Tania Fântână, nutriționist: Merdenelele – cu bune și rele / Alea despre care crezi că sunt o gustare, dar 2-3 acoperă necesarul de calorii zilnic al unei femei de 60-70 de kilograme

tania fantana, nutritionist, cheat meal, cheat day Sursa foto: G4Food

Dacă iubești mâncarea și pe mâncăcioși, nu ai cum să scrii despre merdenele decât cu gura salivând. Nu pentru că ți-ar fi foame sau pentru că îți este musai poftă de una. Dar pentru că, pe lângă calorii și cifre, merdenelele sunt poveste. Iar mâncarea este fabulație în mare parte, să recunoaștem…

Merdenelele și covrigii sunt chestiile alea pe care le iei în grabă, pe stradă, pe care le mănânci încercând să nu te umpli de grăsime pe hainele fițoase cu care te duci la serviciu. Merdenelele sunt despre viteză, în primul rând. Nimeni nu vrea să mănânce o merdenea cu furculița și cuțitul. Nimeni nu vrea să mănânce o merdenea rece. Merdenelele sunt despre fierbințeală și bucăți de brânză pe care sacoul tău sau bluza de mătase le atrag invariabil.

În ziua de astăzi, găsim merdenele de toate calitățile. Na, ca oamenii, ca vremurile. Merdenele făcute cu margarină și griș în loc de unt și brânză 100%. De multe ori nici prețul nu mai reflectă calitatea.

Ce e bun în merdenele?

– Că găsești rapid ceva de mâncat când îți vine să cazi lat de foame pe stradă.

– Că sunt proaspete, majoritatea.

Ce e rău în merdenele?

– Că sunt niște produse calorice. O bucată are aproximativ 330 kcal. Dar cine cumpără o bucată? 2-3 e o cantitate cu care stomacul tău se simte plin, iar tu poți să îți pui bifa în cap că ai mâncat. Trei bucăți înseamnă cât arde corpul tău stând degeaba în 24 de ore. Dacă nu faci mișcare cine știe ce în ziua aia și dacă ești femeie de aproximativ 60-70 de kilograme, cam atât poți mânca într-o zi ca să nu te îngrași. Cine poate sta însă doar cu atât în stomac? Sigur vei mai avea cel puțin o masă principală și o gustare în ziua respectivă. Așadar, șansele să mănânci peste cât ai nevoie și să te îngrași sunt crescute. De asta ne îngrașă fast food-ul. Densitate calorică foarte mare. La gramaj puțin ai multe calorii. Sper că sunteți de acord cu mine că merdeneaua și covrigul sunt fast food. Bietul cartof prăjit nu poate sta singur la categoria asta.

– Că au ca materii prime făina și grăsimea în mare parte. Că au în compoziție multe grăsimi și zero fibre. Că dacă în loc de brânză au majoritar griș și multă sare, conținutul de proteine scade dramatic, rămânând un produs compus majoritar din carbohidrați și grăsimi, rețeta cea mai sigură de îngrășat. Vrem să avem proteine suficiente în dieta noastră pentru ca mâncarea să ne țină de foame, pentru ca metabolismul nostru să nu se lase pe tânjală, pentru a ne putea sătura cu cantități mai mici de mâncare.

– Că, deși le mănânci, tot nu încadrezi această masă la mâncare. De câte ori nu am auzit oare pe stradă sau la colegii noștri expresia: „De dimineață n-am mâncat. M-am oprit la metrou și am luat 2 prostii de merdenele, dar cam atât.” Ce e mâncat pe fugă, pe grabă, vorbind la telefon, conducând, nu e recunoscut de creier ca fiind mâncare. Starea de „neprezență” face ca mâncarea să treacă spre stomac fără să treacă întâi pe la creier. De asta nu conștientizăm că am mâncat, deși am luat sute de calorii la bord. După ce le mâncăm rămânem tot cu acel gol psihic și în aceeași căutare de ceva bun, ceva de recompensă.

Când poți mânca merdenele?

E greu să spun când sunt recomandate pentru că recomandate ca și nutrienți oferiți ar fi alte alimente, dar poți mânca merdenele atunci când chiar îți e poftă să mănânci așa ceva; când ai nevoie de o recompensă; când ai fost foarte cuminte și ești mândru de tine că ai mâncat sănătos o perioadă lungă de timp și simți că poți face față reintroducerii alimentelor care au valoare sentimentală pentru tine. Că poți să stăpânești mărimea porției adică. Pentru că, în definitiv, asta trebuie să facem noi cu noi. Să facem pace între noi și mâncare. Să nu fie alimente de care să ne fie frică sau contexte de viață în care mâncarea e implicată și nouă să ne fie teamă de reacția noastră la acel tip de mâncare.

Ca să dai jos caloriile aduse de o merdenea trebuie să alergi o jumătate de oră. Dacă ai mâncat însă două bucăți, deja știi ce ai de făcut în următoarea oră. Sigur că în acea oră de alergat, dacă o faci în aer liber, în parc, poți să admiri natura, cerul, îți poate veni inspirația pentru un nou articol sau pentru a scrie o carte, îți poți întâlni jumătatea sau fosta jumătate etc. Alegeri, alegeri, alegeri și oportunități în viață. Să jonglați cu grație și mâinile curate peste toate aceste momente!

Notă: Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: G4Food

Comentarii

  1. O precizare, nu se face distincția apropos de producția de merdenele:
    1. Făcută corect, din aluat cu unt ṣi umplută cu brânză (sunt câteva brutării artizanale care le fac corect, cu un cost pe măsură).
    2. Aluat făcut cu margarină plus premix/ sau E-uri care imită brânza (toate merdenelele ieftine de la patiseriile de la colțul blocului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *