Ministerul Agriculturii autorizează temporar un pesticid din categoria neonicotinoidelor pentru tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă/Imidaclopridul este interzis în câmp deschis, dar statele membre pot acorda derogări

pesticide, neonicotinoide, cereale, Ministerul Agriculturii foto: pexels.com/@Kai Pilger

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a autorizat pentru campania de toamnă 2024, în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, pentru tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă, anunță instituția pe site-ul madr.ro

Explicații ministeriale

Măsura a fost luată întrucât România este unul dintre principalii cultivatori de cereale păioase din Uniunea Europeană (locul 4 în anul 2023), suprafața cultivată cu cereale în anul 2023 fiind de aproximativ 5 milioane de ha, grâul fiind a doua cultură ca suprafață cultivată în România, după porumb. 

Din cauza condiţiilor geografice şi a schimbărilor climatice (ierni blânde şi primăveri cu temperaturi peste normalul perioadei), România se confruntă din ce în ce mai mult în fiecare an cu mari probleme în ceea ce priveşte atacul dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., care infestează suprafeţe mari de teren arabil printre care și culturile de cereale păioase

La nivelul Uniunii Europene, zona stepică în care întâlnim cea mai mare presiune a dăunătorilor de sol este prezentă exclusiv în România şi se suprapune cu regiunile agricole care natural au pragul economic de dăunare (PED) depăşit la dăunătorii de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp. 

”Dacă nu se aplică măsuri specifice de combatere chimică, au loc pierderi importante de producţie şi economice pentru fermierii români. Unica soluţie pentru controlul eficient al acestor dăunători a fost şi rămâne tratamentul seminţelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide”, susține ministerul.

În campania de toamnă a anului 2024, semințele de cereale păioase de toamnă tratate vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., unde se depășește pragul economic de dăunare.

În acest an, la nivelul Uniunii Europene au fost acordate peste 100 de derogări, cele mai multe fiind acordate de Austria cu un număr de 23, Spania cu 17, Grecia cu 11 și Franța cu 10.

Tratamentul semințelor de cereale păioase de toamnă va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați. Compania responsabilă de comercializarea produsului de protecție a plantelor va comercializa produsul direct sau prin distribuitori la operatorii economici prestatori de servicii autorizați înregistrați la oficiile fitosanitare județene, care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale și cu personal calificat. 

Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare vor efectua controale la prestatorii de servicii autorizați. Aceștia vor ține o evidență strictă a loturilor de sămânță tratată, respectiv cantitatea de produs achiziționată, cantitatea de produs utilizată, cantitatea de sămânță rămasă neînsămânțată și distribuitorul/fermierul pentru care s-a efectuat tratamentul seminței.

MADR reamintește că autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziție statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în și pentru situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor.

Imidaclopridul, permis numai în sere permanente!

G4Food precizează că utilizarea imidaclopridului, un insecticid din categoria neonicotinoidelor, a fost reglementată prin Regulamentul 783/2018, al Comisiei Europene, care a modificat Reg. 540/2011.

Potrivit documentului legislativ:

”Semințele tratate cu produse de protecție a plantelor care conțin imidacloprid nu sunt introduse pe piață sau utilizate, cu
excepția cazului în care:
(a) semințele sunt destinate a fi utilizate doar în sere permanente; și
(b) cultura rezultată rămâne într-o seră permanentă pe parcursul întregului său ciclu de viață.

În cursul evaluării generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită următoarelor aspecte:
— riscurilor pentru albine și bondari eliberați pentru polenizare în sere permanente;
— impactului asupra organismelor acvatice;
— expunerea albinelor prin consumul de apă contaminată din serele permanente.
Statele membre se asigură că învelirea semințelor se efectuează doar în unitățile profesioniste de tratare a semințelor.
Unitățile respective trebuie să aplice cele mai bune tehnici disponibile, pentru a se asigura că emisia de praf în
timpul aplicării asupra semințelor, depozitării și transportului poate fi redusă la minimum.
Condițiile de utilizare includ, dacă este cazul, măsuri de atenuare a riscurilor.”

Decizia a fost luată pentru a proteja populațiile de polenizatori ( albine și alte insecte ).

Portița legislativă 

Unele state membre, printre care și România, se prevalează de art. 53 din Regulamentul 1107/2018 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și acordă derogări pentru utilizarea în câmp deschis a semințelor tratate cu neonicotinoide interzise, inclusiv cu imidacloprid.

Potrivit art. 53: ”Situații de urgență în domeniul protecției plantelor (1) Prin derogare de la articolul 28, în circumstanțe speciale,
statele membre pot autoriza, pe o perioadă de maximum 120 de zile, introducerea pe piață a unor produse fitosanitare destinate să fie aplicate în mod limitat și sub control, atunci când se consideră că astfel de măsuri se impun deoarece sănătatea plantelor este amenințată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile. Statul membru în cauză informează de îndată celelalte state membre și Comisia cu privire la măsura adoptată, furnizând informații detaliate cu privire la situație și la toate acțiunile întreprinse pentru a garanta siguranța consumatorilor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: pexels.com/@Kai Pilger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *