Cafeaua, ouăle și orezul alb sunt asociate cu niveluri mai ridicate de substanțe chimice veșnice în organismul uman

substante chimice vesnice, pfas, cafea, oua Sursa foto: Pixabay/NickyPe

O nouă cercetare care a analizat eșantioane de la 3.000 de femei însărcinate a constatat că un consum mai mare de orez alb, cafea, ouă și fructe de mare este asociat cu niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în plasmă și în laptele matern, transmite The Guardian.

Studiul a legat, de asemenea, consumul de carne roșie de nivelurile crescute de PFOS, un compus PFAS comun și periculos. Aceste constatări sugerează prezența omniprezentă a PFAS în aprovizionarea cu alimente și subliniază necesitatea unor practici de mediu mai bune pentru a menține aceste substanțe chimice departe de ecosistem.

PFAS, cunoscute sub denumirea de „substanțe chimice veșnice”, sunt utilizate în produse pentru rezistența lor la apă, pete și căldură, dar nu se descompun în mod natural, acumulându-se la om și cauzând probleme grave de sănătate, precum cancerul și bolile hepatice. Cercetarea subliniază faptul că alimentele, nu doar apa, reprezintă o cale de expunere semnificativă pentru PFAS. Contaminarea poate avea loc prin sol, apă agricolă, vase de gătit neaderente și ambalaje.

Iată cum descrie Agenţia Europeană de Mediu aceste substanțe:

„Cuprinzând peste 4.700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Se mai numesc și <<substanțe eterne>>, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, și pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.”

Niveluri mai ridicate de PFAS au fost observate în ouăle provenite de la găinile de curte, probabil din cauza hranei și a solului contaminate. Contaminarea cafelei poate proveni de la boabe, apă de preparare sau materiale de ambalare. Fructele de mare prezintă frecvent contaminare cu PFAS din cauza poluării generalizate a apelor.

Experții în sănătate publică sugerează interzicerea utilizărilor neesențiale ale PFAS. Dietele bogate în fructe, cereale integrale și fibre dietetice au fost asociate cu niveluri mai scăzute de PFAS, subliniind beneficiul unei diete variate pentru a minimiza expunerea la contaminanți multipli.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *