Clătitele sunt un desert foarte popular astăzi, dar ele aveau mulți fani și în urmă cu 1.800 de ani. Marele medic Galenus descrie în una dintre operele lui, „Despre proprietățile produselor alimentare”, cum se preparau clătitele. Însă ele erau comune și cu sute de ani înaintea lui.
Poetul grec Hipponax (secolul 6 î.e.n.) a scris și el despre clătite cu semințe de susan. Aceasta erau probabil servite la micul dejun și este posibil să fi fost vândute pe străzile Atenei antice. Clătitele descrise sunt mai groase decât cele de tip crêpe care ne sunt familiare și erau servite cu miere și semințe de susan prăjite, transmite British Museum.
Puteți înlocui mierea cu sirop de arțar sau de curmale pentru a le face vegane.
Clătite cu miere și semințe de susan – 4 porții
Ingrediente
– 120 g de făină
– 225 ml de apă
– 2 linguri de miere limpede
– Ulei pentru prăjit
– 1 lingură de semințe de susan prăjite
Mod de preparare:
Se amestecă făina, apa și o lingură de miere până se obține un aluat. Încălziți două linguri de ulei într-o tigaie și turnați un sfert din amestec.
Când s-a închegat, întoarceți-l de două sau trei ori pentru a obține o culoare uniformă. Se gătesc alte trei clătite în același mod.
Se servesc toate cele patru clătite calde, cu restul de miere turnată peste ele și presărate cu semințe de susan.
Citește și: Rețetă din Imperiul Roman: Friptură de miel sau de ied cu lapte și miere