Achiziția Viterra Inc. de către Bunge Global SA, în valoare de 8,2 miliarde de dolari, urmează să primească aprobarea condiționată din partea Uniunii Europene, după ce companiile au oferit concesii pentru a răspunde preocupărilor legate de reglementare, transmite Bloomberg.
Ambele companii activează și pe piața din România.
Tranzacția, anunțată în luna iunie a anului trecut, va implica achiziționarea de către Bunge a Viterra, susținută de Glencore Plc, printr-o combinație de acțiuni și numerar, Bunge deținând aproximativ 70% din entitatea rezultată în urma fuziunii. Această fuziune va face din Bunge a doua cea mai mare companie agricolă din lume în funcție de venituri, dominând în special piețele de soia și grâu.
Comisia Europeană a lansat o investigație preliminară cu privire la această fuziune, invocând probleme de concurență în Polonia și Ungaria. Ca răspuns, Bunge s-a angajat să cedeze fabricile de ulei de floarea soarelui ale Viterra din aceste țări, ceea ce a satisfăcut autoritățile de reglementare din UE. Aprobarea condiționată este așteptată până la 1 august.
Bunge, care face parte din grupul ABCD al principalilor comercianți de produse agricole de bază, urmărește să își consolideze poziția față de rivali precum Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) și Louis-Dreyfus.
Acordul a primit răspunsuri diferite din partea autorităților de reglementare la nivel mondial; organismul antitrust din Canada și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra concurenței, în timp ce Brazilia și Australia au aprobat fuziunea. Din punct de vedere istoric, autoritățile de reglementare din UE au adoptat o poziție dură în ceea ce privește fuziunile din sectorul agricol, după cum s-a văzut în cazul tranzacției Bayer-Monsanto, în valoare de 66 de miliarde de dolari, care a necesitat cesionări semnificative pentru a obține aprobarea.
Se ntareste satana in lupta ce o va da cu omul ptr stapanirea lui