Neurolog care cercetează demența: Alimentul pe care ar trebui să îl consumați pentru sănătatea creierului – și de ce nu poate fi înlocuit cu suplimente

neurolog, dementa, creier, clorofilă Sursa foto: Dragoscondrea | Dreamstime.com

Dean Sherzai, neurolog și cercetător în domeniul demenței, evidențiază un studiu esențial din 2018, finanțat de Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA. Acest studiu, care a analizat dietele a peste 900 de adulți în vârstă din Chicago, a constatat că consumul zilnic a aproximativ una până la două căni de frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza kale, a fost asociat cu o funcție cerebrală echivalentă cu a fi cu 11 ani mai tânăr decât cei care nu au consumat verdețuri, transmite Business Insider.

Sherzai, cunoscut ca fiind jumătate din proiectul „The Brain Docs”, derulat împreună cu soția sa Ayesha, pledează pentru această schimbare simplă în alimentație pentru a combate bolile neurodegenerative. El subliniază că adăugarea de verdețuri în alimentație poate reduce semnificativ inflamația, oxidarea și dereglarea glucozei și a lipidelor – toți factori-cheie în afecțiunile legate de vârstă.

În ciuda atracției suplimentelor pentru sănătatea creierului, Sherzai susține că cele mai eficiente strategii pentru sănătatea cognitivă sunt adesea cele mai simple și mai tradiționale. Clorofila, pigmentul verde din plante, joacă un rol crucial în acest sens. Clorofila ajută plantele să fotosintetizeze, iar profilul său nutritiv bogat – cuprinzând fier, magneziu și azot – este benefic pentru sănătatea umană.

neurolog, dementa, creier, clorofilă
Varza kale este considerată un superaliment. (Sursa foto: Pexels/Eva Bronzini)

Deși mărcile de wellness comercializează suplimente de clorofilă și sucuri verzi, aceste versiuni industriale sunt adesea lipsite de beneficiile inițiale, deoarece clorofila este instabilă și frecvent alterată. În schimb, consumul de frunze verzi întregi oferă acești nutrienți în forma lor naturală. Magneziul, fierul și azotul, toate componente ale clorofilei, sunt vitale pentru diverse funcții corporale, inclusiv sănătatea mușchilor și a nervilor, transportul oxigenului și susținerea sistemului imunitar.

Frunzele verzi sunt, de asemenea, bogate în alte substanțe nutritive, cum ar fi vitamina K, acid folic, luteină și betacaroten, care, împreună, ajută la reducerea inflamațiilor, protejarea ADN-ului și susținerea sănătății ochilor. Verdețurile mai închise la culoare, cum ar fi varza kale și spanacul, sunt deosebit de bogate în nutrienți datorită conținutului lor mai ridicat de clorofilă. Prospețimea este esențială, deoarece frunzele ofilite pierd clorofila și nutrienții.

Chiar și verdețurile mai puțin pigmentate, precum salata iceberg, oferă în continuare substanțe nutritive și fibre valoroase.

Un strop de ulei de măsline pe verdețuri poate spori absorbția nutrienților. În cele din urmă, consumul unei varietăți de verdețuri proaspete, în orice formă preferați, contribuie semnificativ la sănătatea generală.

Citește și Oncolog: Acesta este micul dejun pe care îl mănânc aproape în fiecare zi pentru prevenirea cancerului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *