Vaccinurile împotriva gripei aviare pentru găinile ouătoare sunt eficiente în practică, a anunţat marţi Guvernul olandez, confirmând totodată planurile de vaccinare a păsărilor de curte împotriva virusului care a devastat efective întregi de păsări din întreaga lume şi care ridică temeri privind transmiterea sa la oameni, informează Reuters.
Gripa aviară înalt patogenă, denumită în mod obişnuit gripă aviară, a ucis sau a provocat sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel mondial în ultimii ani, majoritatea găini ouătoare, ceea ce a dus la creşterea bruscă a preţurilor pentru ouă.
O primă serie de teste efectuate de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) la începutul anului trecut a arătat că două vaccinuri împotriva gripei aviare, produse de compania franceză Ceva Animal Health şi de compania germană Boehringer Ingelheim, au fost eficiente împotriva acestui virus.
„În septembrie 2023, 1.800 de pui de o zi au fost vaccinaţi împotriva gripei aviare. Rezultatele arată că cele două vaccinuri testate sunt eficiente împotriva infecţiei cu virusul la opt săptămâni după vaccinare”, a precizat Ministerul olandez al Agriculturii într-un comunicat, transmite Agerpres.
„Faptul că vaccinurile funcţionează în practică reprezintă un pas foarte important spre vaccinarea pe scară largă a păsărilor de curte împotriva virusului gripei aviare”, a transmis ministerul olandez.
Gripa aviară stârneşte îngrijorări tot mai mari, deoarece boala se răspândeşte din ce în ce mai mult la mamifere, iar primele focare de gripă aviară depistate vreodată la vaci de lapte din Statele Unite ridică îngrijorări cu privire la răspândirea acestei boli la oameni prin intermediul aprovizionării cu lapte de consum.
Mai multe teste privind transmiterea virusului vor fi efectuate în următorul an şi jumătate pentru a evalua eficacitatea vaccinurilor pe întreaga perioadă de ouat, a precizat ministerul olandez.
Australia a raportat săptămâna trecută primul său caz de gripă aviară la un copil care fusese infectat în India, în timp ce o altă tulpină foarte contagioasă a fost descoperită la o fermă de ouă.
„Guvernul intenţionează să facă posibilă vaccinarea pe scară largă într-un mod responsabil, ţinând cont de sănătatea animală şi publică, precum şi de bunăstarea animalelor. De asemenea, pentru a minimiza orice efecte nefavorabile ale vaccinării asupra comerţului. Acesta este motivul pentru care a fost aleasă o abordare etapizată”, precizează acelaşi comunicat.