Sute de ONG-uri denunță relaxarea politicilor ecologice ale UE pentru sectorul agroalimentar: „O încercare oportunistă” a politicienilor de a obține sprijin înaintea viitoarelor alegeri

ong, ue, ecologie, agricultura

Sute de organizații ale societății civile au denunțat, într-o scrisoare deschisă publicată pe 13 mai, recenta relaxare a politicilor UE în materie de durabilitate pentru sectorul agroalimentar al blocului comunitar, transmite Euroactiv.

Scrisoarea este susținută de 140 de ONG-uri regionale, naționale și internaționale, printre care Greenpeace, BirdLife, Friends of the Earth, Oxfam, WWF, ClientEarth, Asociația finlandeză pentru conservarea naturii și GOB Mallorca.

„Relația dintre societatea noastră și natura care o susține este în mod fundamental ruptă”, se arată în scrisoare.

„În ciuda dovezilor tot mai numeroase ale unui colaps ecologic iminent (…) guvernele europene și politicienii UE blochează noi măsuri de protecție a naturii și le distrug pe cele deja existente”, continuă scrisoarea.

ONG-urile critică vehement relaxarea condițiilor de mediu cerute pentru ca fermierii să primească subvenții din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), condamnând-o ca fiind „o încercare oportunistă” a politicienilor de a obține sprijin înaintea viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din iunie.

Aceste modificări ale PAC 2023-2027 au primit recent undă verde din partea deputaților europeni.

„Suntem îngroziți de faptul că atât de mulți politicieni din Europa amenință baza vieții pe această planetă pentru a oferi soluții false la dificultățile agricultorilor”, au scris organizațiile, subliniind că nu s-a luat nicio măsură pentru a răspunde plângerilor privind practicile comerciale neloiale și importurile agricole mai ieftine din țările din afara UE.

„Marele pas înapoi” al lui Von der Leyen

Criticile se extind dincolo de recenta retrocedare a măsurilor de mediu din cadrul PAC și cuprind o tendință mai largă de abandonare a planurilor ecologice ambițioase pentru sectoarele agricol și alimentar stabilite anterior în mandatul actualei Comisii.

„În ultimele luni, Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a slăbit normele de poluare pentru fermele industriale, a renunțat la planurile pentru o producție alimentară durabilă, a abandonat obiectivele de reducere a pesticidelor”, se mai arată în text.

În noiembrie, înainte de protestele fermierilor, legiuitorii UE deciseseră deja să continue să excepteze fermele de bovine de la normele privind emisiile industriale ale blocului comunitar, cu modificări minime pentru sectoarele porcinelor și păsărilor de curte.

Preocupările agricole au jucat, de asemenea, un rol esențial în diluarea unora dintre prevederile Legii privind refacerea naturii referitoare la sectorul agricol în timpul negocierilor dintre statele membre și deputații europeni.

Chiar și după ce s-a ajuns la un acord greu de obținut între Parlament și Consiliu, textul nu a întrunit suficient sprijin din partea țărilor UE și nu a fost încă aprobat oficial.

În plus, Comisia a retras oficial o propunere legislativă de reducere cu 50% a utilizării pesticidelor și a riscurilor aferente până la sfârșitul deceniului, după ce textul a pierdut sprijinul parlamentar în timpul unui vot crucial din noiembrie.

De asemenea, în ultimele săptămâni, mai multe state membre din cadrul Consiliului și-au intensificat eforturile de a amâna punerea în aplicare a regulamentului anti-deforestare deja aprobat, care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *