Ministrul Agriculturii: Delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import, sancţionată cu 5% din cifra de afaceri / Florin Barbu, acuzat că intervine în piața liberă

plafonare adaos comercial, plafonare adaos comercial alimente, plafonare alimente Inquam Photos / George Călin

Delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ la care se lucrează în Ministerul Agriculturii, a anunţat, miercuri, ministrul de resort Florin Barbu, la discuţiile din Comisia economică din Senat, transmite Agerpres.

Acesta a menţionat că proiectul de act normativ urmează să fie discutat cu procesatorii şi retailerii în 11 şi 12 iunie.

„În acea ordonanţă sau proiect de lege care va fi dezbătut în Parlamentul României sigur listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare şi în cazul în care îndeplineşti condiţiile sanitar-veterinare şi de calitate şi se identifică faptul că un produs va fi delistat la un preţ mai mic decât cel achiziţionat contravenţia va fi destul de mare, va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat. Într-o săptămână şi jumătate maxim o să avem la Ministerul Agriculturii o dezbatere atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii şi, bineînţeles, şi în Parlamentul României pe această ordonanţă, pentru că ne dorim foarte mult şi eu îmi doresc foarte mult. Niciodată statul nu ar putea interveni în piaţa aşa cum eu sunt acuzat de foarte multe publicaţii că aş fi Chavez, că aş fi Ceauşescu, sau toate lucrurile acestea, că intervin în piaţa liberă”, a subliniat Florin Barbu.

Potrivit ministrului Agriculturii, dezbaterile cu procesatorii vor avea loc în data de 11 iunie, iar cele cu retailerii pe data de 12 iunie.

Barbu a mai adăugat că legea plafonării adaosului comercial îşi face simţite efectele, iar datele de la Consiliul Concurenţei arată reduceri cuprinse între 8 şi este 32% la raft. Studiul efectuat de Consiliul Concurenţei este trimis lunar la Ministerul Agriculturii.

Reprezentanţii Comisiei economice din Senat au discutat miercuri cu toţi factorii decizionali despre presupusele abuzuri care s-ar face împotriva brandurilor româneşti de renume, cum ar fi magiunul de Topoloveni sau brânza de Ibăneşti.

Citește și: Litigiu comercial sau o politică a retailerilor împotriva producătorilor locali? – ce spune Bibiana Stanciulov despre conflictul dintre Metro și firma sa, producătorul magiunului Topoloveni / Produsul, scos de retailer din ofertă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Contraventia nu este “destul de mare”, ci este imensa pentru ca marea majoritate a comerciantilor abia fac 2.5% profit brut, care este in general media procentului de profit brut in comertul, mai ales cel cu alimente. A doua la mana aceasta propunere este clar o interventie grosolana a statului…ma intreb cu groaza ce ar insemna pentru acest minstru o interventie minora a statului…oameni de stat care nu au ce cauta in sistemul de stat…care vorbesc numai in termeni de campanie electorala…si care nu inteleg deloc contexul politic si economic in care traim…nici nu vrea sa ma gandesc ce debiteaza acestia cand se intalnesc cu oficialitati din afara tarii…acum vazand ca noua noastra orientare este sa ne integram in structurile Orientului Mijlociu cred ca ne putem descurca cu astfel de oameni de stat…

  2. Doar că produsul nu se înlocuiește cu ceva identic (ex magiun de prune înlocuit cu gem de prune, înghețată de cacao cu înghețată de cacao și fulgi de ciocolată), așa că amenda e nefondată și nu se poate aplica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *