Alimente pe care nu le consumă niciodată cel mai popular nutriționist italian, care a creat într-o mănăstire de călugări franciscani din Toscana un centru de sănătate unde ajută persoanele supraponderale să slăbească fără diete drastice.
Franco Berrino a fost directorul Departamentului de Medicină Preventivă de la Institutul Național al Tumorilor de la Milano și după ce a ieșit la pensie își folosește toată experiența acumulată pentru a promova alimentația sănătoasă.
Iată care sunt cele șapte alimente pe care Berrino nu le consumă și pe care toate pesoanele care vor să slăbească pe cale naturală ar trebui să le elimine din dietă, scrie Corriere della Sera.
Produsele din făină albă
Produsele din făină albă presupun un aport mai redus de fibre în procesul digestiv și periclitează activitatea bacteriilor din intestin. Dacă alimentația nu este una variată, se reduce și biodiversitatea la nivelul microbilor intestinali. Iar multe boli au la bază sărăcia florei bacteriene, printre care colita ulceroasă, unele tumori sau bolile degenerative. Soluția este aceea de a mânca ceea ce place bacteriilor, adică alimente integrale, bogate în fibre, explică nutriționistul italian.
Băuturile carbogazoase
Sunt de evitat în primul rând băuturile cu zahăr, dar și cele etichetate ca „fără zahăr” și sucurile de fructe care sunt produse diluând cu apă concentratele din suc de fructe. Acestea din urmă pot să nu aibă zahăr adăugat, dar există un studiu făcut în Franța care pune în legătură creșterea riscului de cancer cu consumul de suc de fructe din concentrat, spune Berrino.
Apoi, mai spune el, un studiu făcut la institutul unde a activat mulți ani a scos în edidență că cine bea băuturi fără zahăr dar cu alți îndulcitori are un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet. Aceasta pentru că, spune el, îndulcitorii stimulează absobția glucozei în sânge, și indirect glicemia crește.
Lactatele grase
Sunt de preferat, după părerea sa, brânzeturi proaspete, în special de oaie sau de capră, celor învechite pentru mult timp. În acestea din urmă crește, prin uscare, procentul de grăsimi se amplifică.
Mâncarea ultraprocesată
Mâncarea ultraprocesată, care conține conservanți și arome artificiale, cum sunt unele salamuri, băuturile menționate anterior, mare parte din preparatele gata de încălzit la microunde, snacks-urile dulci sau sărata, biscuiții industriali, nu sunt mâncăruri de evitat. Cu cât se consumă mai puțin, cu atât riscul de îmbolnăvire de cancer, de diabet, de boli metabolice, este mai mic, explică Berrino.
Preparatele din carne ultraprocesate
Salamuri, cremwurști, hamburger, carnea din conservă, sunt toate asociate cu un risc mai mare de tumori ale intestinului. Recomandările europene legate de cancer spun să evităm carnea conservată, să limităm consumul de carne roșie și alimentele cu conținut ridicat de sare, spune medicul italian. Ar fi cazul chiar ca industria alimentară să găsească alternative naturale la conservanții artificiali, există, spune el.
Zahărul
Nici zahărul, în toate formele sale, nu este indicat într-o dietă echilibrată. Aceasta nu înseamnă că la modul absolut nu trebuie să mâncăm ceva dulce, dar trebuie să găsim alternative la zahăr. Se pot, de exemplu, folosi condimente, arome, fructe proaspete sau fructe uscate, în locul de zahăr. Trebuie să ne obișnuim și să nu adăugăm zahăr în ceai sau cafea. Un prim pas important este ca de la zahărul rafinat să trecem la cel integral, și apoi treptat să îl eliminăm, este sfatul lui Berrino.
Sarea
Cu cât se consumă mai puțin, cu atât mai bine. Un înlocuitor valabil este gomasio, un condiment din bucătăria macrobiotică făcut din semințe de susan și foarte puțină sare. La fel ca și în cazul zahărului, se pot folosi, alternativ, condimente și ierburi aromatice.
Fructele uscate au si mai multe zahar si mai multe calorii… un articol tot de pe aici…zaharul intr-adevar mai ales intr-o forma cat mai pura este daunator mai ales daca nu exista si o activitate fizica cel putin moderata zilnica
Sarea…toate lumea vorbeste de sare de parca s-ar manca sare pe paine..