Au sosit căldura, vara și acele luni atât de așteptate de oameni, care sunt, în același timp, unele dintre cele mai dificile pentru animalele nostru. Nu doar pentru că temperatura îi afectează, ci și pentru că le influențează starea de spirit. Căldura afectează și un aspect foarte important al bunăstării fizice: alimentația. Pe măsură ce temperaturile încep să crească, apetitul câinelui (în special al celor cu multă blană) sau pisicii scade. Un efect secundar al căldurii pe care îl putem contracara cu măsurile potrivite.
De ce animalele mănâncă mai puțin vara?
Laura Hayes, veterinar la Royal Canin, a explicat pentru Animals Health España tendințele alimentare ale animalelor de companie în perioada de caniculă.
„Este foarte normal ca pisica sau câinele dvs. să mănânce ceva mai puțin pe căldură, dar asigurați-vă că îi puneți aceeași cantitate de mâncare ca de obicei și faceți tot posibilul pentru a-l menține în spații răcoroase”, sfătuiește veterinara.
Ea menționează totuși că, dacă se observă o scădere semnificativă a apetitului sau aceasta persistă pe o perioadă lungă, este recomandabil să duceți pisica sau câinele la veterinar pentru un control.
Comportamentul câinelui față de cel al pisicii
În ceea ce privește scăderea apetitului la animalele de companie din cauza căldurii, un studiu realizat de Universitatea din Liverpool, în colaborare cu Centrul de Cercetare Royal Canin din Franța, a monitorizat timp de patru ani cât mănâncă pisicile și a dezvăluit că aceste feline consumă cu aproximativ 15% mai puțină mâncare în timpul verii. Evident aceasta se datorează căldurii în general, dar este și din cauză că pisicile petrec mai mult timp în aer liber când este vreme frumoasă și intră să mănânce mai rar.
În același timp, câinii își reduc activitatea fizică pe perioada verii. Este un efect pe care îl produce temperatura asupra acestor animale: scăderea tensiunii din cauza căldurii (ceea ce ni se întâmplă și nouă, oamenilor) este însoțită de necesitatea de a-și regla temperatura.
Dar de ce mănâncă mai puțin? În principal, pentru că utilizează mai puțină energie, dar și pentru că temperatura îi face să fie lipsiți de poftă de mâncare. Două motive bune pentru care acel castron de mâncare care de obicei ar fi gol, acum este lăsat pe jumătate plin.
La ce trebuie să fim atenți în perioada de caniculă
Deși această scădere a apetitului nu este îngrijorătoare în principiu (se presupune că necesarul de alimente al unui câine scade cu 30% vara față de iarnă), trebuie totuși să o monitorizăm și să o observăm.
Un alt aspect fundamental pe care trebuie să-l controlăm îndeaproape este să aibă întotdeauna apă proaspătă la dispoziție (inclusiv în timpul călătoriilor, lucru pe care îl putem rezolva cu un simplu recipient portabil). Acest lucru nu numai că ne va scuti de multe neplăceri, dar va îmbunătăți și bunăstarea fizică și emoțională a câinelui (lipsa apei în condiții de temperaturi ridicate generează anxietate la câine).
Cum convingem animalul de companie să mănânce atunci când este foarte cald
Simplu! Trebuie doar să-i schimbăm obiceiurile alimentare. Și nu, nu este vorba despre a încerca un alt tip de hrană, ci de schimbarea orarului de masă. În funcție de programul său alimentar stabilit (două sau trei mese pe zi), cel mai bine este să evităm să-i dăm de mâncare în orele de vârf ale căldurii. Astfel, putem concentra mesele în prima oră a dimineții și în ultimele ore ale serii (lăsând cea mai mică porție pentru prânz).
În plus, pentru a-i stimula apetitul și pentru a-i îmbunătăți hidratarea, este recomandat ca în lunile de vară să-i creștem porția de hrană umedă. În acest fel, îi oferim o hrană apetisantă și răcoritoare care va ajuta la menținerea nivelului de apă în organism (70% din corpul unui câine este apă, iar hrana umedă conține și ea apă în proporție de 8 din 10 grame).
Ce alimente răcoritoare îi putem da câinelui și care sunt cele cu desăvârșire interzise
Un aliment bine primit odată cu sosirea căldurii este fructul. Există unele fructe (cum ar fi mărul sau banana) care sunt bine tolerate de câini. Astfel, pentru a-i ajuta să se răcorească și să se hidrateze, schimbarea recompenselor obișnuite cu o porție de fructe poate nu doar să-i ajute, ci și să fie și foarte sănătoasă pentru ei.
Și, în final, un sfat pentru cei care doresc să le dea și alte alimente răcoritoare: te-ai gândit vreodată să faci înghețată de casă pentru câine? În ciuda dificultății aparente, e foarte simplu! Le poți face din fructe congelate (dacă le tolerează câinele), dar putem opta și pentru înghețată din supă de carne. O modalitate simplă, distractivă și hidratantă de a-i ajuta să treacă vara.
Pe de altă parte, alimente precum înghețata sunt complet interzise. Un cornet de înghețată are cam 400 de calorii, ceea ce echivalează, de exemplu, cu cantitatea de calorii necesară unui cocker spaniol de două luni.