Culturile de grâu, rapiță, orz, mazăre și năut din județul Olt, pe jumătate distruse din cauza secetei

tendinta de aridizare, efectele incalzirii globale, seceta Sursa foto: Pixabay

Peste 3.200 de hectare de culturi de grâu, rapiţă, orz, mazăre şi năut au fost calamitate din cauza secetei în proporţii cuprinse între 40% şi 70%, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Mihaela Luminiţa Mareş, transmite Agerpres.

Localităţile în care culturile de cereale au fost afectate de secetă sunt Valea Mare, cu 1.100 de hectare, Coteana (818,99 hectare), Priseaca (812 hectare), Găneasa (160,6 hectare), Piatra – Olt (154 hectare), Pleşoiu (145 hectare). „Fermierii au raportat calamităţi la grâu, pe o suprafaţă de 2.587,90 hectare, la orz pe 89,19 hectare, la rapiţă pe 444,44 hectare, la mazăre pe 59,39 hectare şi la năut pe 107,10 hectare. Calamităţile sunt de la 40% până la 70%”, a spus Mihaela Luminiţa Mareş.

Reprezentantul DAJ Olt a menţionat că în judeţ a început să se instaleze seceta, ce ar putea afecta randamentele la culturile de prăşitoare. „Necesarul de apă este urgent la toate culturile, putem spune că s-a instalat seceta şi, dacă nu va ploua, vor fi afectate culturile de prăşitoare. Din cauza condiţiilor climatice din ultima perioadă, când au fost temperaturi foarte ridicate şi nu a plouat, s-a instalat fenomenul de secetă”, a adăugat sursa citată.

Seceta face ca anul agricol 2024 să poată fi unul mai slab decât precedentul. Potrivit estimărilor specialiștilor agricoli, în tot sudul Moldovei și estul Munteniei, recoltele de cereale sunt compromise. Ei spun că dacă nu plouă mult în următoarea săptămână chiar și zonele unde încă mai erau speranțe, vor fi afectate, după cum transmite tomisnews.ro.

Producții mult mai bune la unele culturi, chiar peste așteptări, se preconizează în Transilvania, unde a plouat mai mult. Recoltarea grâului a început în judeţul Arad cu aproximativ trei săptămâni mai devreme faţă de anii anteriori, pe fondul temperaturilor ridicate care au maturizat plantele mai repede, iar producţia este peste cea din 2023, la fel ca şi în cazul orzului şi orzoaicei, transmite Agerpres. Nu același lucru se întâmplă la rapiță, iar specialiștii se așteaptă ca nici floarea soarelui să nu dea randamentul scontat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *