Turmericul: Are efecte asupra sănătății? / În ce mâncăruri pot să-l folosesc? / Știai că turmericul poate fi folosit, în anumite combinații, pentru crearea de măști pentru față?

turmeric, sănătate, mâncare, măști pentru față Sursa foto: Pexels

Cercetările actuale continuă să exploreze potențialul beneficiilor turmericului și rolul său în gestionarea sau prevenirea unor afecțiuni cronice. Deși toate efectele sale asupra sănătății nu sunt încă pe deplin înțelese, s-a demonstrat că are o valoare nutritivă ridicată și este un adaos benefic la orice dietă, conform medlife.ro.

E într-adevăr bun pentru sănătate turmericul?

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) transmite că, deși s-au făcut multe cercetări asupra substanțelor din turmeric, efectele lor asupra sănătății rămân incerte.

În ceea ce privește siguranța turmericului, este important de menționat că poate fi nesigur pentru utilizarea în timpul sarcinii în cantități mai mari decât cele obișnuite în produsele alimentare. De asemenea, există puține informații despre siguranța utilizării turmericului în cantități mari în timpul alăptării.

Dr. Dawn Mussallem, Clinica Mayo, Florida, discută despre turmeric. Acesta este o pulbere galbenă strălucitoare folosită în bucătăria asiatică, făcută din rădăcina unei plante asemănătoare ghimbirului.

Este popular în curry, dar și pe post de colorant pentru mâncare și textile. Ingredientul activ principal, curcumina, conferă turmericului culoarea sa galbenă și are proprietăți antiinflamatorii. Cercetările sugerează că aceasta poate ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea mobilității în osteoartrită.

Totuși, efectele sale exacte necesită cercetări suplimentare. Curcumina are și beneficii antioxidante, antimicrobiene și neuroprotectoare, dar absorbția sa în organism este limitată. Utilizarea turmericului ca supliment trebuie gestionată cu precauție, mai ales în combinație cu tratamente medicale, din cauza potențialelor interacțiuni negative.

În ce mâncăruri se folosește?

Diverse modalități de utilizare a turmericului în bucătărie sunt explorate de către mccormick.com. Începând cu un latte de turmeric, numit și lapte auriu, simplu de preparat în doar 15 minute. Astfel, puteți folosi lapte de cocos, turmeric, extract de vanilie și miere pentru dulceață.

De asemenea, turmericul se amestecă armonios cu cacao, scorțișoară și nucșoară pentru a adăuga o aromă sofisticată smoothie-urilor sau ovăzului de dimineață. Astfel, poate fi folosit în rețetele de patiserie pentru un gust bogat.

Un alt exemplu este rețeta de pui marocan condimentat cu turmeric. Aceasta include migdale crocante și ceapă, aducând un echilibru de dulce și sărat într-o cină rapidă și gustoasă.

De altfel, turmericul este utilizat în supa cremă de dovleac, adăugând o aromă pământească și cremozitate fără lactate, perfectă pentru sezonul rece.

Măști pentru față din turmeric?

Știai că turmericul poate fi folosit, în anumite combinații, pentru crearea de măști pentru față?

În tratamentele cosmetice, pudra de turmeric este un ingredient care poate ajuta pielea, conform eva.ro, care propune și niște exemple de măști pe care le-am putea folosi acasă.

turmeric, sănătate, mâncare, măști pentru față
Sursa foto: Pexels

Mască de miere şi turmeric

Această mască oferă hidratare pielii și micșorează porii deschiși. Ingredientele necesare sunt:

– 1 linguriță miere
– 1 linguriță pudră de turmeric
– 1 linguriță lapte sau iaurt grecesc

Instrucțiuni:

1. Încălzește mierea timp de 10-15 secunde în cuptorul cu microunde sau la bain-marie.
2. Amestecă mierea cu turmericul și laptele sau iaurtul.
3. Aplică masca pe față, după ce te-ai spălat, folosind degetele.
4. Las-o să acționeze 30 de minute sau până când se usucă.
5. Clătește-te cu apă călduță, îndepărtând complet amestecul.

Mască de avocado şi turmeric

Această mască este ideală pentru tenul uscat și lipsit de strălucire. Ingredientele necesare sunt:

– 1 lingură piure de avocado
– 1/4 linguriță turmeric
– 1 linguriță iaurt

Instrucțiuni:

1. Pregătește piureul de avocado dintr-un avocado copt.
2. Amestecă piureul de avocado cu turmericul și iaurtul.
3. Aplică masca pe față și las-o să acționeze cel puțin 10 minute.
4. Clătește-te cu apă călduță.

Mască de lămâie şi turmeric

Lămâia este ideală pentru tenul gras și afectat de pete pigmentare, datorită efectului său astringent, care reglează secreția de sebum și micșorează porii. De asemenea, acționează ca un exfoliant chimic, eliminând celulele moarte de pe suprafața pielii. Pentru a prepara această mască, ai nevoie de:

– 1 lingură de miere
– 1/2 linguriță de zeamă de lămâie
– Un vârf de linguriță de turmeric

Amestecă ingredientele și aplică masca pe tenul curat. Las-o să acționeze timp de cel puțin 15 minute, apoi clătește-te. Dacă masca este prea fluidă, poți adăuga puțină făină de grâu sau de orez pentru a o îngroșa.

Mască de argilă cosmetică şi turmeric

Tenul cu imperfecțiuni, cum ar fi punctele negre, comedoanele sau coșurile, necesită ocazional un tratament pentru eliberarea porilor. Argila cosmetică este ideală pentru această problemă deoarece extrage impuritățile, lăsând tenul curat. Combinată cu turmeric, care are proprietăți antiseptice, ajută la eliminarea bacteriilor ce cauzează infecții și acnee.

Pentru a prepara masca, amestecă o lingură de argilă cosmetică cu o jumătate de linguriță de turmeric și câteva picături de apă minerală, până obții o pastă consistentă. Aplică masca pe față și las-o să acționeze până când începe să se usuce, având grijă să nu se usuce complet pentru a evita deshidratarea pielii. Clătește-te apoi cu apă călduță.

Mască de gălbenuş de ou şi turmeric

Gălbenuşul de ou este bogat în vitamine şi minerale, fiind ideal pentru revitalizarea tenului obosit. Pentru a prepara această mască, amestecă un gălbenuş de ou cu o jumătate de linguriţă de turmeric şi o linguriţă de ulei de măsline.

Aplică amestecul pe faţă şi decolteu, lasă-l să acţioneze 20 de minute, apoi clăteşte cu apă călduţă. Masca este recomandată pentru tenul uscat datorită conţinutului de ulei de măsline, care oferă vitamina E, esenţială pentru elasticitatea pielii.

Mască exfoliantă cu făină de năut şi turmeric

Făina de năut este excelentă pentru exfolierea pielii. Amestecată cu turmeric, curăţă profund pielea, deblocând porii şi eliminând celulele moarte.

Pentru a pregăti masca, amestecă părţi egale de făină de năut şi turmeric, apoi depozitează pudra într-un borcan cu capac. La fiecare utilizare, ia o linguriţă de amestec şi aplică pe faţa umezită, masează delicat câteva minute şi clăteşte cu apă călduţă. Asigură-te că foloseşti o linguriţă uscată pentru a evita mucegăirea amestecului.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *