Uniunea Europeană este cea mai mare piață pentru comercianții de banane. În 2019, cantitatea totală de banane consumată în UE a fost 5.551.278 tone. O scădere ușoară față de anul 2918, când consumul s-a ridicat la 5.573.326 tone. Față de anul 2010, consumul a crescut însă considerabil. Acum zece ani europenii au consumat 4.287.981 tone. O creștere de 1.263.297 tone.
Statele europene din zona Mării Mediterane ( Grecia, Cipru, Spania și Portugalia ), dar și insulele Martinique și Guadeloupe, aflate sub jurisdicția Franței, au produs anul trecut 624.425 tone de banane, o recoltă mai mare decât în 2018 ( 593.796 tone ), dar mai mică decât în 2010 ( 659.525 tone ).
Cel mai mare producător european este Spania, cu o producție anuală de peste 260.000 tone. Cele două insule franceze din Atlantic produc împreună aproximativ 150.000 de tone anual. Portugalia nu depășește 15.000 tone pe an, Cipru abia sare de 1500 tone, iar Grecia nu trece de 1000 tone.
Prin urmare, europenii sunt nevoiți să importe mare parte din cantitatea necesară pentru consum. Furnizorii principali sunt câteva state din America Latină: Columbia ( cel mai important producător pentru UE, 1.363.584 tone vândute europenilor în 2019 ) Ecuador ( al doilea mare furnizor, 1.127.480 t ), Costa Rica ( 938.248 t ), Panama ( 254.613 t ), Peru ( 107.956 t ) și Guatemala ( 183.490 t ).
În același timp, aproximativ 1.000.000 de t sosesc pe piața europeană din câteva state africane: Republica Dominicană, Camerun, Coasta de Fildeș.
Cantitatea exportată de UE a fost în 2019 de 38.440 t.
România a importat în 1991 banane în valoare de 2.895.000 euro, iar în 2019, de 15.5052.000 euro, potrivit INS. La nivelul anului 2015, un român a consumat în medie 3,94 kg de banane.
sursă date: Comisia Europeană
sursa foto pexels.com