Cele mai bune gustări pentru drumeții/ Un nutritionist explică de ce trebuie să evităm carbohidrații și zahărul, când suntem în excursie

drumetie Sursa foto: Pexels

Orice nutriționist sau instructor de fitness îți va spune că este foarte important este să fii alimentat corespunzător în timpul unui antrenament, fie că este vorba de o „excursie” la sala de sport, pe banda de alergare, sau de o excursie în aer liber. Potrivit CNN, aceasta din urmă vine cu propriul său set de provocări. În primul rând, trebuie să te asiguri că gustările tale de drumeție sunt portabile și suficient de ușoare pentru a îmbunătăți – spre deosebire de a diminua – efortul pe care urmează să-l faci.

„Gustările ar trebui gândite ca o modalitate de a alimenta organismul în timpul călătoriilor lungi, când mâncarea nu este disponibilă cu ușurință” – nutritionist Robert Iafelice, autor al cărții „Hold On to Your Muscle, Be Free of Disease”

Pentru drumeții, alege gustări care nu-ți cresc glicemia și îți oferă sațietate

Trebuie să ai grijă ca toate gustările pe care le iei cu tine să-și asigure „combustibil” de lungă durată, mai degrabă decât energie rapidă.

Iafelice explică faptul că drumețiile, și alte activități de mare intensitate în aer liber, ard, predominant, grăsimile, pentru a oferi organismului combustibil. Astfel, vei dori să cauți gustări care îți reglează glicemia, oferind, în același timp, sațietate, inclusiv proteine, fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă. Chiar și în cazul în care drumeția ta se transformă într-o serie de… sprinturi, nutriționistul Robert Iafelice spune că nu sunt necesare gustări cu zahăr, pentru energie rapidă.

În drumeții, gustările tentante sunt pe bază de carbohidrați, dar ele pot deveni periculoase

Deși poate fi tentant (și convenabil) să te gândești că cea mai bună gustare ar fi una pe bază de carbohidrați, cum ar fi biscuiți, chipsuri, prăjituri, covrigei sau cereale uscate, nutriționistul Iafelice explică faptul că riști o creștere a zahărului din sânge, care eliberează insulină pentru a reduce glicemia la nivelurile de bază. „Cantitatea mare de insulină compensează în exces și scade nivelul zahărului din sânge, deseori prea mult, rezultând hipoglicemie reactivă sau glicemie scăzută”, spune el.

Scăderea zahărului din sânge poate provoca o varietate de simptome:

  • amețeli
  • dureri de cap
  •  oboseală
  • apatie
  •  iritabilitate
  •  tremurături amețeli
  •  slăbiciune
  • foame

În astfel de situații apare pericolul. Persoana afectată întinde apoi mâna după un alt carbohidrat sau o gustare cu zahăr,  pentru a se simți mai bine. Acest lucru crește apoi din nou glicemia și apare un cerc vicios.

Evident, acest lucru nu înseamnă că atunci când pleci într-o excursie/drumeție trebuie să lași acasă gustările preferate, pe bază de carbohidrați. Pur și simplu, trebuie doar să compensezi acest cerc vicios asociind carbohidrații preferați cu proteine ​​și grăsimi, cum ar fi untul de arahide sau brânza.

Situație neplăcută într-o drumeție: Gustările cu îndulcitori pot provoca gaze

Gustările fără zahăr, îmbogățite cu alcooli de zahăr, precum sorbitolul, xilitolul, maltitolul, manitolul și siropul de maltoză pot părea o alternativă înțeleaptă, dar nutriționistul Iafelice spune: „Problema cu acești îndulcitori este că, la unii oameni, ei pot provoca gaze excesive.”

Evident, această situație nu este de dorit, nefiind ceva cu care vrei să te lupți în sălbăticie, așa că evită alimentele care au îndulcitori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *