, potrivit raportului publicat în jurnalul ştiinţific Journal of American Medical Association (JAMA).

Studiul defineşte obezitatea la adolescenţi drept un indice de masă corporală (IMC) mai mare comparativ cu cel al 95% dintre persoanele de aceeaşi vârstă şi acelaşi sex.

Acesta subliniază prevalenţa în creştere a obezităţii severe, care afectează 7,6% dintre adolescenţii din SUA şi se caracterizează printr-un IMC de cel puţin 120% din procentul de 95% sau mai mult.

Factorii cheie care contribuie la această epidemie includ influenţe genetice, de mediu şi de stil de viaţă.

Potrivit studiului, estimările privind moştenirea genetică sugerează că aceasta reprezintă între 40% şi 70% din riscul de obezitate.

Comportamentele asociate stilului de viaţă, cum ar fi timpul excesiv petrecut în faţa ecranului şi somnul insuficient, joacă, de asemenea, un rol esenţial. Spre exemplu, adolescenţii care petrec peste două ore pe zi cu activităţi recreative pe ecran prezintă un risc cu 67% mai mare de a fi supraponderali sau obezi.

Raportul subliniază fiziopatologia complexă a obezităţii, care implică un dezechilibru între aportul şi consumul de energie, influenţat de hormonii care reglează foamea şi saţietatea.

Obezitatea în rândul adolescenţilor este asociată cu numeroase complicaţii în ceea ce priveşte starea de sănătate, inclusiv rezistenţa la insulină, hipertensiunea arterială, dislipidemia, tulburările de somn şi depresia.

Potrivit raportului, este alarmant faptul că obezitatea în timpul adolescenţei este legată de o rată mai ridicată a mortalităţii ca urmare a bolilor cardiovasculare şi a diabetului de tip 2, potrivit raportului.

Strategiile de tratament variază, însă modificarea stilului de viaţă rămâne metoda cea mai eficientă.

Intervenţiile eficiente includ modificări ale alimentaţiei, creşterea nivelului de activitate fizică şi consiliere comportamentală, potrivit studiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Nuzza1 | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *