Pepenele roșu conține circa 90% apă, ceea ce, pe caniculă, îl face să fie ideal, pentru că ne ajută să ne hidratăm. Mai mult, este bogat în zaharuri, așa că ne poate satisface și nevoia de dulce. Potrivit Medicalnewstoday.com, există o serie de beneficii terapeutice importante pe care pepenele roșu le aduce organismului nostru.
Pepenele roșu, inamicul radicalilor liberi
Pepenele verde conține și antioxidanți, substanțe ce ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt substanțe produse de corpul nostru în timpul procesului metabolic, dar și ca urmare a unor factori externi precum poluarea, stresul etc.
Când cantitatea de radicali liberi din corp este mare apare stresul oxidativ, proces ce deteriorează celulele și favorizează apariția unor boli grave precum cele cardiovasculare sau cancerul.
În mod normal, organismul nostru poate elimina unii radicali liberi în mod natural, dar antioxidanții din alimente susțin acest proces.
Știai că pepenele roșu previne astmul?
Potrivit specialiștilor, radicalii liberi se numără printre factorii ce contribuie la dezvoltarea astmului. Prezența anumitor antioxidanți în plămâni, inclusiv vitamina C, poate reduce riscul de a dezvolta astm.
O cană de cubulețe de pepene verde (circa 154 de grame de fruct) conține 12,5 miligrame (mg) de vitamina C, ceea ce înseamnă între 14% și 16% din nevoile zilnice ale unei persoane.
Pepenele roșu reglează tensiunea arterială
Cercetătorii au concluzionat, în urma unor studii, că pepenele roșu reduce tensiunea arterială, în cazul persoanelor de vârstă mijlocie care au și obezitate și hipertensiune. Mai mult, doi antioxidanți din pepenele roșu, L-citrulina și L-arginina, contribuie la menținerea sănătății arterelor. De asemenea, licopenul – un alt antioxidant din pepenele roșu – poate spori protecția împotriva bolilor de inimă. Pepenele roșu mai conține niște compuși vegetali – fitosteroli – care pot ajuta la gestionarea lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) sau a colesterolului „rău”, fapt ce previne bolile de inimă și hipertensiunea arterială.
Pepenele roșu, protecție în fața cancerului
Potrivit Institutului Național al Cancerului (NCI) din SUA, (cancer.gov), radicalii liberi pot juca un rol important în dezvoltarea unor tipuri de cancer. Practic, stresul oxidativ pe care ei îl provoacă poate duce la deteriorarea AND-ului celulelor și, astfel, pot contribui la apariția cancerului.
Digestia, stimulată de pepenele roșu
Pepenele verde are un conținut ridicat de apă și conține, de asemenea, și multe fibre, lucruri care îl fac ideal pentru normalizarea problemelor de digestie.
Cum influențează creierul și sistemul nervos
Colina este un alt antioxidant conținut de pepenele verde.
Ea contribuie la îmbunătățirea următoarelor procese din organism:
- mișcarea musculară
- învățare și memorie
- menținerea structurii membranelor celulare
- transmiterea impulsurilor nervoase
- dezvoltarea timpurie a creierului
Unele cercetări susțin că acest antioxidant, colina, ar putea contribui la încetinirea progresiei demenței în boala Alzheimer.
Pepenele roșu previne apariția ridurilor
Pepenele roșu conține vitamina C, vitamină de care organismul are nevoie pentru a produce colagen. Colagenul este esențial pentru structura celulară și funcția imunitară. De asemenea, vitamina C promovează, de asemenea, vindecarea rănilor și previne apariția ridurilor.