Producător de vinuri din România, atac la adresa concurenței de peste Prut: A eticheta un vin produs în R. Moldova cu marca „Ceptura” este o fraudă / Oficiul Viei și Vinului de la Chișinău: Exporturile sunt conform cerințelor UE. Am suferit anterior, când Rusia a lansat acuzații neprobate

vinuri, romania, republica moldova, marius iliev Sursa foto: Dksamco | Dreamstime.com

Marius Iliev, CEO al unui important holding de companii viticole, Vintruvian Estates – care cuprinde Via Viticola Sarica Niculițel și un pachet de control la Crama Histria în Dobrogea, Crama de Matei în Dealu Mare și Crama Olterra, în Drăgășani -, acuză, într-un interviu acordat Vinul.ro Republica Moldova și anumiți producători de vinuri de peste Prut de „practicile incorecte sau ilegale”.

Într-o postare făcută pe o rețea de socializare zilele trecute, Iliev prezenta un caz din Dealu Mare despre care spune că încalcă „Legea Viei și Vinului + norme și alte acte (inclusiv Regulamente Europene)”. El a oferit, pentru sursa citată, detalii: „Nu poți folosi o denumire protejată, așa cum este Ceptura, în etichetarea vinurilor care provin din alt areal – nici măcar din alt centru viticol din Dealu Mare. Deci a eticheta un vin produs în Republica Moldova cu marca Ceptura este o fraudă la lege. Problema este că ea este făcută cu bună știință, și nu ca o simplă eroare. (…) Tot ce pot să îți spun este că cei afectați solicită Asociației Dealu Mare să ia măsurile necesare pentru remedierea situației și eventuale despăgubiri. Vom vedea.”

Iliev lansează și alte acuzații. El acuză Republica Moldova de „furt de identitate” în cazul soiului Fetească Regală. Totodată, despre „Băbească Neagră – Rară Neagră” spune că „discrepanța dintre suprafața plantată cu Rară Neagră [din R. Moldova] și producția mare de vinuri ridică suspiciunea falsificării identității senzoriale a acestui soi”. „Nu este o acuză, ci o ipoteză plauzibilă”, a adaugat el.

Iliev menționează și că producătorii români vor cere despăgubiri.

Oficiului Național al Viei și Vinului de la Chișinău a oferit un răspuns la aceste acuzații. „Orice abatere sau încălcare a legislației României sau a Republicii Moldova trebuie să fie examinate de autoritățile de control abilitate, documentate, susținute de probe, și, după caz, sancționate. Defăimările publice nejustificate pot aduce atingeri grave intereselor producătorilor și imaginii țării, ceea ce Republica Moldova a suferit anterior, în perioada anilor 2006-2013, când Federația Rusă a interzis importul de vinuri din Republica Moldova și a lansat acuzații neprobate. România este o piață de export strategică pentru Republica Moldova, dar și o țară cu care avem cele mai bune relații, o istorie comună și, sperăm noi, un viitor comun”, a transmis instituția, pentru Vinul.ro.

Autoritatea de la Chișinău răspunde pe puncte acuzațiilor iar textul integral poate fi citit în același articol cu interviul.

Sursa foto: Dksamco | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Da da corect….. Ceptura este un cal troian pentru vinurile de peste Prut 😉🍷 și da exact vinul se mai face și din struguri nu strunguri……

  2. Domnul Iliev are ce are cu cei de peste Prut . Oare de ce stimabilul nu se leaga de exemplu de Busuiaca de Bohotin .In zona Bohotinului, in jud. Iasi, sunt cateva ha cultivata cu busuioaca. Dar vinul cu aceasta denumire este produs si in jud. Mures d-nule Iliev! Va este greu sa acceptati ca vinurile din Republica Moldova sunt net superioare fata de cele pe care le “fabricati” de exemplu la Zoresti Dealu Mare. De fapt trebuie sa stiti ca domnul in cauza este un afacerist cu firme in telecomunicatii, eoliene, consultanta in afaceri iar acum se pricepe si la vinuri care este un domeniu in care trebuie sa ai si har nu numai bani!

  3. Buna ziua!
    Fac un comentariu in afara textului dar care cred ca spune multe:
    ” Cand nu gasesti in lista un vin bun din Romania, alege unul oarecare din Republica Moldova…nu vei da gres!”

  4. Dar Galbena de Odobesti ce mai sunt cateva hectare si e plin de ea prin supermarketuri…binenteles cu mult zahar…Asta cum e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *