Un nou raport GlobalData arată că adoptarea de către sectorul agricol a unor tehnologii precum robotica, inteligența artificială (AI) și internetul tuturor lucrurilor (IoT) ajută la abordarea diferitelor provocări, precum lipsa forței de muncă și schimbările climatice. Cu toate acestea, această digitalizare expune, de asemenea, sectorul la riscul atacurilor cibernetice, transmite Australian Cyber Security Magazine.
Raportul, intitulat „Cybersecurity in Agriculture” („Securitatea cibernetică în agricultură”), dezvăluie modul în care furnizorii și distribuitorii de alimente se confruntă cu mai multe atacuri de tip ransomware, care provoacă întârzieri în expedierea producției. Atacurile cibernetice pe scară largă pot reprezenta o amenințare pentru întregi lanțuri de aprovizionare cu alimente.
Printr-un atac de tip ransomware sunt criptate informațiile de pe un computer, iar victima este îndemnată să plătească o sumă de bani în schimbul cheii de decriptare.
„Securitatea cibernetică este o preocupare din ce în ce mai mare în sectorul agricol”, a declarat Holly Anness-Bradshaw, analist GlobalData. „Industria adoptă din ce în ce mai mult soluții tehnologice pentru a susține forța de muncă în scădere și pentru a îmbunătăți productivitatea. Cu toate acestea, aceste tehnologii vin cu riscuri de securitate adesea trecute cu vederea”, a adăugat analista.
Companiile producătoare de vehicule și echipamente agricole, precum John Deere și Lely, fac angajări și inovează în domeniul securității cibernetice, mai spune Anness-Bradshaw. „Există o evoluție interesantă în industrie, cu companii care nu numai că produc mașini, cum ar fi tractoare și combine, ci și tehnologie. Tractoarele John Deere încorporează acum tablete și inteligență artificială”, potrivit ei.
Companiile ar trebui să investească în măsuri de securitate cibernetică în toate etapele lanțului de aprovizionare agricol. O astfel de infrastructură critică nu își poate permite să se prăbușească din cauza atacurilor cibernetice, deoarece acest lucru ar putea duce la penurie de alimente, la creșterea prețurilor și la deteriorarea acestora, potrivit lui Anness-Bradshaw.
„Comerțul și distribuția implică rețele extinse ale lanțului de aprovizionare cu cantități mari de date aflate în pericol. Companiile din domeniul agriculturii ar trebui să considere securitatea cibernetică drept o vulnerabilitate cheie împotriva căreia trebuie să se protejeze”, a mai spus ea.
Sursa foto: Suwin Puengsamrong | Dreamstime.com