STUDIU Consumul de cafea ar putea fi benefic pentru sănătatea inimii dacă stați jos toată ziua la birou

cana cafea sursa foto: Unsplash/ Devin Avery

Un nou studiu a arătat că cafeaua ar putea reduce riscurile asociate cu comportamentul sedentar. Dar aceasta nu ar trebui să vă împiedice să luați pauze active, relatează Euronews.com.

Nu este o noutate faptul că statul la birou toată ziua poate fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră, crescând riscul unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare (CVD).

Dar ar putea consumul de cafea să ofere o soluție simplă pentru a compensa aceste riscuri?

Cercetătorii de la Colegiul Medical al Universității Soochow din China au efectuat un studiu care a implicat peste 10.000 de participanți din SUA, care au fost urmăriți timp de 10 ani, publicându-și concluziile în revista BMC Public Health.

Nu este surprinzător faptul că persoanele care stăteau mai mult de opt ore pe zi prezentau riscuri mai mari de deces din orice cauză decât cele care stăteau mai puțin de patru ore pe zi.

Dar pentru persoanele care nu beau cafea, chiar și statul pe scaun mai mult de șase ore pe zi a fost asociat cu riscuri sporite pentru sănătate.

Între timp, mortalitatea generală a scăzut semnificativ în rândul populației cu cel mai mare consum de cafea, în timp ce mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut cu orice cantitate de cafea băută.

Cercetătorii au definit un consum ridicat ca fiind superior a 540 de grame pe zi, echivalentul a aproximativ trei cești.

„Acest studiu arată un efect cardio-protector compensatoriu al unui stil de viață sedentar prelungit (mai mult de șase ore), cu un risc relativ semnificativ redus de a dezvolta CVC și mortalitate în comparație cu persoanele sedentare care nu o consumă”, a declarat pentru Euronews Health Dr. Faiza Bossy, un medic vascular din Franța care nu a participat la studiu.

Bossy a subliniat că un comportament sedentar – statul pe scaun mai mult de șase ore fără pauze de 30 de minute – nu echivalează cu o lipsă de activitate fizică.

Cu alte cuvinte, sportul nu compensează efectele unui stil de viață sedentar, deși este totuși benefic pentru sănătate.

Beneficiile cafelei pentru sănătate

Acesta nu este primul studiu care evidențiază efectele promițătoare ale cafelei asupra sănătății cardiovasculare.

Cercetările anterioare efectuate în 2022, care au implicat datele UK BioBank de la peste o jumătate de milion de persoane observate timp de 10 ani, au arătat că un consum de cafea de două până la trei cești pe zi a condus la un risc cu 10-15% mai mic de boli de inimă, insuficiență cardiacă și probleme de ritm cardiac.

Chiar și cafeaua decofeinizată a fost legată de reducerea bolilor cardiovasculare, cu excepția insuficienței cardiace și a aritmiei incidente.

O ipoteză este aceea că cafeaua conține niveluri ridicate de polifenoli. Polifenolii sunt compuși naturali cu proprietăți antioxidante puternice, care ajută la reducerea stresului oxidativ, un factor-cheie în CVD.

În plus, acești polifenoli au efecte antiinflamatorii, ceea ce poate contribui la scăderea nivelului de inflamație.

Autorii studiului BMC au recunoscut aceste proprietăți, dar au menționat că sunt necesare cercetări suplimentare.

„Cu toate acestea, mecanismul prin care cafeaua reduce mortalitatea din toate cauzele este neclar. Peste 1.000 de compuși pot fi găsiți în cafea”, au spus ei.

Bossy a menționat că calitatea cafelei, care nu a fost detaliată în studiu, are, de asemenea, un impact asupra polifenolilor.

Băutura scade, de asemenea, trigliceridele legate de colesterol, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

sursa foto: Unsplash/ Devin Avery

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *