Uleiul de palmier este obținut din fructul copacului Elaeis Guineensis, un palmier originar din Africa. Există șanse mari să fi consumat ulei de palmier sau să fi folosit produse fabricate cu acest produs. Este utilizat pentru gătit sau ca ingredient în alimente precum biscuiți, este un bun înlocuitor de unt, sau poate fi folosit în industria cosmetică, la produse precum săpun, șampon, machiaj și chiar biocombustibil, potrivit Health Line.
Cu toate acestea, metodele utilizate pentru producerea uleiului de palmier sunt extrem de nesustenabile și fac ravagii asupra mediului din Asia de Sud-Est. Totuși, industria uleiului de palmier susține că această cultură joacă un rol semnificativ în sistemul alimentar și oferă locuri de muncă în țările în care este cultivată.
Un dietetician autorizat a analizat impactul uleiului de palmier asupra mediului, deoarece este clar că utilizarea actuală a uleiului de palmier nu este sustenabilă pe termen lung.
De ce este uleiul de palmier atât de popular
Mulți dintre noi nu ne dăm seama cât de comun este uleiul de palmier. În 2021, în lume s-a produs mai mult de 75,7 milioane de kg de ulei de palmier. Acesta a devenit cel mai utilizat ulei vegetal din lume, iar cererea pentru acesta se așteaptă să mai crească.
Uleiul de palmier nu numai că acționează ca un conservant, dar, de asemenea, rămâne stabil la temperaturi ridicate și are o aromă ușoară și o textură netedă. În plus, cultivarea și recoltarea sa este rentabilă. Pe măsură ce industria alimentară a realizat avantajele uleiului de palmier, utilizarea acestuia a crescut foarte mult în anii 1970 și 1980. În prezent, acest ulei este utilizat în aproape jumătate din toate bunurile de consum.
Costul de mediu al uleiului de palmier
Doar câteva județe – în principal Indonezia și Malaezia – produc aproape 85% din uleiul de palmier de pe planetă. Părțile din sud-estul Asiei, Africa și America Latină în care se cultivă uleiul de palmier sunt cele mai afectate de producția acestuia. Chiar și așa, deoarece impactul său asupra mediului este atât de semnificativ, bilanțul final al producției de ulei de palmier poate fi mult mai mare.
Iată câteva dintre cele mai importante probleme de mediu legate de uleiul de palmier:
Defrișări masive
În unele părți ale Asiei se estimează că uleiul de palmier este cauza a aproape jumătate din totalul defrișărilor. Defrișarea pădurilor pentru agricultură duce la eliberarea gazelor cu efect de seră, la distrugerea obiceiurilor și amenință biodiversitatea.
Poluarea
Producția pe scară largă a unui produs agricol precum uleiul de palmier duce inevitabil la scurgerea și poluarea solului și a cursurilor de apă din apropiere. Defrișarea pădurilor pentru a face loc culturilor de ulei de palmier este, de asemenea, o sursă majoră de poluare a aerului.
Pierderea biodiversității
Ca urmare a despăduririlor și a pierderii habitatelor, numeroase populații de păsări, elefanți, urangutani și tigri devin din ce în ce mai amenințate sau pe cale de dispariție în țările care produc ulei de palmier.
Contribuie la încălzirea globală
Defrișarea pădurilor pentru înființarea plantațiilor de ulei de palmier contribuie la încălzirea globală prin eliberarea în aer a unor cantități excesive de gaze cu efect de seră.
Creștere și producție nelimitată
Se estimează că cererea de ulei de palmier va continua să crească în următorii 10 ani. Producția ar putea crește cu 100 % sau mai mult în unele zone, ceea ce nu ar face decât să înrăutățească impactul asupra mediului.
Paradoxal, producția de ulei de palmier este amenințată și de încălzirea globală. Nu numai că unele soiuri de palmier cresc mai greu la temperaturi mai ridicate, dar inundațiile cauzate de creșterea nivelului mărilor amenință, de asemenea, țări producătoare de ulei de palmier precum Indonezia.
Acestea sunt doar câteva aspecte care trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de reglementarea uleiului de palmier.
Cercetătorii au propus reducerea emisiilor industriei prin utilizarea exclusivă a terenurilor care au fost deja împădurite pentru plantațiile de palmier, protejarea terenurilor cele mai bogate în carbon, cum ar fi pădurile de turbă, și gestionarea mai bună a zonelor sensibile la carbon.
În unele cazuri, au intervenit guvernele. Declarația de la Amsterdam din 2015 și-a propus să elimine treptat, până în 2020, tot uleiul de palmier care nu este certificat ca fiind durabil. Parteneriatul include în prezent nouă țări, inclusiv Franța și Regatul Unit, și și-a extins angajamentul de a elimina defrișările din agricultură.
În ciuda acestor eforturi, punerea în aplicare este dificilă din cauza influenței întreprinderilor și a lipsei de resurse.
Cele mai comune ingrediente derivate din uleiul de palmier sunt:
- palmat
- palmitat
- lauret sulfat de sodiu (uneori conține ulei de palmier)
- lauril sulfat de sodiu (uneori conține ulei de palmier)
- stearat de gliceril
- acid stearic
- ulei vegetal (uneori conține ulei de palmier)