Ce este braga, băutura cu gust dulce-acrișor/Se prepară ușor, din doar câteva ingrediente 

Braga, băutura cu gust dulce-acrișor Foto: Rețeteculinare.ro

Cu toții am auzit expresia „ieftin ca braga”, făcându-se referire la un preț mic. Dar ce este, de fapt, braga? Și de ce „ieftin”, în asociere cu acest termen? Ei, bine, vorbim despre bragă, băutura cu gust dulce acrișor, preparată în casă care este, într-adevăr ieftină. Se face din doar câteva ingrediente ieftine și, deci, o putem obține cu un preț mic.

Braga (boza în limbile slave și în limba turcă) este o băutură răcoritoare a turcilor nomazi din Asia Centrală, consemnată începând din secolul al X-lea, care mai apoi a ajuns în Anatolia, iar de acolo s-a răspândit, inclusiv în Balcani, arată Wikipedia.

Ca aspect, este o băutură tulbure, mucilaginoasă, cu substanțe coloidale în suspensie, datorită conținutului mare de extract cu substanțe hrănitoare, cu cantități foarte mici de alcool și de produse de fermentație acidă.

Dacă este preparată corect, în condiții bune și depozitată corespunzător, braga, băutura cu gust dulce-acrișor poate fi considerată ca o băutură igienică.

Sunt mai multe rețete sau moduri de a prepara braga, iar mai nou, există rețete cu diferite arome și gusturi de fructe.

Fermentația băuturii începe printr-o slabă fermentație alcoolică care, în scurt timp, este înlocuită prin fermentație acidă de tip lactat, acetic, butiric etc. Uneori, în bragă se mai adaugă zaharină și acid salicilic, pentru îndulcire și asigurarea conservabilității.

Rețete de preparare

Rețetă de braga moldovenească presupune combinația a 2 kg amestec de cereale precum grâu și orz cu 1 kg mălai și 6 l apă. Cerealele cu puțină apă se pun într-un vas mare și se lasă într-un loc cald pentru două zile. Apoi se scurge apa și semințele se lasă la uscat. După ce s-au uscat, se macină și se amestecă cu mălaiul. Amestecul se pune într-un vas mare împreună cu apa care fierbe și se amestecă bine până când se obține o pastă, ca un aluat. Din acest aluat se fac turte mici, care se vor coace în cuptor. După ce s-au copt, se lasă la răcit, apoi se rup în bucățele mici și se pun într-un alt vas. Se adaugă șase litri de apă fiartă și se lasă totul la fermentat pentru câteva zile, amestecând din când în când.

Apoi se scurge zeama obținută, care se strecoară și se poate consuma.

Datorită modului simplu de preparare, în limba română a intrat expresia „ieftin ca braga”.

Braga turcească

Rețeta de bragă turcească sau boza presupune 300 g zahăr, 250 g bulgur, 8 g drojdie uscată (un plic), esență de vanilie și apă.

Se lasă bulgurul la înmuiat peste noapte într-un vas cu apă, iar a doua zi se mai adaugă apă, cât să fie totul acoperit cu apă și se pune la fiert, la foc mic, până când se înmoaie compoziția. Se lasă la fiert, la foc mic, pentru aproximativ două ore și jumătate, spre 3 ore. Apoi se scoate și se stoarce de apă.

Separat, se amestecă drojdia cu două linguri de zahăr și puțină apă călduță, care se lasă apoi deoparte zece minute. Apoi se toarnă peste bulgurul fiert și se amestecă bine până se obține o pastă omogenă. Amestecul se lasă pentru trei zile să fermenteze și se mai amestecă din când în când. Apoi se adaugă esența de vanilie, restul de zahăr și apă, până când capătă consistența dorită. Se păstrează la frigider peste noapte, iar a doua zi se poate consuma.

Braga românească

Potrivit Rețete culinare, braga românească se face din mei, făină de grâu și apă. Avem nevoie de 500g mei sfărâmat, doi pumni de făină de grâu și apă.

Într-un vas mare se pun șase litri de apă, meiul și făina. Se amestecă bine și se lasă la fiert pentru trei ore. Se lasă apoi la răcit cam o oră și se completează cu apă până ce ajunge din nou la volumul inițial. Se fierbe din nou până ajunge o pastă groasă. Se întinde apoi pe o planșă de lucru și se distribuie uniform pentru a se răci bine. Apoi se pune într-un vas mare de lemn sa sticlă și se adaugă 8-10 litri de apă și se amestecă bine. Se lasă la fermentat opt ore, apoi se strecoară. Se mai adaugă apă până când ajunge la consistența dorită. Se lasă la rece cel puțin o oră-două, înainte de a fi servită.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *