Nouă motive pentru care te îngrași fără să vrei/Pe lângă excesul de mâncare mai pot fi și unii factori surprinzători

obiceiuri alimentare, slabit sanatos, slabit, foodlife, nutritie Foto: Pixabay

Probabil că este cea mai neplăcută situație referitoare la greutate, atunci când nu ai făcut nimic deosebit, dar constați, totuși, că te îngrași pe zi ce trece. Și mai grav este că luăm foarte ușor în greutate, dar e mult mai greu pe urmă să scăpăm de surplusul câștigat. Astfel, ne întrebăm fără să găsim un răspuns: care sunt motivele pentru care am luat în greutate?

Experții ne dau nu un motiv, ci nouă. Toate pot contribui la creșterea în greutate înainte să ne dăm seama ce se întâmplă.

  1. Prea multe alimente foarte procesate

Alimentele foarte procesate sunt de obicei pline de calorii, dar lipsite de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele și fibrele, astfel că după ele flămânzim repede și vom mânca mai mult.

Alimente precum cerealele cu zahăr, fast-food-ul și cinele la cuptorul cu microunde conțin, de asemenea, o mulțime de ingrediente dăunătoare, cum ar fi zaharuri adăugate, conservanți sau grăsimi nesănătoase.

Pentru a evita creșterea neintenționată în greutate, încercați să eliminați mesele procesate și gustările și concentrați-vă în schimb pe alimentele integrale.

  1. Prea mult zahăr

Consumul regulat de alimente și băuturi dulci poate duce la creșterea în greutate și la creșterea riscului de afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul. Dulciurile precum, bomboane, prăjituri, sucuri acidulate, înghețată, ceai cu gheață sau băuturi cu cafea îndulcită toate au un conținut mare de zahăr.

În special, băuturile dulci sunt cea mai mare sursă de zahăr adăugat din Statele Unite și sunt puternic asociate cu creșterea în greutate.

  1. Stilul de viață sedentar

Inactivitatea contribuie serios la creșterea în greutate și la apariția bolilor cronice. Munca la birou, timpul petrecut la televizor și șofatul sau folosirea computerului sau a dispozitivelor cu ecran sunt toate activități sedentare. Sunt necesare câteva schimbări la stilul de viață pentru a evita sedentarismul. Exerciții fizice, plimbări sau mici drumeții ori alergatul în parc, toate pot contribui la creșterea stării de bine. Scopul de a merge 10.000 de pași pe zi poate fi o bună metodă de mobilizare.

  1. Efectul yo-yo al dietelor

Efectul yo-yo se referă la perioade de pierdere în greutate datorită unor diete severe, după care, odată cu renunțarea la dietă, kilogramele se adună înapoi chiar mai multe. Pentru a vă gestiona greutatea pe termen lung, încercați să vă concentrați pe schimbări durabile ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile, eliminarea alimentelor procesate și zaharoase, alegerea alimentelor integrale, bogate în nutrienți, fibre și proteine.

  1. O problemă medicală nediagnosticată

Anumite afecțiuni medicale pot juca un rol în creșterea în greutate neintenționată. Acestea pot include hipotiroidism, depresie, o boală cardiovasculară, diabet sau sindromul ovarelor polichistice (SOP). De asemenea, tulburarea de alimentație excesivă (BED) poate fi responsabilă pentru creșterea neintenționată în greutate.

În plus, anumite medicamente, inclusiv antidepresivele și medicamentele antipsihotice, pot duce la creșterea în greutate.

  1. Somnul insuficient

Somnul este esențial pentru sănătatea generală și bunăstarea, dar calitatea slabă a somnului poate declanșa creșterea în greutate. Lipsa somnului ne face ziua să ne simțim lipsiți de energie, cea ce ne va trimite direct la frigider, încercând să consumăm dulciuri, carbohidrați și grăsimi nesănătoase. Este ceea ce ne va cere organismul, în speranța că ne vom recăpăta energia. Dar aceste alimente ne vor aduce doar un surplus de kilograme.

Este important să dormim cel puțin șapte ore pe noapte. Mai puțin decât acesta este considerat „somn insuficient”, care este asociat cu creșterea în greutate și obezitatea.

Dacă aveți o calitate slabă a somnului, încercați să limitați timpul petrecut înainte de culcare, să reduceți aportul de cofeină în timpul zilei și să dormiți la o oră constantă.

  1. Consumul insuficient de alimente integrale

O dietă bogată în alimente integrale este o modalitate ușoară și eficientă de a pierde în greutate. De fapt, cel mai important factor în pierderea în greutate este alegerea alimentelor integrale, minim procesate.

Încorporarea alimentelor întregi în dietă nu trebuie să fie dificilă. Începeți prin a adăuga încet alimente integrale mai dense în nutrienți, cum ar fi legume, fructe, fasole, ouă, nuci și semințe, în mese și gustări.

  1. Stresul

Stresul cronic este o problemă comună care poate afecta greutatea. S-a demonstrat că nivelurile ridicate de cortizol, hormonul stresului, cresc foamea și dorința de alimente foarte gustoase, bogate în calorii, care pot provoca creșterea în greutate.

Interesant, gestionarea stresului poate favoriza pierderea în greutate.

Petrecerea timpului în natură, practicarea yoga și vorbirea cu un terapeut sunt câteva modalități de a elibera stresul, scrie Healthline.

  1. Prea multe calorii

Mâncarea excesivă rămâne o cauză proeminentă pentru care te îngrași. Dacă consumăm mai multe calorii decât ardem pe zi, probabil că vom câștiga în greutate.

Gustările frecvente și alegerile dietetice bogate în calorii și sărace în nutrienți aduce un aport excesiv de calorii. Determinarea nevoilor de calorii pe cont propriu poate fi dificilă. Cel mai bine este să vorbim cu un nutriționist, dacă vrem să gestionăm supraalimentarea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Am avut 80 kg si am ajuns la 59 kg la o inaltine de 1.75 cm. Ma mentin la +/- 60 de kg de vreo 5 ani. La ambitie am slabit ca imi ziceau cunoscutii ca acum sunt baba(40+) si nu mai pot da grasimea jos. Miscare prin plimbari lungi de 5-10 km zilnic, mult pește si legume cu usturoi si iaurt,salate cu ou.Delicii. In wk o mai iau pe ararura cu pui pane, pizza, carne grasa de porc la gratar . Prin mentinerea siluetei nimeni nu imi da mai mult de 35 ani si eu am indata 50.

  2. Maninc de 2 ori pe zi gătesc mâncăruri fără ulei carne de pui și de vită fără grăsime și am ajuns la 90 de kilograme. Am 78 de ani mă simt grea și miserabil am fost bolnavă nu am mișcat nimic 6 zile și nu am slăbit nici măcar un gram nu pot să înțeleg ce se întâmplă mincarea o gătesc cu vegetale, salate în fiecare zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *