Agricultorii maramureşeni au început recoltarea porumbului, cu toate că vremea e răcoroasă / De pe parcele mici încă se mai strânge manual, dar pe cele mari sau medii, recoltarea se face mecanizat

Recoltarea porumbului în Maramureș a început FOTO: Dreamstime/Orientaly

Fermierii din Maramureş au început recoltarea porumbului pe parcelele situate în zona de şes a judeţului, deşi vremea e închisă şi răcoroasă, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Am început recoltarea pe parcele medii şi mici, majoritatea aşezate în zona de şes pe terenurile tradiţionale acestei culturi. (…) Vremea s-a schimbat brusc la sfârşitul lunii septembrie – începutul lui octombrie şi am sperat că vremea bună va ţine mai multă, însă vremea e mereu marele aliat sau inamic, câteodată al fermierului. S-a început strângerea porumbului de pe parcelele mici, urmând ca, odată cu încălzirea aerului, să înceapă recoltarea pe parcele mari.

De pe parcele mici încă se mai strânge manual, dar pe cele mari sau medii, recoltarea se face mecanizat. Suprafeţele sunt întinse, mari, iar strângerea manuală nu e o soluţie. Partea dificilă de la un an la altul e preţul carburanţilor care e în creştere din cauza accizei şi, implicit, costurile de lucru în agricultură. Primul afectat e micul fermier sau oamenii care deţin mici culturi individuale”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor Maramureş-Vest, Marius Pop.

Terenurile din zona de șes, cultivate cu porumb

Acesta a mai subliniat că fermierii care deţin suprafeţe cu porumb în zona de şes nu pot roti culturile din lipsa altor terenuri.

“În Maramureş avem terenuri în zona de şes, câmpie, consacrate, toate situate în vecinătatea râurilor Someş, Lăpuş sau altor cursuri de apă mici. Fermierii preferă să menţină de ani de zile cultura porumbului fără a recurge la rotaţia lor. Sfatul specialiştilor e ca, odată la cel puţin trei ani, culturile să fie rotite pentru a permite o regenerare a solului cu alte plante. Problema e că unii dintre fermieri individuali deţin doar aceste terenuri şi sunt aproape blocaţi în această situaţie, deşi convingerea mea e că ar dori să facă acele rotaţii de culturi. (…)

Apoi avem un duşman natural: porcul mistreţ, care a coborât în zonele de şes pentru a căuta mâncare, iar porumbul, urmat de alte culturi, e atacat. E aproape imposibil să combaţi prezenţa porcului mistreţ, deşi mereu au fost promisiuni din partea politicenilor că legea va fi ajustată pentru a combate prezenţa mistreţului”, a mai precizat Marius Pop.

Aproximativ 7.000 de hectare, cultivate

Conform unei estimări, la nivelul judeţului, porumbul a fost cultivat anul acesta pe aproximativ 7.000 de hectare atât în zonele de câmpie, cât şi la deal.

Porumbul recoltat în această toamnă de fermierii medii va fi aşezat în depozite aerate, special construite pentru grâu sau porumb.

Recolta din acest an urmează să fie utilizată pentru hrana animalelor în gospodăriile individuale sau în fermele de creştere a animalelor.

Preţul tonei de porumb la vânzare va fi fixat în această toamnă de minibursa cerealelor care funcţionează în cadrul Pieţei Izvoare din municipiul Baia Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *