Sucul de roșii și cel de morcovi, printre cele mai bune pentru persoanele cu diabet de tip 2/ Iată ce alte sucuri mai ai voie să bei fără să-ți crească glicemia

suc de rosii si morcov Sursa foto: Pexels

Este consumul de suc o idee bună pentru persoanele cu diabet de tip 2? În general, nu pare o idee prea bună, însă, potrivit healthmatch.io, există câteva sucuri care nu îți cresc glicemia chiar și în aceste condiții speciale de sănătate.

Ce înseamnă diabetul

Când o persoană are diabet, acesta afectează modul în care organismul său poate transforma alimentele pe care le consumă în energie. De exemplu, după ce mănânci ceva, alimentele pe care le consumi se vor descompune în zahăr și vor fi eliberate în sânge. Pe măsură ce acest zahăr din sânge crește, va semnala pancreasului să elibereze insulină, care poate ajuta zahărul din sânge să intre în celule pentru a fi folosit pentru energie.

Cu toate acestea, dacă ai diabet, corpul tău, probabil, nu produce suficientă insulină sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru a trage zahărul din sânge în celule, pentru a furniza energie. Dacă nivelurile de glucoză din sânge nu sunt reduse până la niște parametrii optimi, acest lucru duce la creșterea valorilor zahărului din sânge și, implicit, la apariția altor complicații grave.

Sucurile cresc rapid nivelul zahărului din sânge

Fructele conțin o cantitate mare de fibre, care sunt un nutrient excelent, deoarece încetinesc rata de absorbție a glucozei sau zahărului din tractul gastrointestinal. Cu toate acestea, când vine vorba de sucuri de fructe, cea mai mare parte din fibrele respective este îndepărtată în timpul procesului de stoarcere, lăsând în mare parte zahărul, care, atunci când este consumat, poate duce la o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, până la valori foarte mari.

Care sunt beneficiile și dezavantajele consumului de suc pentru diabetul de tip 2?

Consumul de suc este modalitatea preferată pentru mulți de a-și începe dimineața. Cu toate acestea, indiferent dacă ai sau nu diabet, sucurile ar trebui, totuși, băute cu moderație. Sucurile de fructe tind să fie bogate în calorii, pe porție, să conțină mai mult zahăr decât este recomandat pentru consumul zilnic și să nu conțină fibrele, pe care le oferă fructele întregi.

Deci, de ce oamenii continuă să apeleze la un pahar de suc atunci când caută o gustare sănătoasă? Acest lucru se datorează adesea faptului că, în funcție de sucul de fructe, există unele beneficii pe care le poate oferi. Chiar și cei cu diabet zaharat de tip 2 pot beneficia de unele dintre acestea.

De exemplu, sucul de fructe este o sursă excelentă de vitamina C, care este un nutrient necesar dezvoltării, reparării țesuturilor corpului și creșterii. De asemenea, ajută la formarea colagenului și absorbției fierului și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.

Studiile sugerează că un consum de legume și sucuri de fructe a fost asociat cu o incidență mai scăzută a numeroaselor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerele și bolile neurodegenerative. Drept urmare, această cercetare arată că sistemul vascular și inima pot beneficia de sucurile de fructe și legume.

Acesta este și motivul pentru care mulți indivizi decid să obțină aceste beneficii prin sucuri. Este adesea o modalitate mai rapidă și mai compactă de a-și procura dozele zilnice de vitamine, minerale și antioxidanți care le pot influența în mod semnificativ sănătatea.

De exemplu, sucul de fructe, sută la sută natural, conține compuși bioactivi cu activitate antioxidantă, necesari pentru a lupta cu radicalii liberi și a ține sub control nivelul lipidelor din sânge.

Cu toate acestea, în timp ce o ceașcă de suc de portocale poate satisface aportul zilnic de vitamina C al unei persoane sănătoase, pentru cei cu diabet zaharat de tip 2, situația e diferită. Dacă, de exemplu, , consumă prea multe băuturi cu sucuri, se pot confrunta cu creșterea în greutate și hiperglicemie.

Ce boli poate favoriza hiperglicemia

Hiperglicemia, care rezultă dintr-o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, poate provoca unele afecțiuni grave care ar putea fi fatale, inclusiv:

  • 1) stare hiperglicemică hiperosmolară care duce la deshidratare corporală severă
  • 2) cetoza diabetică, care poate duce la comă.

Hiperglicemia cronică poate afecta anumite părți ale corpului, inclusiv ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge. Deteriorarea acestor vase de sânge poate crește, de asemenea, riscul unui accident vascular cerebral sau un atac de cord și vindecarea întârziată a rănilor.

Dacă bei sucuri, este important să acorzi atenție simptomelor de hiperglicemie, care pot include oboseală, vedere încețoșată, sete crescută, gură uscată și o senzație generală de rău.

Ce tip de sucuri poate bea o persoană cu diabet tip 2

Chiar dacă persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt adesea sfătuite să aleagă băuturi cu conținut scăzut de calorii și zahăr scăzut, ei pot bea și unele sucuri.

Suc de fructe/ Evită-le pe cele din ananas sau mango, dacă ai diabet tip 2

Deși, în general, se recomandă evitarea sucurilor de fructe din cauza conținutului ridicat de zahăr, cel mai bine este să consumi sucuri cu conținut mai mic de zahăr, dacă este necesar.

Asta înseamnă să optezi pentru sucuri 100% naturale cu 0 zaharuri adăugate și să eviți sucurile de fructe făcute din ananas sau mango. Aceste sucuri de fructe au adesea o cantitate semnificativă de zahăr. În schimb, rămâi cu sucuri precum cel neîndulcit de lămâie sau de grepfrut, care au un indice glicemic mai mic decât majoritatea celorlalte tipuri de sucuri.

Sucul vegetal are indice glicemic mai mic

Sucurile preparate din legume proaspete sunt adesea mai bune pentru diabetul de tip 2, deoarece au, de obicei, un indice glicemic mai mic și o cantitate mare de antioxidanți.

S-a demonstrat că alimentele cu indice glicemic scăzut controlează diabetul de tip 2 și ajută la pierderea în greutate. Drept urmare, pentru o alternativă sănătoasă, cei cu diabet ar trebui să încerce sucuri cu kale și spanac, care sunt excelente în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Sucul de roșii ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare

Sucul de roșii este o alegere excelentă pentru cei care au diabet de tip 2. Se știe că reduce riscul apariției cheagurilor de sânge, o problemă comună pentru cei care au diabet, din cauza riscului asociat de a dezvolta ateroscleroză și probleme cardiovasculare.

Sucul de rodie are multă vitamina C și indice glicemic mic

Acest suc este bogat în fibre, folați, potasiu și vitamina C. Sucul de rodie conține, de asemenea, mulți antioxidanți. În plus, pentru că are un indice glicemic scăzut, sucul de rodie este o opțiune bună pentru cei cu diabet.

Sucul de morcovi, sursă de vitamine și minerale, fără a crește glicemia

Chiar dacă morcovii au o aromă dulce, ei pot ajuta la gestionarea nivelului de glucoză din sânge și, consumați cu moderație, nu vor crește nivelul de zahăr din sânge.

Morcovii conțin, de asemenea, diverse minerale, vitamine și carotenoizi care au efect antioxidant și pot ajuta organismul. Cu toate acestea, este important să se limiteze porția din acest suc, deoarece, în ciuda unui indice glicemic scăzut, o porție de 250 g de suc de morcovi va conține 23 g de carbohidrați.

Cum este cel mai bine să bei sucurile dacă ai diabet tip 2

  • Când vine vorba de consumul de suc cu diabet, este important să eviți complet să cumperi sucuri de marcă din magazine, pentru că sunt pline de zahăr și, în schimb, să ți le prepari singur.
  • Alege legume și fructe cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure, castraveții, țelina, avocado și spanacul.
  • Acordă atenție nivelului de zahăr din sânge, chiar dacă faci sucuri din legume și fructe cu un indice glicemic scăzut.
  • Bea sucurile cu moderatie.
  • O altă modalitate grozavă de a bea o ceașcă de suc este să o bei la masă. În timp ce consumul de suc poate genera o creștere a zahărului din sânge, asocierea acestuia cu alte alimente, în special cu cele care conțin un conținut ridicat de fibre, grăsimi sănătoase sau proteine, poate ajuta la prevenirea acestuia.

Alege legume fără amidon, pe care le poți adăuga în sucuri

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *