Focar de pestă porcină africană într-o exploatație din Sălsig, Maramureș. 166 de animale au fost eutanasiate

pesta porcina, maramures, porci, eutanasiere Sursa foto: Dreamstime

Un număr de 166 de porci purtători de pestă porcină africană dintr-o gospodărie din satul Sălsig au fost eutanasiați, a informat vineri directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, Dănuț Crișan, transmite Agerpres.

„În 25 iulie s-a declarat noul focar de boală și s-a eutanasiat întreg efectivul de porci prezenți în exploatație: 21 de scroafe, 3 vieri și încă 142 de porci (de la purcei sugari și tineret înțărcat până la porci grași). Cadavrele au fost îngropate pe un teren agricol aparținând proprietarului exploatației. Ancheta epidemiologică aflată în derulare arată că doar o parte din porci erau identificați și înregistrați în B.N.D., totodată existând indicii rezonabile de cauzalitate privind nerespectarea normelor de biosecuritate. Paguba este mare, costurile semnificative”, a spus Dănuț Crișan.

Potrivit acestuia, proprietarul animalelor a refuzat inițial sprijinul medicului veterinar dintr-o localitate învecinată.

„În data de 19 iulie, proprietarul gospodăriei a anunțat medicul veterinar din localitate asupra îmbolnăvirii unei scroafe. Medicul veterinar lipsea din localitate o perioadă mai lungă și a rugat un coleg din circumscripția învecinată să efectueze consultația animalului bolnav și implicit inspecția exploatației; proprietarul a refuzat serviciile medicului veterinar, recurgând din proprie inițiativă la administrarea unor medicamente, în speranța vindecării animalului. Văzând că starea clinică a animalului nu se ameliorează semnificativ, a solicitat în data de 24 iulie prezența medicului veterinar pentru investigațiile necesare. În urma inspectării efectivului a mai fost identificată o scroafă cu semne de boală – s-au prelevat probe de sânge de la ambele animale, iar analizele efectuate la Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (tehnica PCR), au relevat prezența genomului viral specific Pestei Porcine Africane”, a mai adăugat Dănuț Crișan.

El a mai precizat că unii crescători de animale minimalizează importanța respectării normelor de biosecuritate la nivelul exploatației, iar ultimele evenimente nu fac decât să demonstreze pericolul la care se expun cei care ignoră recomandările medicilor veterinari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *