EURO 2024 gastronomic, 20 iunie: Spania vs. Italia. Paella fideua vs. spaghetti alla bolognese

g4.food photo collage

Este un meci al grupei B dar la nivel gastronomic îl putem consiera un derby în plină regulă: Spania – Italia, sau paella, în versiunea mai specială cu fidea coaptă, contra spaghetti cu ragù alla bolognese. Două preparate care țin de însăși identitatea gastronomică a fiecăreia dintre cele două țări.

Fideua, paella spaniolă cu fidea coaptă

Paella este un preparat prin excelență spaniol. Nu îl veți regăsi în bucătăria tradițională a niciunei alte țări, citește aici. Se face cu orez și orice alte ingrediente, carne, pește, legume, orice combinație este permisă. Fiecare familie, fiecare regiune sau comunitate are rețetele sale. Restaurantele fac paella de autor, cu combinații sofisticate.

Există însă și o paella cu paste (chiar mai multe rețete și cu tipuri de paste diferite). Dar astăzi vom vedea cum se face fideua, paella cu fidea coaptă.

Ingrediente:

  • 1 pachet de fidea subțire
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 1 litru de supă
  • carne sau pește/fructe de mare
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 jumătate ardei roșu, 1 jumătate verde
  • 1 roșie
  • paprika dulce, sare, piper, șofran

Procedeu

Fideaua se pune bine întinsă într-o tavă mare de cuptor. Se bagă la 220 de grade 10 minute, verificând mereu să nu se ardă.

Se pregătește baza pentru fideua, exact ca la paella, se toacă ceapa și usturoiul mărunt. Se pun pe foc în uleiul încins. Se adaugă bucățelele de carne. Dacă faceți cu pește sau fructe de mare, prăjiți-le rapid pe acestea și scoteți-le. Le adăugați la final. Puneți ardeii tocați mărunt, roșia dată pe răzătoare.

După 10 minute, adăugați fideaua, supa (să fie de pește dacă o faceți cu ingrediente marine și de pui sau vegetală dacă o faceți cu carne). Evident, dacă nu aveți supă puneți apă. Se potrivește de sare, piper, boia, după gustul fiecăruia. Și se pun câteva fire de șofran. Odată carnea fiartă și lichidul scăzut, se bagă 15-20 de minute la cuptor la 200 de grade. Dacă o faceți cu pește, după 10 minute de fiert, când lichidul a scăzut, puneți ingredientele peste fidea și băgați-o la cuptor.

Se servește cu allioli.

Spaghetti cu ragù bolognese – rețetă tradițională

Una dintre rețetele italiene cele mai cunoscute și mai apreciate internațional: gust, culoare, arome, echilibru nutrițional.

  • 500 g carne tocată, amestec vita cu porc, cu puțină grăsime
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 tijă de țelină 3-4 linguri ulei de măsline
  • 1 pahar  devin rosu
  • 1 pahar de lapte
  • 1l passata di pomodoro (suc de roșii mai concentrat, sau bulion diluat cu apă)
  • sare, piper

Legumele se taie mărunt și se călesc într-o tigaie antiaderentă cât mai mare. Se amestecă ținându-le la foc iute câteva minute, nu mai mult 2-3-4, până prind puțină  culoare și se rumenesc ușor. Atenție să nu se ardă.

Se adaugă peste ele carnea tocată, care trebuie mărunțită, desfăcută, nu bloc. Se călesc în continuare carnea împreună cu legumele, tot la foc iute, până când și carnea prinde puțină culoare. Secretul este să amestecăm continuu. Când carnea s-a rumenit ușor, se stinge cu vinul roșu, amestecând energic, la foc cât mai mare, până alcoolul se evaporă.

În această fază, se lasă focul mic și se potrivește de sare și piper (sarea mereu mai bine mai puțin, completând eventual la final). În continuare, se adaugă sucul de roșii, în oricare formă îl folosim – dacă e diluat punem mai mult, dacă e concentrat îl diluăm cu puțină apa, cantitatea fiind indicativă, poate varia relativ.

Sosul trebuie să fiarbă la foc foarte mic sub capac minim 2 ore, rețetele tradiționale indică 3h sau chiar mai mult, însă e acceptabil și mai puțin. Ulterior, amestecăm din când în când. Dacă sosul tinde să devină prea dens se adaugă câte puțină apă sau supă limpede de legume, la modul ideal.

Spre final se adaugă un pahar cu lapte, are rol de amalgamare și ajută la transferul aromelor, rotunjește gustul final, putem spune. Când sosul e aproape gata, se fierb pastele spaghetti conform indicațiilor de pe ambalaj, se scurg și se adaugă peste sos amalgamând ușor.

Se servește cu parmezan ras și piper măcinat la moment.

Cantitatea indicată este suficientă pentru circa 4-6 porții, la fel ca și cea de paella fideua, funcție de mărime – considerând că o porție de paste înseamnă circa 80-100 g nefierte. Sosul bolognese se poate congela gata gătit în recipiente etanș de 1-2 porții și rezistă în congelator până la 3 luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *