Roșiile care rezistă toată iarna în pivniță precum strugurii. Se stafidesc dar nu se strică

rosii care rezista iarna rosii proaspete peste iarna sursa foto: http://agricoltura.regione.campania.it/tipici/piennolo.html

Există la poalele vulcanului Vezuviu, lângă Napoli, o zonă unde se cultivă un soi de roșii mici care rezistă iarna agățate în spații răcoroase, aerisite și fără lumină directă. Și nu orice roșii, ci un soi cu un gust foarte apreciat. Cam cum se țineau peste iarnă strugurii – se stafideau, dar rămâneau buni de mâncat în stare proaspătă, fără să fie nevoie de a fi conservați. Exact la fel se pot păstra și roșiile numite pomodoro del piennolo ( agățați de peduncul, în traducere liberă). Lycopersicon lycopersicum este denumirea lor științifică.

Există de pe la 1850 mărturii scrise legate de cultivarea acestui tip de roșii speciale pentru capacitatea lor de a rezista peste iarnă: „foarte gustoase, se mențin în stare foarte bună până primăvara, cu condiția să fie făcute buchet și agățate de tavan”.  Într-o altă lucrare din aceeași epocă este evocată practica de a conserva acest soi de roșii agățate în locuri ventilate și la întuneric.

Practic, de-a lungul timpului, după cum mărturisește un cercetător în articolul citat, aceste roșii cu mare capacitate de conservare au înlocuit complet în acea zonă roșiile cunoscute internațional ca cherry, pe care italienii le numesc ciliegino.

Actualmente există peste 5000 de varietăți de roșii în Italia, iar cel amintit împreună cu alt soi numit San Marzano sunt cele mai cultivate în zona Napoli – ambele responsabile de gustul special pe care îl are pizza la Napoli. Sunt apreciate în special pentru gustul intens, dulceag dar cu un nivel ridicat de sapiditate, în afară de capacitatea de a rezista în timp.  Se consumă foarte mult proaspete, culese la moment. Dar  și conservate – atât sub forma clasică dar mai ales în stare naturală.

Conservele în borcan se fac și ele, dealtfel, tot urmând o metodă tradițională străveche: se așează roșiile tăiate în două în borcane și se pasteurizează.

Cum se cultivă și cum se culeg

Se cultivă în manieră similară cu toate celelalte soiuri și nu au nevoie de multă apă. Este precoce și foarte productivă și dezvoltă multe frunze, care ajută planta împotriva arșiței verii. Rezistă bine și în condiții de secetă.

Pentru a putea fi păstrate în stare naturală peste iarnă se culeg astfel: ciorchinii de roșii se taie când fructele sunt coapte în proporție de circa 70%, iar celelalte încă în proces de coacere. Se agață după ce sunt împletite precum funiile tradiționale de ceapă. Este o practică foarte veche care permite consumul de roșii proaspete peste iarnă. Ele rezistă în condițiile amintite mai sus până la 8 luni, pot ajunge până la Paștele din anul următor.

Explicația constă în faptul că au o coajă foarte groasă, punctul în care fructul este prins de ramură este foarte rezistent. Totodată, au o concentrație ridicată de glucide care ajută ca miezul să se conserve.

Specialiștii locali spun că suma calităților sale organoleptice este dată de condițiile climatice specifice zonei de producție. Dealtfel, este un produs clasificat DOC sub denumirea pomodoro del piennolo del Vesuvio și în ultimii ani a intrat pe piețele internaționale de nișă ca produs gourmet.

Fiind un produs tutelat, nu se poate cultiva și vinde în afara spațiului său de producție înregistrat. Însă oricine poate achiziționa semințe online și poate încerca să îl adapteze pentru consumul propriu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *