Dacă este vară, atunci și peștele este la mare căutare. Acest lucru este un adevăr sau rămâne doar un mit? Această dilemă ne-a determinat să sunăm câteva pescării pentru a discuta despre acest subiect. Am aflat cum influențează zilele notate în calendar cu „dezlegare la pește”, vânzările de pește la pescării.
Prima contactată a fost pescăria Sinoe din Constanța. Administratorul de aici, Muzaffar Erdin spune că acolo putem găsi toate speciile de pești. Printre acestea ne-a enumerat calcan de Marea Neagră, avride, hamsii de Marea Neagră. De apă dulce, din lacul Sinoe, pun la vânzare caras, crab, somn, novac de la Babadag. Pescăria lui vinde doar pești, fără alte produse de tip semi-preparate.
„Numai pește proaspăt, Românesc. Nu vindem importuri deloc.”, a declarat Muzaffar Erdin, administratorul pescăriei.
Pe timpul caniculei, pescăria Sinoe a redus programul și se închide mai devreme. Muzaffar Erdin spune că este foarte greu, iar cheltuielile sunt mari. „Cheltuieli mari, costuri foarte ridicate, gheață multă. Am redus programul din cauza căldurii. Închidem mai devreme.”, a declarat Muzaffar Erdin.
Administratorul pescăriei mai spune că produce gheață chiar acolo. „Avem mașini de gheață. În jur de 33 de kg pe zi”, a menționat el, pentru G4Food.
Muzaffar Erdin precizează că nu se plânge, afacerea fiind cât de cât profitabilă.
Cel mai căutat tip de pește
Acum, pe timpul verii, peștele „vedetă”, mai spune Muzaffar Erdin, este hamsia, fiind este cea mai căutată. De asemenea, este și cel mai ieftin pește, la 15-16 lei kg. Acesta este urmat de caras, crap și altele. Cel mai scump este calcanul, la 85 lei kilogramul.
Zilele care anunță, în calendarul ortodox, „dezlegare la pește” sunt cele în care se cumpără cel mai mult pește. „Se schimbă situația. Se triplează vânzările.”, a precizat Muzaffar Erdin.
Muzaffar Erdin spune că zona aceasta a pescăriilor în România este foarte slabă, nu este producție. Mai important este faptul că nu mai sunt pescari, și asta din cauza condițiilor prea aspre impuse de lege. Muzaffar Erdin crede că ar trebui să existe mai multă libertate. „Nu știu, protejează pe ăștia care fac importuri probabil nu știu să zic…”, a mai adăugat el.
„Deci un pescar în barcă trebuie să aibă 100 de hârtii la el. În același moment lucrează și cu apa. N-ai cum să faci 100% ce vor ei, n-ai cum, nicio șansă… așa că multă lume s-a lăsat de pescuit, n-au condiții”, a declarat Muzaffar Erdin.
„De exemplu, el are 1000 de kg de caras pe an. El poate să prindă într-o zi cantitatea aia. Restul zilelor ce face? Stă? Sunt niște legi date cam aiurea. De aceea au crescut și importurile”, a mai menționat el.
Importurile, favorizate?
Importurile sunt baza acum, mai spune administratorul pescăriei, care precizează faptul că acolo nu este calitate.
„Ei iau la mâna a șaptea. Pleacă de la 5 lei kilogramul, ajunge la 50 de lei kilogramul. Au un termen de valabilitate de câte 21 de zile. Și o cărămidă dacă stă 21 de zile la rece/cald, tot își schimbă fizionomia. Peștele dacă a trecut o oră după ce l-ai scos din apă se schimbă, vă dați seama, se usucă. Ei (cei care fac importuri) nu se ocupă cu așa ceva.”, a declarat Muzaffar Erdin pentru G4Food.
Alte două pescării din Capitală sunt în situații asemănătoare, vând toate categoriile de pești, de apă dulce și sărată. Pescăria Gloria are și preparate afumate, marinate, conserve. Peștii sunt luați de peste tot, Grecia, Bulgaria, România, Spania.
„Pe timpul verii, zona de pescărie merge foarte greu”, spune Gheorghe Rotari de la Pescăria Gloria. El mai adaugă faptul că perioada verii e foarte slabă și lumea nu vrea să mai gătească.
Și el confirmă creșterea vânzărilor în zilele de „Dezlegare la pește”. De asemenea, recomandă ca oamenii să nu se axeze pe un singur pește, ci să încerce cât mai mulți, pentru a exista o diversitate culinară. „Oricât de bun ar fi, te plictisești”, a menționat el. Clienții lor se axează mai mult pe pești oceanici și somon.
„Corvina e scumpă, dorada roșie e scumpă, somonul mai e (scump, n.r.)”, precizează el. Mai ieftin este carasul, macroul.
Gheorghe Rotari face aprovizionarea cu pește în majoritate din alte țări și foarte puțin din România. „Nu, nu mai găsești oameni care să muncească în domeniul ăsta… Nu mai sunt nici pescari, nici pești în România”, a concluzionat el.
„Dezlegarea la pește” crește vânzările
„La Pescaderia by Alioli” au la vânzare pești luați din țări precum Spania sau Slovacia. Sorin Dumitru spune că pe timpul caniculei, zona de pescărie reacționează mai greu, vânzările variind chiar și în timpul zilei, spre seară fiind mai aglomerat. „Nu prea cine știe ce, dar este (vânzare)”, a declarat Sorin Dumitru.
El ne spune că dorada și bibanul sunt tipurile de pește preferate de clienți. Sorin Dumitru pune la vânzare mai multe tipuri de pești scumpi, printe care peștele undițar, la 190 de lei kilogramul, iar limba de mare la peste 200 de lei. Cel mai ieftin este păstrăvul, la 60 de lei.
Și el confirmă că în zilele cu „Dezlegare la pește”, vânzările sunt mai mari.
Marea dezlegare la peste…Cand vezi ce cozi sunt zici ca toata Romania tine post:)