Câte ouă avem voie să mâncăm pe zi?/ Nici specialiștii nu au putut da un răspuns clar

oua Sursa foto: Pexels

Nu există o recomandare anume care să spună câte ouă ar trebui să consume o persoană zilnic, ca parte a unei diete sănătoase. Pot exista unele beneficii pentru sănătate în a mânca un anumit număr de ouă, dar, potrivit medicalnewstoday.com, sunt necesare mai multe cercetări, pentru a stabili câte ouă poate să mănânce un om pe zi, fără ca acest lucru să-i dăuneze.

Specialiștii considerau, cândva, ouăle ca fiind o sursă de hrană nesănătoasă în ceea ce privește colesterolul ridicat și problemele legate de inimă. Faptul că gălbenușul de ou conține un nivel ridicat de colesterol a fost cauza principală a acestei teorii.

Cu toate acestea, cercetările mai recente au arătat că ouăle nu cresc riscul de boli de inimă.

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanță grasă care are o serie de funcții esențiale în organism, de la susținerea producției de noi celule și hormoni, până la formarea acizilor biliari care dizolvă grăsimile și ajută la absorbția vitaminelor.

Colesterolul pe care oamenii îl consumă din alimente are doar un impact limitat asupra nivelului de colesterol din organism.  Cea mai mare parte a producției de colesterol are loc în ficat. Principalul factor care influențează această producție nu este cantitatea de colesterol consumată, ci cantitatea de grăsimi saturate din dietă.

Ce înseamnă nivelurile de colesterol „bun” și „rău”

Modul în care colesterolul se mișcă prin fluxul sanguin poate avea un impact relevant. Fie lipoproteinele cu densitate joasă (LDL – colesterol rău), fie lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL – colesterol bun) transportă colesterolul.

HDL este responsabil pentru colectarea colesterolului care nu mai este necesar, iar LDL transportă colesterolul în zonele în care este necesar.

Nivelurile neobișnuit de ridicate de colesterol LDL sunt, de obicei, nesănătoase, deoarece se pot acumula și pot provoca înfundarea arterelor. Această acumulare de colesterol poate crește riscul de atac de cord.

Mulți oameni consideră că HDL este „mai sănătos” decât LDL, deoarece joacă un rol în eliminarea colesterolului din organism.

Cercetătorii nu au clarificat, încă, pe deplin, dacă nivelurile ridicate de colesterol sunt întotdeauna nesănătoase.

De exemplu, o revizuire recentă a studiilor existente nu a găsit nicio legătură semnificativă între colesterolul alimentar și bolile de inimă. Cu toate acestea, un consum zilnic ridicat de ouă a fost asociat cu o incidență mai mare a bolilor de inimă.

Cât colesterol conțin ouăle

Potrivit Asociației Americane a Inimii, un ou mare conține 186 de miligrame de colesterol alimentar.

Ghidurile dietetice americane recomandă oamenilor să își mențină aportul de colesterol cât mai scăzut posibil, menținând, în același timp, și o dietă echilibrată.

Deși ouăle pot conține o cantitate relativ mare de colesterol, ele nu au un impact major asupra nivelului general de colesterol.

Albușurile de ou nu conțin colesterol, așa că pot fi opțiunea mai sănătoasă.

Un ou mare, fiert tare, care cântărește aproximativ 50 de grame (g), conține următorii nutrienți:

  • Calorii: 78
  • Proteine: 6,29 g
  • Grăsimi totale: 5,3 g
  • Carbohidrați: 0,56 g
  • Fibre alimentare: 0 g
  • Zaharuri: 0,56 g
  • Calciu: 25 miligrame (mg)
  • Fier: 0,59 mg
  • Fosfor: 86 mg
  • Potasiu: 63 mg
  • Zinc: 0,53 mg
  • Colesterol: 186 mg
  • Folat: 22 micrograme
  • Vitamina A: 260 unități internaționale (UI)
  • Vitamina D: 44 UI

Cu toate acestea, modul în care este gătit un ou modifică ușor profilul nutrițional al acestuia. De exemplu, aceleași 50 g dintr-un ou întreg, în omletă au aproximativ 4,99 g de proteine ​​și 36 UI de vitamina D.

Câte ouă putem mânca pe zi

Consumul de unul până la trei ouă pe zi poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, dar acest lucru variază de la persoană la persoană. La acest nivel de consum, oamenii se pot aștepta la modificări minime ale nivelului lor de colesterol.

Nu este clar stabilit, încă, dacă există o limită superioară a numărului de ouă ce pot fi mâncate, pe zi, de către o persoană.

Cu toate acestea, atunci când oamenii nu au probleme de sănătate care să genereze îngrijorare, pot mânca ouă în cantități moderate și este puțin probabil ca acestea să aibă vreun efect asupra nivelului lor de colesterol din corp.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *