Moda utilizării florilor în gastronomia de top. Ce flori sunt comestibile

flori, flori comestibile, plating, retete, nutritie Sursa foto: Pexels

Consumarea florilor comestibile este o obișnuință a umanității de secole. În ultimele decenii au intrat și în gastronomia de înalt nivel. Cei mai buni bucătari din lume le folosesc în mod obișnuit pentru a da o notă unică preparatelor lor, clienții le apreciază, iar farfuria capătă un aer de operă de artă.

Florile au capacitatea de a transforma o masă obișnuită într-o spectaculoasă explozie de arome. Se pun în vaze pe masă, dar ajung de multe ori și în farfurii. Florile comestibile conțin nutrienți benefici pentru sănătate, astfel că adăugarea unei flori mâncării poate fi o sursă de minerale, antioxidanți, vitamine și fibre, dincolo de aspectul estetic. Prin utilizarea florilor comestibile, ne putem bucura atât de estetica și savoarea preparatelor, cât și de beneficii pentru sănătate.

Istoria florilor comestibile

Istoria florilor comestibile începe cu multe secole în urmă. Din antichitate, ele erau aproape indispensabile pentru decorarea farfuriilor regilor și împăraților, oferind o notă colorată caracteristică mâncărurilor. În același timp, florile au fost utilizate în China și Asia, fiind foarte populare printre femei. Acestea le adăugau în dietă pentru a-și prelungi tinerețea și frumusețea. În cultura occidentală se foloseau petalele de crizantemă și rădăcina de lotus, în timp ce în țările orientale floarea cea mai comună era hibiscusul.

Originea florilor comestibile provine din țările arabe. Acolo era obișnuită utilizarea petalelor pentru a da gust unor mâncăruri, cum ar fi tocănițele, dar, de asemenea, se foloseau florile comestibile ca element decorativ în patiserie sau pentru a crea infuzii de ierburi și flori pentru băuturi.

În patiserie, era foarte comună utilizarea trandafirilor pentru a da un gust dulce și picant deserturilor. În cazul băuturilor, una dintre cele mai populare băuturi este sorbetul: o băutură răcoritoare pe bază de fructe și/sau flori, cu un strop de condimente. Pentru prepararea acesteia, se utilizau petale de trandafiri sau hibiscus.

În Europa, utilizarea florilor pentru a completa o rețetă a început în secolul al XI-lea, când la rețetele de gemuri de fructe, se adăugau petale de trandafiri și violete. De atunci, florile comestibile au devenit populare în țările europene, în special în Franța, Italia și Spania.

Ce tipuri de flori se pot mânca

Florile comestibile au revenit la modă astăzi. Se adaugă în multe feluri de mâncare, cum ar fi salatele, preparatele din carne sau pește. Deși când vorbim despre flori ne gândim la floarea de portocal, crizantemă sau lavandă, și conopida, broccoli sau șofranul sunt tot flori.

Rețetele cele mai comune cu flori comestibile de astăzi se găsesc în patiserie. Există multe situații în care florile sunt folosite nu doar pentru a adăuga culoare decorului, ci și pentru a conferi un parfum și anumite nuanțe deserturilor.

Se utilizează mult în băuturile răcoritoare, experții în cocktailuri punând cuburi de gheață cu flori congelate în interior pentru a da un detaliu special băuturii.

Florile se utilizează și ca elemente de decor în haute gastronomie, dar și în salate și aperitive. Sunt ideale pentru a decora preparatele, dar, în plus, pot adăuga un strop de savoare rețetelor sărate.

Ce gust au florile

Florile au gusturi variate, de la dulce la amar, în funcție de plantă. Violetele, trandafirii și lavanda au un gust mai degrabă dulce – sau cel puțin se potrivesc mai bine cu preparatele dulci – în timp ce altele au gust amărui și merg bine în salate.

Sunt toate florile comestibile?

Nu, unele sunt chiar extrem de toxice. Este bine să te limitezi la florile comestibile clasice sau să cauți liste cu flori care pot fi consumate. Dacă nu ești sigur, caută mai întâi informații, nu încerca la întâmplare. Sau cumpără cutii cu flori comestibile din magazinele alimentare sau cele dedicate profesioniștilor din Horeca.

Iată câteva flori comestibile pe care le poți găsi aproape de casă și le poți folosi în preparatele tale pentru a găti ca un adevărat chef, așa cum ni le prezintă Cuerpo y Mente.

1. Flori de lavandă

Florile de lavandă cu aromă proaspetă și gust indefinit se folosesc în patiserie atât pentru gustul lor, cât și pentru culoare. Nu sunt neapărat foarte dulci, dar aromele lor se potrivesc foarte bine cu dulciurile. Adaugă-le în aluaturi, prăjituri dinbrânză, în sorbeturi și evident în ceaiuri și infuzii cărora vrei să le dai o notă florală, vezi aici.

2. Flori de chives (ceapă verde)

Florile de chives sunt buchețele mici de culoare roz, foarte frumoase, aromate și cu un gust delicat de ceapă verde. Înflorește primăvara.

Folosește florile atât pentru decor, cât și pentru a condimenta preparatele, cel mai bine în momentul servirii, pentru a-și păstra forma, culoarea și prospețimea. În salate, este mai bine să le împarți și să nu adaugi buchețelul întreg, astfel le vei putea savura mult mai bine la fiecare înghițitură.

3. Fori de măr

Sunt florile din care apar ulterior merele, înainte de a fi polenizate și de a produce fructul. Mărul înflorește primăvara și florile nu se găsesc de vânzare, trebuie să le culegi dacă ai acces într-o livadă.

Gustul florilor de măr este delicat și fructat (dar nu au gust de măr). Sunt utile pentru decorarea preparatelor, atât sărate, cât și dulci. Este suficient să pui una sau două flori. De asemenea, poți presăra petalele.

4. Flori de păpădie

Dacă culegem florile proaspete și tinere, păpădia va avea un gust dulce, cu o aromă asemănătoare cu mierea. Florile mai mature sunt mai amare. Se pot consuma și bobocii înainte de a se deschide, deoarece sunt mai dulci.

Pentru a păstra forma, culoarea și aroma, este mai bine să le folosești crude și să le adaugi la finalul preparatelor. Bobocii se pot sota, pentru că, deși se ofilesc puțin, rămân foarte buni.

5. Flori de gălbenele

Gălbenelele au gusturi care variază de la amar la picant (ca piperul). Principalul lor calitate este aspectul decorativ în salate și preparate reci.

Folosește-le întotdeauna cel mai bine în momentul servirii, pentru a-și păstra culoarea și textura. Poți pune petale de gălbenele în creme, piureuri, supe, salate etc.

6. Flori de salvie

Cu siguranță folosești salvia ca și condiment. Florile sale sunt la fel de comestibile ca și frunzele, deși au un gust mai neutru. Totuși, sunt foarte frumoase, atât cele albe, cât și cele albăstrui sau roz.

Ca și în cazul altor flori mici, folosește-le înainte de servire, atât pentru decor, cât și pentru a adăuga un strop de savoare.

7. Flori de portocal 

Florile de portocal sunt puțin ciudate deoarece au puține petale și sunt foarte tari, dar dau multă aromă.

Din aceste flori se face apa de portocal, pe care o folosim în dulciuri. Florile de portocal, care înfloresc la sfârșitul iernii și începutul primăverii, pot fi folosite ca atare pentru decor, pot fi puse doar petalele sau poți cumpăra apă de portocal pentru a aromatiza orice preparat dulce.

Rețetă de apă de portocal făcută în casă: spală aproximativ 250 g de flori de portocal, fierbe 1 litru de apă și când începe să fiarbă puternic, oprește focul și adaugă florile. Acoperă și lasă să se infuzeze timp de 24 de ore într-un loc răcoros. După aceea, trebuie doar să strecori și ai apa de portocal. Păstreaz-o în frigider.

8. Flori de coriandru

Coriandrul este o altă plantă aromatică care va înflori primăvara și vara. Deși folosim mereu frunzele, florile de coriandru sunt delicioase.

Spală-le bine întotdeauna și separă-le. Le poți folosi în orice preparat pe care l-ai termina cu frunze proaspete de coriandru, cum ar fi tacos, salate de fasole etc.

9. Flori de hibiscus

Hibiscusul, de fapt, nu este floarea, ci caliciul care protejează florile. Sunt de culoare roșie intensă, se vând deshidratate și sunt foarte populare ca infuzie, deoarece au un gust plăcut, ușor dulce, o culoare roșie foarte vie și fără cofeină.

Pentru a face un ceai sau o infuzie de hibiscus, trebuie doar să fierbi apă și să adaugi un pumn de flori de hibiscus (4 sau 5 flori pentru jumătate de litru). Acoperă și lasă să infuzeze câteva minute.

Din florile de hibiscus se fac și dulciuri, de exemplu, se pot adăuga la spuma sau piureul de căpșuni. Se pot pune în prăjituri, tarte, biscuiți, batoane, sosuri, înghețate etc. Pentru aceasta trebuie să le fierbi până devin foarte moi și, în unele cazuri, să le mixezi cu blenderul (pentru o textură mai fină). Aduc, de asemenea, multă culoare.

10. Flori de busuioc

Dacă plantezi busuioc acasă, ai observat probabil că înflorește atunci când este foarte cald. Poți opta să tai tulpinile florale înainte de a începe să facă flori, pentru a continua să producă frunze sau să lași o tulpină pentru a folosi florile.

Sunt foarte mici, dar au gust de busuioc proaspăt. Folosește-le în momentul servirii pentru a arăta frumos și pentru a nu-și pierde gustul. Se potrivesc foarte bine în toate tipurile de preparate sărate și, cu câteva flori, poți da gust oricărui fel de mâncare. Sunt foarte bune deasupra unei lasagna, peste preparatelor de paste etc., adăugate în momentul servirii.

11. Petale de trandafiri

Atât bobocii, cât și petalele de trandafiri se vând deshidratați pentru a face infuzii și adevărul este că sunt foarte buni.

Apa de trandafiri este un condiment folosit de mult în bucătăriile din Orientul Mijlociu pentru dulciuri și chiar unele preparate sărate. Partea bună a cumpărării bobocilor de trandafiri deshidratați este că vor dura mult timp și îi vei putea folosi în cantitățile pe care le dorești.

Pentru a adăuga savoare, poți face o infuzie cu ei. Iar pentru culoare, câteva petale presărate pe preparat sunt perfecte. Petalele se potrivesc foarte bine cu lucruri sărate, cum ar fi salatele și pateurile vegetale. Se folosesc și pentru anumite brânze, vezi aici. Despre dulceața de trandafiri nu trebuie să vă mai povestesc.

12. Petale de crizantemă

Crizantemele sunt puțin amare, cam ca rucola. Poți separa petalele și să le folosești în salate (petalele sunt cele mai puțin amare).

13. Petale de garoafe sau garofițe

Nu au un gust spectaculos, dar se potrivesc foarte bine cu orice, inclusiv cu dulciurile. Sunt un decor colorat și de efect.

14. Flori de cimbru și nu numai

Cimbrul înflorește și el, iar florile sale sunt foarte mici, dar se folosesc la fel ca cimbrul proaspăt. Adaugă florile la final, înainte de servire, pentru ca preparatele tale să arate frumos și să aibă o aromă de vis.

Poți face același lucru cu alte flori de plante aromatice, cum ar fi oregano, rozmarin sau măghiran.

15. Violeta

Violeta a fost întotdeauna un simbol al dragostei, cu această floare aromatică cavalerii își mărturiseau iubirea față de doamnele lor. De aceea, la nunți vedem uneori violete confiate puse pe torturile mirilor.

Pe de altă parte, violetele sunt adăugate în salate datorită aromei lor dulci cu un delicat iz de mentă. Este unul dintre ingredientele de decor preferate de majoritatea bucătarilor de top.

Prepararea violetelor confiate este foarte simplă și rezultatul depășește toate așteptările. Pentru aceasta, ai nevoie doar de 3 ingrediente: flori de violete, albuș de ou și zahăr. Odată confiate, sunt o garnitură perfectă pentru toate tipurile de deserturi, cum ar fi torturi, înghețate etc.. Fără îndoială, folosirea violetelor în cockteil-uri oferă un detaliu rafinat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *