Cele mai scumpe alimente din lume. Un top pentru cei cu pretenții gastronomice fine

calatorii culinare, alimente scumpe, caviar, cartofi, pepene, branza, sofran, trufa, ton, wagyu, ciuperci, macadamia Colaj foto G4Food

Să savurezi un preparat bun, însoțit de o băutură pe măsură, cum ar fi un vin sau o șampanie de colecție, este o plăcere pe care nu toată lumea și-o permite. Dincolo de gusturile majorității, există iubitori de gastronomie cu gusturi rafinate care nu se mulțumesc cu orice, ci caută calitatea mai presus de toate. Iar dincolo de aceștia, există amatorii de plăceri gastronomice unice, care nu sunt la îndemâna nici măcar a majorității gurmanzilor.

Una dintre publicațiile din Spania a realizat un clasament al cele mai scumpe alimente din lume:

1. Caviar almas

Dacă, în sine, caviarul este una dintre mâncărurile clasice scumpe, caviarul almas este cel mai de top. Caviarul Almas este recoltat de la Beluga iraniană. Pentru a se califica drept caviar Almas, sturionul trebuie să fie albino și să aibă între 60 și 100 de ani. În plus, peștele trebuie să provină din partea de sud a Mării Caspice. Nu doar produsul în sine este un lux absolut, ci și faptul că se vinde în cutii de aur de 24 de carate. Prețul: 30.000 de euro kg.

2. Ciuperca Matsutake

Particularitatea sa principală constă în aromă, fiind foarte apreciată în tradiția culinară japoneză. Pentru 2.000 de dolari primești circa un kilogram. Crește în nordul Europei, Japonia și SUA, în păduri de pin. Forma sa alungită nu se poate obține în medii de cultură false. Se produc anual cam 1000 de kg, total insuficient pentru nivelul existent al cererii. Necesită anumite tehnici de gătire pentru a-și conserva aroma specifică.

3. Pepenele Densuke Black

Oricât de ciudat ar părea, și un pepene se numără printre mâncărurile scumpe din lume. Se găsește doar în Hokkaido. Are coajă neagră, iar interiorul la fel ca orice pepene. Poate ajunge și la 11 Kg, dar în general are între 2 și 5. Prețul variază, dar de-a lungul timpului pentru un astfel de pepene s-au plătit și 2400 de euro sau chiar 4700.

4. Nucile de Macadamia

Cele autentice pot costa aproximativ 3.000 de dolari kilogramul. Printre beneficiile lor se numără susținerea unei bune digestii și reducerea colesterolului. Cele obișnuite de pe piață sunt o variantă de slabă calitate.

5. Carne de Wagyu

Originară din Japonia, provine de la Kobe, o specie de bovină despre care se spune că bea bere și primește masaje pe durata vieții sale. Poate că acest lucru explică de ce un file de 200 de grame poate costa 500 de dolari (cele de cea mai bună calitate). Calitatea cărnii este dată de firicelele de grăsime infiltrate în ea. Dacă vaca nu a crescut și nu a fost sacrificată în Japonia, nu este Wagyu adevărat.

6. Ton cu înotătoare albastre

Singura asemănare cu tonul conservat este numele. Această delicatesă din Atlantic este pe cale de dispariție, ceea ce explică de ce trebuie să plătești aproximativ 2.600 de dolari pentru un kilogram. Sunt exemplare de dimensiuni uriașe care se hrănesc continuu cu crustacee, calamari și pești mici. Ajung la 2 metri lungime și peste 250 de kg.

7. Brânza din lapte de elan

Direct de la ferma suedeză Moose House poate ajunge pe masa ta pentru „doar” aproximativ 1.000 de dolari kilogramul. Se prepară cam 250 de kg pe an, pentru ca laptele se poate recolta doar între mai și septembrie și sunt doar câteva animale la această fermă din laptele cărora se prepară acest tip de brânză.

8. Trufele albe

O delicatesă italiană foarte apreciată în lume, care crește în frumoasa Toscana italiană, printre alte regiuni transalpine. Prețul? Variază între 2.000 și 4000 de euro kilogramul. Poate avea dimensiuni variabile, de la mărimea unui bob de mazăre până la trufe de 1 kg.

9. Cartofii La Bonotte

Cartofii „La Bonnotte˝ se pot cultiva doar pe o mică insulă (Noirmoutier) din apropierea Coastei de Vest a Franței. Tehnologia de cultivare a solului și de creștere a acestor soiuri rare de cartofi se transmite din generație în generație. Acest soi s-a adaptat să crească doar pe câmpurile pietroase de pe această insulă. Fermierii locali fertilizează terenurile exclusiv cu un tip de alge din Oceanul Atlantic, probabil de aceea au un gust dulce-sărat. Se produc doar 100 de tone anual și se strică extrem de repede, intervalul de consum e mic. Iar prețul cam 700 de dolari kg.

10. Șofranul

Acest condiment vegetal este unul dintre cele mai scumpe alimente, disponibil la aproximativ 8000-10000 de euro kilogramul. Este apreciat pentru gustul său amar și savoarea intensă, la care se adaugă o culoare galbenă, puternică pe care o dă mâncării, în special orezurilor. Se folosește un kg de flori pentru a obține 8-10 g de condiment.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *