Alimentele care sunt cel mai ușor de digerat / Sunt recomandate în special celor care suferă de indigestii sau tulburări gastro-intestinale

Alimente ușor de digerat Foto: Pixabay

Oricine a suferit vreodată de o toxiinfecție alimentară știe că pentru refacere e importantă alegerea unor alimente simple și ușor de digerat. Acestea pot ajuta la calmarea simptomelor de indigestie, arată Health.com.

Cele mai ușor de digerat alimente sunt în general sărace în fibre și grăsimi. De asemenea, au o aromă mai blândă, ceea ce înseamnă că, de obicei, sunt lipsite de aciditate sau gusturi intense. Alimentele moi sau ușor de mestecat și de înghițit sunt, de asemenea, mai digerabile decât alimentele uscate, greu de mestecat sau dure.

Alimentele care sunt ușor de digerat oferă sistemului gastrointestinal un pic de pauză. La urma urmei, digestia necesită energie. Aceasta include energie mecanică, cum ar fi mestecarea care are loc în gură, precum și energie chimică, cum ar fi activitatea desfășurată de acidul din stomac și de enzimele digestive din intestinul subțire.

Alimentele ușoare pot ajuta la relaxarea tractului gastrointestinal, atunci când este suprasolicitat de indigestie sau alte afecțiuni gastrointestinale. În esență, acest lucru face ca organismul să lucreze mai puțin pentru a realiza procesele digestive.

Mai jos sunt prezentate cinci grupe de alimente ușor de digerat pe care trebuie să puneți accentul atunci când stomacul sau intestinele nu se simt bine.

Produse din făină albă

Este recomandat să alegeți temporar alimente cu conținut mai scăzut de fibre. Fibrele sunt carbohidrați nedigerabili care trec prin tractul digestiv fără a fi descompuse.

Alimentele bogate în fibre, precum cerealele integrale, pot crește cantitatea de alimente nedigerate care se deplasează prin sistemul gastrointestinal și pot accelera motilitatea intestinală, ceea ce le face mai mult dăunătoare decât utile dacă vă confruntați cu simptome precum balonare și diaree.

Fructe descojite, conservate sau fierte

Unele fructe proaspete sunt deosebit de bogate în fibre și, prin urmare, sunt mai greu de digerat. Cea mai mare parte a fibrelor din fructe se găsește în coaja și semințele acestora. De exemplu, zmeura este unul dintre fructele cu cel mai ridicat conținut de fibre, datorită semințelor sale de dimensiuni mari.

Dacă vă confruntați cu simptome gastrointestinale precum greață sau diaree, poate fi de ajutor să alegeți fructe cu un conținut mai scăzut de fibre, precum bananele bine coapte sau pepenele galben. Îndepărtarea cojii fructelor precum merele și perele este, de asemenea, recomandată atunci când vă confruntați cu probleme digestive.

Fructele mai moi, cum ar fi prunele fierte sau piersicile conservate sunt, de asemenea, opțiuni bune.

Legume bine gătite

La fel ca fructele proaspete, legumele crude sunt mai greu de digerat în comparație cu legumele gătite. Atunci când legumele sunt gătite, pereții celulelor lor vegetale devin mai moi, iar constituenții lor (cum ar fi amidonul) devin mai ușor accesibili enzimelor digestive din organism. Ca urmare, acestea sunt mai blânde pentru sistemul digestiv. Puteți alege:

  • Zucchini și dovlecei (fără semințe)
  • spanac
  • Cartofi
  • fasole verde
  • sfeclă roșie
  • Morcovi

Proteine moi

Deși proteinele animale nu conțin fibre, acestea pot fi totuși greu de digerat dacă sunt tari, greu de mestecat sau bogate în grăsimi. Alegeți proteine moi, ușor de mestecat, care conțin cantități mici sau moderate de grăsimi dietetice. Exemplele includ: ouăle omletă și carnea tocată slabă.

Proteinele pe bază de plante, cum ar fi untul de arahide sau tofu sunt, de asemenea, opțiuni hrănitoare care sunt în general bine tolerate.

Supe, smoothie-uri și piureuri

Modul în care sunt preparate alimentele poate avea un impact asupra ușurinței cu care sunt digerate acestea.

Fructele bogate în fibre, cum ar fi fructele de pădure, care sunt amestecate în smoothie-uri sau semințele măcinate în blender nu va diminua conținutul lor de fibre, dar poate ajuta la demararea procesului mecanic de digestie care începe în mod normal în gură.

Care sunt cele mai greu de digerat alimente?

Alimentele greu de digerat pot depinde de cauza principală a simptomelor. De exemplu, ceaiul de mentă poate fi problematic pentru persoanele care se luptă cu refluxul esofagian, dar util pentru persoanele care se luptă cu ușoare tulburări de stomac sau greață.

Nu toate alimentele enumerate mai jos vă vor exacerba simptomele, dar pot avea acest potențial.

  • Legume bogate în fibre și/sau crude, precum broccoli sau conopidă crude, anghinare, usturoi și ceapă14
  • alimente cu fibre dure sau tulpini, coji și semințe groase, cum ar fi broccoli rabe, sparanghel și rodii
  • Leguminoase, inclusiv fasolea, năutul și lintea
  • nuci și semințe întregi
  • Popcorn
  • Alimente acide, cum ar fi citricele și produsele pe bază de roșii
  • Alimente picante
  • alcool
  • Băuturi cofeinizate precum cafeaua și ceaiurile negre
  • Alimente bogate în grăsimi și prăjite
  • Carnea procesată, cum ar fi cârnații și hot-dog
  • Carnea uscată
  • Fructe uscate
  • Îndulcitori artificiali

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *