Ce este Ca Phe Muoi: Cafeaua cu sare inventată într-o micuță cafenea din Vietnam care a devenit un trend internațional

cafea cafeaua de ghinde cancer preventie cancer scade tensiunea tensiune Sursa foto: Pexels

În ultimele luni a devenit o tendință populară pe platformele de socializare precum TikTok – cum să îți personalizezi comanda Starbucks astfel încât să aibă gustul unei cafele înghețate vietnameze, scrie CNN. 

Din ce în ce mai des, unele postere includ sfaturi despre cum să ceri o versiune specializată a acestei băuturi dulci cu cofeină pe care cunoscătorii o apreciază – cafeaua sărată sau ca phe muoi.

O micuță cafenea din orașul istoric Hue din Vietnam este creditată cu inventarea acestei băuturi populare, care se prepară prin adăugarea de lapte condensat îndulcit la o bază de cafea vietnameză. Amestecul este acoperit cu smântână sărată și se servește fierbinte sau cu gheață.

“Am creat cafeaua sărată în 2010, când am deschis prima noastră cafenea Ca Phe Muoi la 10 Nguyen Luong Bang Street”, au explicat coproprietarii cafenelei, Ho Thi Thanh Huong și Tran Nguyen Huu Phong.

“Această combinație de lapte condensat, sare și cafea neagră (creează un) amestec cremos care înmoaie amărăciunea cafelei și echilibrează dulceața laptelui condensat.”

Numele cafenelei și al băuturii devenite faimoase este revelator. “Ca phe” înseamnă cafea, iar “muoi” înseamnă sare în vietnameză.

“Sperăm ca acest nume să atragă oamenii pentru că ei mereu cred că cafeaua neagră este doar cu zahăr sau lapte… ne-am gândit că dacă vrem să deschidem o cafenea trebuie să o facem puțin diferită pentru a atrage clienții, apoi gustul de cafea cu sare îi va ține alături de noi“, spune cuplul.

Strategia a funcționat. Localnicii și turiștii curioși au început să viziteze – și le-a plăcut ceea ce au băut.

“Oamenii din Hue aveau obiceiul de a bea cafea neagră cu zahăr sau lapte condensat, așa că cafeaua sărată era (considerată) o băutură ciudată”, adaugă ei.

“Am fost foarte recunoscători primilor noștri clienți, au fost dispuși să încerce această băutură ciudată și ne-au oferit feedback, astfel încât am perfecționat rapid aromele”.

În scurt timp, cafeaua sărată a devenit cunoscută ca o băutură de specialitate reprezentând Hue-ul istoric, iar cafenelele din întregul Vietnam au început să o servească și ele.

“După anii Covid, cafeaua sărată pare să fie o tendință în tot Vietnamul”, spun fondatorii Ca Phe Muoi.

“În Hue, cafeaua cu sare a devenit o băutură zilnică, la fel ca, cafeaua neagră sau cafeaua albă, astfel încât această tendință aduce mai multe schimbări în afacerea noastră”.

Astăzi, cafeneaua își îmbuteliază cafeaua sărată pentru a o vinde și în alte orașe vietnameze.

Deși numele ar putea deruta oamenii, aromele chiar funcționează. Laptele și smântâna îndulcite echilibrează amăreala cafelei, iar sarea accentuează dulceața – la fel cum puțină sare în caramelul sărat face ca aromele caramelului să fie mai proeminente.

Chiar și filialele Starbucks din Vietnam s-au urcat pe valul de cafea sărată, lansând propria lor versiune de ca phe muoi în luna mai a acestui an.

Vietnamul nu este singura țară care pune sare în cafea. În 2023, un articol din Bon Appetit a sugerat că ar trebui să adăugăm cu toții sare la cafelele noastre pentru a reduce amărăciunea și a intensifica aromele, menționând că tradiția datează de sute de ani în țări precum Turcia, Ungaria și Siberia.

Vietnamul, care cultivă în principal boabe robuste, este al doilea cel mai mare exportator de cafea din lume, după Brazilia. Exporturile de cafea ale țării au ajuns deja la 2,9 miliarde de dolari în primele cinci luni ale acestui an, marcând o creștere de 43,9 % față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Consiliului Internațional pentru Comerț.

Faptul că această cafea sărată a devenit omniprezentă în cafenelele din Hue și o opțiune obișnuită în meniurile din Vietnam în zilele noastre nu ar trebui să fie o surpriză.

Introdusă pentru prima dată de coloniștii francezi în anii 1850, cafeaua este extrem de populară în întreaga țară. Punctele de vânzare a cafelei variază de la gherete cu scaune de plastic pe trotuar, până la cafenele elegante și contemporane cu prăjitoare de cafea în incintă. 

Cafeaua tradițională vietnameză este preparată într-un phin – un dispozitiv de preparare din metal, cu filtru – care este așezat deasupra unei cești sau a unei oale. Mulți oameni preferă să amestece o lingură sau două de lapte condensat în infuzia puternică.

Iar cafeaua sărată este doar una dintre băuturile vietnameze caracteristice care ar putea ridica câteva sprâncene în rândul celor care nu le-au gustat încă. Poate cea mai faimoasă dintre toate este cafeaua cu ouă sau ca phe trung. Inventată în Hanoi, această rețetă asemănătoare unui desert adaugă un strat de gălbenușuri de ou, spumă cu lapte condensat, la o bază de cafea.Mai există și cafeaua cu nucă de cocos – ca phe cot dua – care conține cafea amestecată cu lapte de cocos și gheață – un deliciu rece cu un gust tropical.

În cazul cafelei shake cu fructe – sinh to ca phe – cafeaua este combinată cu banane sau avocado pentru a produce un smoothie. Și, în cele din urmă, există cafeaua cu iaurt – sua chua ca phe – care conține cafea neagră stropită cu iaurt vietnamez cremos, o altă moștenire franceză.

Potrivit unui raport al agenției globale de cercetare de piață Mintel publicat în 2023, consumatorii din afara Asiei sunt din ce în ce mai interesați de aceste experiențe și arome noi ale cafelei. Aproximativ 71% dintre consumatorii din generația Z intervievați de Mintel în SUA au declarat că sunt interesați să încerce băuturi de cafea de inspirație asiatică, cum ar fi cafeaua vietnameză.

În SUA, 7 Leaves Café, un lanț de cafenele care comercializează băuturi vietnameze, s-a extins la peste 40 de filiale în întreaga țară, după ce a deschis prima sa cafenea în California în 2011.

Între timp, au apărut cafenele vietnameze independente în întreaga țară, printre care Phin Ca Phe din Seattle și Càphê Roasters din Philadelphia, care oferă versiuni ale cafelei sărate. Peste Atlantic, la Londra, localuri precum Caphe House oferă diverse băuturi din cafea vietnameză, inclusiv ca phe trung.

În Hue, Huong și Phong spun că majoritatea clienților lor comandă cafea sărată, deși există și alte produse în meniu, cum ar fi chanh xi muoi, o limonadă specială făcută în casă cu gem de lămâie sărată. Deși servesc atât cafea sărată cu gheață, cât și fierbinte, ei cred că prima este cea mai gustoasă opțiune.

Cuplul are acum o a doua filială, mai mare, a Ca Phe Muoi, la doar o aruncătură de băț de palatul și șanțul vechiului Oraș Imperial Hue.

“Simțim bucurie și un pic de mândrie pentru că am făcut o băutură care este iubită de mulți oameni și este considerată chiar o specialitate din Hue”, spun ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *