Tulburările de alimentație sunt o problemă medicală. Cum le diagnosticăm și le tratăm

Sursa: Pexels

Tulburările de alimentație sunt complexe și necesită o abordare multidisciplinară. Și aceasta este cheia în care trebuie să tratăm aceste probleme pentru a-i ajuta pe cei apropiați. Pentru că nu este doar o situație sau o tulburare de „mâncare”, de „personalitate” sau de pierdere a „stimei de sine”, ci sunt mult mai multe aspecte: sunt cazuri cu multiple cauze care trebuie abordate ca atare.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să știm cu adevărat ce sunt tulburările de alimentație și ce modalități de asistență există în prezent pentru a le trata. Pentru ca, da, se pot trata si poti iesi dintr-o tulburare de alimentatie. În general aceste probleme sunt foarte dur resimțite de familia, care suferă împreună cu cel afectat. Fenomenul, din păcate, este din ce în ce mai prezent în societatea noastră, și nu numai din vina internetului și a rețelelor sociale.

În Spania, tulburările de alimentație afectează în jur de 1 până la 3% din populație, cu vârfuri în anumite stadii de dezvoltare evolutivă precum adolescența, etapă în care afectează, conform datelor Societății Spaniole a Medicilor Generaliști și de Familie, între 4 și 6% dintre femeile între 12 și 21 de ani. Cele mai frecvente afecțiuni sunt bulimia și anorexia. Rata mortalității datorată tulburărilor de alimentație este de aproximativ 6% și rezultă în principal din sinucideri și complicații pe care le determină aceste tulburări. „Între 10 și 20 de ani nu există nicio altă tulburare psihică cu o rată atât de mare de deces”, susține pentru https://www.lasexta.com/ dr. Fernando Fernández Aranda, director al Unității de Tulburări Alimentare a Spitalului Bellvitge din Barcelona și profesor la Universitatea din Barcelona.

Alte probleme asociate, în special anxietatea și depresia

Tulburările de alimentație, care sunt extrem de dificil de abordat și greu de înțeles, chiar și pentru mulți profesioniști, după cum adaugă aceeași sursă, „au o comorbiditate ridicată cu tulburările depresive sau tulburările de anxietate, cu abuzul de substanțe și cu comportamente impulsive. În special anxietatea și depresia, care apar la 80% din cazuri. De asemenea, se estimează că 1 din 4 pacienți cu o tulburare de alimentație face și abuz de substanțe, în principal tutun, alcool, cofeină și canabis. În Spania, ca și în alte țări, incidența tulburărilor de alimentație a crescut în ultimii ani, ca și complexitatea și incidența cazurilor, atât la vârste timpurii cât și la persoanele de peste 25 de ani”.

 

Numărul de cazuri este din ce în ce mai ridicat în toate țările , în România din păcate nu există date precise, dar APPTA- Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Tulburărilor de Alimentație, extrapolând datele internaționale, estimează că putem vorbi de cica 400.000 de mii de persoane care suferă de astfel de tulburări (indiferent dacă sunt sau nu conștiente de acest lucru).

Factori de risc și vulnerabilitate

„Tulburările de alimentație sunt tulburări multicauzale”, după cum explică același dr. Fernández, în care intervin diferiți factori: de mediu, biologici, sociali etc. Și nu întâmplător aceste tulburări apar de obicei „mai ales în adolescență, în jurul vârstelor de 13-18 ani, etapă în care se manifestă o serie de conflicte care generează probleme ce par extrem de grave”.„Persoanele vulnerabile au un risc mai mare de a dezvolta tulburări de acest tip”.

Cum să reduci riscul tulburărilor de alimentație la copii și adolescenți

„Tulburările de alimentație apar din cauza confluenței mai multor factori”, afirmă dr. Raquel Jiménez García, șefa Secției Pediatrie din Spitalul Universitar de Copii Niño Jesús (Madrid). Vorbim de factori socioculturali precum presiunea socială, care consideră atractivitatea fizică drept valoare personală predominantă, factori genetico-biologici (există un risc mai mare dacă au rude care au suferit de această boală), factori personali (sunt persoane cu dificultăți în relațiile interpersonale sau care depind excesiv de opiniile celorlalți) și factorii familiali, adică apar în familiile în care aspectul ocupă un loc privilegiat și/sau nu există o alimentație structurată.

Dar, fără îndoială, susține dr. Jiménez, „dieta este cel mai important factor ce predispune la tulburări alimentare”.

Semne și simptome care anunță o tulburare de alimentație

Acestea sunt:

  • Preocuparea excesivă cu privire la dietă și greutate;
  • Comportamentele de evitare a socializării;
  • O schimbare radicală în obiceiurile alimentare și starea de spirit;
  • Schimbările de atitudine și comportament.

Este esențial ca la primele simptome, la primele semne de avertizare, să fie solicitată asistența medicală, trebuie mers la un pediatru, medic de familia, nutriționist. Cum primele simptome nu sunt întotdeauna ușor de detectat, mai ales în societăți ca a noastră, în care familiile petrec puțin timp împreună, sunt de mare ajutor momentele de dialog și o permantă observare a copiilor. De asemenea, școala poate și ea ajuta semnalizând părinților orice schimbare de comportament, spune medicul.

Tratament multidisciplinar

Și în final trebuie precizat că este important ca tulburările de alimentație să primească un tratament adecvat, în funcție de durata tulburării, severitatea afecțiunii și tipul de afecțiune.

De pildă, în tulburările de alimentație restrictive, cum ar fi anorexia nervoasă, poate fi necesar un tratament ambulatoriu și chiar spitalizare, în funcție de severitatea simptomelor. Sau în condiții de bulimia nervoasă, tulburarea de alimentație excesivă, tulburările atipice, abordările ambulatorii, atât individuale, cât și de grup, dau de obicei rezultate bune.

În orice caz, nu trebuie amânat sau sperat ca astfel de situații vor trece de la sine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *