E gelatină dar nu e piftie și e de vară și e vegetală și ușoară. Gel de roșii, un aperitiv rece, rafinat, pentru mese mai speciale

gel de rosii aperitiv rece aperitiv de vara cina pe terasa aperitiv dietetic gelatina sursa foto: dreamstime.com@Albert Gonzalez

Urmează o seară mai specială, poate pe terasă, și nu prea avem idee ce să propunem ca aperitiv. Ceva care să fie ușor de preparat dar să se poată face dinainte, să fie rece și ușor, de vară, și, dacă e posibil, să surprindă.

O idee care poate lua prin surprindere dar gustând va convinge și pe cei mai sceptici: un gel de roșii. Sau gelatină, cum vrem să-i spunem. Se servește porționat,  în pahar sau cupe, asortat, la modul ideal cu o salată din țelină, măsline și câteva cuburi de brânză feta. Alternativ, boabe de năut în loc de feta.

E posibil să pară ceva complicat dar e extrem de simplu: se face ca orice gelatină folosind foile clasice pentru deserturi cu gelatină. Condiția reușitei este să folosim roșii cât mai bune și mai coapte.

Ingrediente pentru 4 cupe de 150 ml

600 g roșii bine coapte

18 g gelatină în foi

1 lingură concentrat de roșii

câteva picăruri de sos Tabasco, în lipsă puțină paprika iute

câteva picături de sos de soia

-pentru salata de țelină:

50 g țelină tulpini sau rădăcină

2 linguri de măsline negre

câteva cuburi de feta/boabe de năut fiert din conservă

ulei de măsline

sare, piper

un strop de suc de lămâie

Procedeu

Din roșii trebuie să extragem sucul, pe care apoi să îl fierbem puțin, aromatizăm și adiționăm cu gelatină.

Cel mai simplu e să crestăm în cruce fiecare roșie în partea opusă cotorului. Apoi să le trecem rapid prin apă fierbinte, unde e crestătura colturile de coajă se vor ridica. Astfel putem lua mult mai ușor coaja.

Se taie apoi în 4 fiecare roșie, se scot semințele cu o linguriță. Se toarnă în blender pulpa de roșii curățată și se mixează până avem ca un suc de roșii crud.

Se trece prin strecurătoare sucul turnându-l direct într-o oală. I se adaugă  și partea de concentrat, picăturile de sos Tabasco sau paprika, un strop de sare, un strop de sos de soia.

Se încălzește și se amalgamează bine, gustând. Trebuie ca deja în această etapă gustul să fie convingător.

Când s-a amalgamat bine totul stingem flacăra și adăugăm foile de gelatină – pe care le-am ținut câteva minute în apă să se hidrateze, apoi stoarse bine.

Se amestecă bine pentru ca gelatina să se distribuie uniform.

Se toarnă compoziția în cupe și se dă la frigider. Trebuie să stea la rece minim 3h pentru a căpăta consistența unei gelatine decise.

Salata de țelină se prepară cu o oră înainte de a servi. Se taie în fâșii sau felii cât mai subțiri, astfel se tranferă  mai bine aroma.

Se stropesc cu suc de lămâie, ulei, sare, piper.

Se adaugă măslinele negre, cuburile de feta sau boabele de năut.

Variantă fără salata de acompaniament: cu câteva măsline și mozzarella, reci.

Se servesc individual, câte o cupă de gel de roșii cu salată alături, cât mai rece.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

sursa foto: dreamstime.com@Albert Gonzalez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *