Să fii bronzat, în plin sezonul estival, este un lucru la care tânjește multă lume. Mânate de această dorință, multe persoane se expun excesiv la soare, se aleg cu arsuri și își afectează pielea, fără a se gândi la consecințe. Potrivit newsweek.com, există câteva alimente care te vor ajuta să ai un bronz de invidiat, chiar dacă faci plajă cu moderație, folosești creme cu factor de protecție solară și nu te expui la orele prânzului, când soarele este arzător.
Prin urmare, să mănânci sănătos dă roade, deoarece anumite fructe și legume pot ajuta la promovarea bronzului.
Alimentele care sunt bogate în vitamina E, betcaroten și vitamina C sunt cele mai bune și te ajută să capeți un bronz arămiu strălucitor, fără să te expui excesiv la radiațiile ultraviolet, care pot fi foarte nocive. Așadar, mănâncă fructe și legume, pentru că vitaminele și mineralele din ele susțin mai multe funcții ale organismului și te ajută să te menții sănătos.
Migdale, pentru un aport considerabil de vitamina E
Dacă vrei să oferi organismului tău mai multă vitamina E, alege migdalele. Circa 30 de grame de migdale aduc un aport de peste 7 mg de vitamina E, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea zilnică recomandată.
Specialiștii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard au sugerat că persoanele cu vârsta peste 14 ani, indiferent de sex, ar trebui să consume 15 mg de vitamina E pe zi.
Vitamina E contribuie la metabolismul pielii și o ajută să se mențină sănătoasă. Practic, vitamina E ajută la reînnoirea celulelor pielii, fapt ce menține pielea hidratată și face ca bronzul să fie strălucitor.
Nu numai în migdalele găsești vitamina E, ci și în nuci, alune, sparanghel, mango, avocado, semințe de dovleac
și migdale.
Vitamina C, pentru colagen
Vitaminei C este minunea care ajută organismul să se vindece. Ea este un antioxidant care ajută organismul să formeze vase de sânge, cartilaj, mușchi și colagen în oase.
Așadar, pentru a introduce o cantitate mai mare de vitamina C în dietă, trebuie să mănânci mai multe citrice și ardei gras.
Un alt beneficiu al vitaminei C este că ajută la creșterea producției de colagen, care menține elasticitatea pielii și îi dă aspect strălucitor, luminos.
Dar organismul nu este capabil să producă vitamina C de la sine, așa că aceasta trebuie introdusă în cadrul unei diete sănătoase și echilibrate. Alte surse de vitamina C mai sunt și căpșunile, portocalele, kale, broccoli, grapefrut, roșiile, mango și lămâile.
O varietate sănătoasă a acestor fructe și legume va asigura un aport suficient de vitamina C. Specialiștii de la Universitatea Harvard recomandă ca femeile să consume 75 de miligrame de vitamina C, pe zi, în timp ce bărbații ar trebui să consume 90 de miligrame.
Morcovii, sursă de betacaroten
Pe lângă vitaminele E și C, oamenii care vor să se bronzeze frumos și sănătos, făcând plajă echilibrat, fără expunere excesivă la soare, trebuie să includă în dieta lor mai multe betacaroten. Morcovii sunt cea mai bună sursă de betacaroten.
Betacarotenul aparține unui grup de pigmenți cunoscuți sub numele de carotenoizi și este transformat în vitamina A de către organism. Însă nu faceți exces, pentru că și betacarotenul poate avea efecte adverse.
Dozele prea mari de betacaroten pot da pielii un ton portocaliu, cunoscut sub numele de carotenemie.
În timp ce un morcov conține aproximativ 4 miligrame de betacaroten, o persoană ar trebui să consume aproximativ 20 de miligrame pe zi, pentru a se observa o colorare mai puternică a pielii.
Pigmentul portocaliu găsit în alimentele bogate în betacaroten va fi de fapt stocat în celulele pielii, de aceea se recomandă moderație.
Ce este carotenemia
Carotenemia înseamnă că avem în sânge pigmentul galben carotenic, ca urmare a consumului excesiv de morcovi sau alte legume ce conțin acest pigment. Carotenemia poate conduce la modificarea culorii pielii (xantodermia sau carotenodermia) și depunerea sa secundară în straturile profunde ale pielii. Carotenodermia nu este patologică și nu necesită tratament, ea trecând de la sine, ca urmare a întreruperii consumului de alimente bogate în caroten.