Orășeni mutați la țară. Au lăsat confortul de la oraș pentru a deschide afaceri în mediul rural

Alexandru Barabas este orășean mutat la țară Sursa foto: Observator

Au dat viața confortabilă de la oraș pe cea dificilă de la țară. Sunt tineri și au vrut să ducă o viață mai sănătoasă, astfel că s-au mutat la țară și au deschis afaceri. Sunt două situații diferite, dar asemănătoare, de orășeni mutați la țară.

Alexandru Barabas a făcut o investiție de 5.000 de euro într-o mică afacere cu ciuperci. S-a mutat de la oraș în satul Bușag, la câțiva kilometri de Baia Mare, unde într-o hală a deschis prima ciupercărie din Maramureș. Acum produce săptămânal peste 200 de kilograme de ciuperci pe care le vinde.

„Am vrut să înlocuim carnea cu un alt produs. Am găsit ciupercile. Ca să ne fie rentabil, am zis că putem să le oferim şi vecinilor, să ne găsim clienţi pentru a vinde ciuperci”, povesteşte Alexandru Barabas, pentru Observator.

Dar, pe lângă afacerea profitabilă. Alexandru a mai descoperit un beneficiu. „Viaţa la ţară este mai veselă. E mai sănătoasă. Aerul curat, liniştea şi zâmbetul de pe chipul copiilor”, spune el.

Pornind de la o capră

Dar Alexandru nu este singurul care s-a mutat de la oraș la țară pentru o viață nouă. Andreea Lenghel, o tânără de 32 de ani, a ales și ea să pornească o afacere. După ce a devenit mamă, și-a dorit să le ofere copiilor ei o alimentație mai sănătoasă. Așa că, odată mutată la Coruia, un sat din Maramureș, a cumpărat o capră pentru a avea lapte sănătos pentru copii. „Noi am pornit de la o singură capră. Tot pentru copii, să bea un lapte sănătos”, spune Andreea Lenghel. Însă de la o capră a ajuns la o microfermă și produce aproximativ 20 de litri de lapte pe zi, din care reușește să prepare și diferite produse lactate. „Ţăranii nu ştiu să îşi pună în valoare ceea ce produc. Pentru noi a fost important să conştientizăm cum să facem acest lucru. Alimente preţioase, foarte sănătoase, 100% naturale, fără adaos. A fost important pentru mine să ofer şi altora din aceste produse”, mai spune Andreea Lenghel, antreprenor.

Localnicii spun că se bucură să vadă tineri care vor să trăiască la sate. Asta în contextul în care sunt poate zeci de sate care se depopulează. De altfel unii sunt de părere că în viitor, mai mulți tineri se vor întoarce la sate, unde viața este mult mai tihnită.

În anul 2022, cel mai probabil în contextul pandemiei și a veșnicei carantine, s-a înregistrat un record de orășeni mutați la țară. Aproape 145.000 de români au luat decizia de a renunța la mediul urban pentru cel rural.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *