Larisa Olteanu și soțul ei au avut curajul să o ia de la capăt, mutându-se anul trecut în Alicante, Spania. După șase ani petrecuți în Marea Britanie, unde au avut un mic fast-food cu specific românesc, cei doi au decis să își încerce norocul pe țărmul Mării Mediterane. Rezultatul? Un restaurant deschis oficial pe 1 februarie 2025, Casa dels Sabors care a devenit deja un punct de întâlnire pentru localnici, turiști și români din zonă.
Un meniu internațional, dar cu o pagină de mâncare românească
„Avem mâncare internațională, multe fructe de mare și pește, carne la grătar. În weekend introducem și preparate românești – ciorbițe, mici, mâncăruri tradiționale – pe care le schimbăm constant, ca să nu se plictisească clientul”, povestește Larisa.
Surpriza plăcută a fost că și spaniolii au devenit curioși de bucătăria românească. Micii s-au dovedit a fi un succes încă de la primele încercări, iar ciorba de burtă a ajuns rapid printre cele mai cerute preparate, chiar și în zilele toride de vară.
Prețuri gândite pentru românii din zonă
Larisa recunoaște că la început nu știa câți români trăiesc în Alicante și nici dacă vor fi interesați de un restaurant românesc în această zonă. „Am lăsat mâncarea românească puțin mai ieftin, gândindu-ne la românii de aici. Am vrut să vadă că se pot bucura de gusturile de acasă fără să plătească mult.”
De la fast-food în Anglia la restaurant în Spania
În Marea Britanie, cei doi au avut un fast-food cu șaorma și mâncare românească gătită. Experiența i-a ajutat, dar și-a arătat limitele când competiția a devenit acerbă. „Soțul meu a lucrat dintotdeauna în bucătărie, el prepara carnea, el se ocupa de tot, nu cumpăram carne congelată. Gustul era altul față de ce se găsea în zonă și aveam clienți. După ce au apărut încă șapte localuri similare, am decis să ne mutăm.”
În Spania, planul inițial era tot un fast-food, dar sfaturile apropiaților și realitatea pieței locale i-au convins să se orienteze spre un restaurant clasic. „Am avut încredere în soțul meu, care este bucătar. Am zis să merg pe mâna lui și nu am greșit.”
O comunitate diferită
Dacă în Anglia românii i-au primit cu brațele deschise, în Alicante începutul a fost mai greu. „Aici am primit multe critici la început – că locația nu e bună, că prețurile sunt prea mari, că nu va merge. În Anglia, parcă am simțit mai mult sprijin la început. Dar ne-am spus că mergem înainte și facem totul așa cum știm noi.”
Cum se împarte munca
Intervine și soțul Larisei, ieșit din bucătărie pentru o scurtă pauză: „Eu sunt cu munca în bucătărie, ea e cu filmatul. Pune reclamă pe rețele să ne facem cunoscuți. Că suntem aici de puțin timp, avem nevoie încă”. La mese servește Larisa și o mai ajută o prietenă, tot româncă, în zilele foarte aglomerate. „Datorită ei am venit aici”, mărturisește proprietara restaurantului. „Ne ajută și soacra”.
Un drum cu încredere și ambiție
Astăzi, „Casa dels Sabors” are deja clienți fideli – români, spanioli și turiști – și îmbină cu succes aromele mediteraneene cu gusturile autentice românești. „Am pornit pe drumul ăsta cu încredere în noi. Dacă am reușit în Anglia, putem reuși și aici. Important e să pui suflet și să nu te lași descurajat.”
Citește interviul complet aici:
Ioana Costescu: Larisa, înțeleg că tu și soțul tău ați venit în Alicante?
Larisa Olteanu: Da, anul trecut, în octombrie, da.
Ioana Costescu: Și ați deschis acest restaurant? Povestește-ne puțin despre restaurant.
Larisa Olteanu: Restaurantul l-am găsit în luna noiembrie, dar până am făcut toate actele, până na, ce ar mai trebui să mai facem pe aici, l-am deschis pe 1 februarie, oficial, anul acesta.
Ioana Costescu: Anul acesta, da, pe 1 februarie a fost deschiderea, deci practic aveți câteva luni.
Larisa Olteanu: Da, avem câteva luni, aproape șase.
Ioana Costescu: Și ce tip de mâncare vindeți aici?
Larisa Olteanu: Mâncare internațională, multe fructe de mare și pește, carne la grătar. Avem și mâncare românească pe final de weekend, ciorbițe, depinde ce feluri de mâncare mai facem, le schimbăm. La fiecare final de weekend mai schimbăm ca să nu se plictisească clientul cu aceeași mâncare.
Ioana Costescu: Ok, și spuneam mai devreme că mâncarea românească e cumva orientată către un pachet mai economic.
Larisa Olteanu: Da, corect. Eu am lăsat un pic mai ieftină mâncarea românească, pentru că ne-am gândit la românii de aici din zonă, care vor veni la noi să mănânce, și nici n-am știut, sincer, cum merg prețurile pe aici, la mâncarea românească, pentru că nu am găsit noi. Când am venit aici nu prea am găsit restaurante românești decât unul singur în Benidorm, dar prețul oricum nu ni s-a părut ceva pentru calitatea mâncării pe care am mâncat-o. Și atunci am spus: “Hai s-o lăsăm puțin mai ieftină, să vedem măcar dacă prindem și clienți români aici”, pentru că neștiind câți români… Spania, toată lumea ne spunea: “Sunt foarte mulți, toată Spania e plină de români”, dar aici, în zona asta unde stăm noi, chiar nu știam câți români vor fi. Și na, nu cunoșteam zona, vă dați seama. Am venit aici pentru prima dată și am zis: “Hai să încercăm.” Și weekend de weekend am mai schimbat mâncarea și a funcționat cel puțin februarie, martie și aprilie. Una, de Paște, a funcționat foarte bine, apoi a mai scăzut un pic după Paște, gen mă refer la weekend-uri, când veneau românii și mâncau, și acum e bine, acum se vinde și în cursul săptămânii, și în weekend, dar bine, acum sunt și foarte mulți în vacanță.
Ioana Costescu: Normal, da, trebuie să spunem, este o zonă cu apartamente de vacanță. Da, care mai vin oameni și din alte orașe. Dar ca și comportament, de exemplu, al localnicilor, al spaniolilor de aici, e cineva care cunoaște mâncarea?
Larisa Olteanu: Au fost. Cel puțin unde l-am închiriat aici, restaurantul… ea, ei au fost primii curioși de mâncarea românească. Ei chiar ne-au întrebat de la bun început, că noi prima dată eram sceptici dacă să băgăm mâncare românească sau nu. Și ea chiar a fost prima care ne-a întrebat: “Bănuiesc că faceți și mâncare românească?”. Știa că suntem români și am zis: “Încă nu știm, să vedem.” Făceam încă probe pentru mici, pentru carnea de mici, în special, când ne-am gândit să fie niște mici buni, că na, românului îi plac micii buni, și atunci făceam niște probe și ei au venit primii și au gustat din micii noștri și din mâncare și au spus că-s foarte buni și au zis că vor reveni să mai facem și altă mâncare, să mai facem și mâncare… altă mâncare, și așa, ușor, ușor, am introdus și mâncarea românească.
Ioana Costescu: Da, dar sunt curioși, adică mulți străini mănâncă mici, pentru că pe… i-am băgat în meniu. Ciorbițele, încă nu le-am băgat în meniu pentru că le mai schimbăm la fiecare final de weekend, dar și nici nu știam cum va funcționa, dacă va prinde ciorba în Spania. M-am gândit că este foarte cald, lumea nu va mânca ciorbă vara, dar surprinzător, chiar este printre cele mai cerute. Ciorba de burtă e cea mai cerută, e pe primul loc până acum.
Ioana Costescu: Și înțeleg că-i cumpărați de la un producător din Spania?
Larisa Olteanu: Da, un producător român, din ce am înțeles, au fabrica la Madrid și ne livrează o dată pe săptămână micii. Noi cumpărăm inițial de la magazinul românesc. Acolo am găsit, nici na… nu găseam, nu știam unde să găsim mici, că am tot căutat furnizori români, dar când am căutat noi, n-am găsit pe nimeni și am cumpărat de la magazinul românesc. Și acolo ne-a contactat pe TikTok. Am tot făcut filmulețe ca să plece un pic cu publicitatea restaurantului. Și acolo m-au găsit cei din Madrid și ne-au recomandat dacă putem să lucrăm cu ei și și așa am… așa ne-am găsit, să spun așa, și așa am început colaborarea.
Ioana Costescu: Trebuie să spunem că Larisa și soțul ei au o particularitate. În general, românii care deschid restaurante au mulți ani de… pe Spania, ca să zic așa. Ei sunt veniți recent și sunt veniți nu din România, ci din Marea Britanie. Ai putea să ne spui, te rog, față de restaurantul pe care l-ați avut în Marea Britanie, cum vă simțiți aici, cum ați interacționat și cu românii și cu localnicii?
Larisa Olteanu: Da, într-adevăr, în Marea Britanie am stat 6 ani acolo. Am avut un fast-food mai mult decât un restaurant, gen șaormă, ca să spun așa, dar am avut și mâncare gătită românească. Am avut un… să spun, un local mult mai mic și așa mai departe. Nu știu, adică mi se pare oricum, cum să spun eu… cultura lor este diferită și a spaniolilor, și a celor din Anglia, bineînțeles. Acolo nu se punea atât de mult accent pe calitatea mâncării, adică ei ar fi mâncat orice le-ai fi dat, nu conta.
Ioana Costescu: Când spui “ei”, te referi la români sau la…
Larisa Olteanu: La localnici. Românii, într-adevăr, erau destul de pretențioși, pentru că, na, ei știau ce înseamnă șaorma în când… în România, probabil și mai multe locuri unde este vedetă. Și șaorma… erau destul de pretențioși, dar localnicii de acolo nu aveau atâtea pretenții, în schimb erau foarte mulțumiți, pentru că noi făceam. Soțul a fost în meseria asta în țară și șaorma… și el făcea carnea, el o prepara, el făcea totul. Practic, nu cumpăram carnea cum se cumpără, direct făcută, să ne vină congelată și așa mai departe. O făceam noi și, automat, gustul era altul. Soțul la fel, le făcea el pentru că el, lucrând în domeniu, a știut exact ce să facă, cum să facă. Adică m-am bazat pe el total în acea afacere, pentru că eu nu știam absolut nimic despre șaormerie. Și atunci mi-a mers foarte bine, chiar am fost foarte mulțumiți, doar că a fost o perioadă apoi când noi am deschis în acel oraș, am fost primii care am deschis ca și local de șaormerie românească și apoi s-au mai deschis încă șapte alte localuri și a fost destul de greu să mai susținem în timp și de aceea am luat decizia să… să plecăm și să venim aici.
Ioana Costescu: Și de ce ați schimbat tipul…
Larisa Olteanu: În momentul când am ajuns aici, noi inițial tot un fast-food am vrut să deschidem, doar că ne-am interesat destul de mult prin zonă. Avem și o fată, o verișoară, să spun așa, soția verișorului nostru, care ea lucrează în… este manager de restaurant de vreo 15 ani, iar ea ne-a spus de la bun început că aici fast-food-urile nu au atât de mult succes, indiferent că vii cu carnea ta preparată proprie și așa mai departe. Și am tot fost pe la fast-food-uri pe aici și, într-adevăr, toate mi s-a părut cu același gust, aceeași carne, aceeași… și nu atât de pline cum ne gândeam noi că o să fie. Sau bine, poate era și perioada, na, în octombrie, nu mai era multă lume pe aici și așa mai departe, dar din ce am căutat noi, nu, nici n-am găsit spațiul necesar, sincer să vă spun, că ne trebuia cu hotă, cu mai multe lucruri. Nu am găsit cu spațiul necesar și ne-am gândit totuși dacă am putea schimba totuși, să nu mai facem fast-food. Și am tot auzit păreri că pe aici nu ar merge și ne-a fost un pic teamă, sincer, să să ne băgăm capul înainte, să băgăm toți banii în afacere. Și atunci am găsit acest spațiu și am zis: “De ce nu? Am încredere în soțul care este bucătar și pe premisa asta re-continuăm bucătăria.” Da, corect.
Ioana Costescu: Și ți se pare că românii de aici sunt mai puțin, cum să spun, mai puțin comunitate, mai puțin primitori, mai puțin prietenoși decât cei din Anglia?
Larisa Olteanu: Sincer, da. Da, da, da, mi s-a părut puțin. Aici sunt din altă zonă. Din ce am observat, în Anglia erau foarte mulți din Craiova, București, Ploiești, cam din zonele alea, ce am cunoscut noi. Aici sunt mai mult de din partea Moldovei, deși eu sunt jumătate moldoveancă, că părinții mei sunt din Moldova. Aici nu ne-am simțit chiar așa bine primiți, să spun. Cel puțin la început, toată lumea venea și ne spunea: “Păi, zona nu-i bună aici, că știți, că-i departe de plajă”, deși suntem la un minut de plajă. Tot felul de descurajări, mai mult la început, că “n-o să fie bine”, că “nu știu”, că “aveți mâncare prea scumpă”, că “prețurile sunt prea mari pentru zona asta”, că “de ce faceți așa”. Mai multe critici ne-am primit la început, dar prima dată am fost puțin dezamăgiți și ne-am gândit și noi, ne-am pus un semn de întrebare. Am zis: “Băi, oare am făcut bine? N-am făcut bine?” Dar, “păi, dăm înainte”, că până la urmă n-avem ce să facem. Până la urmă am pornit pe drumul ăsta și trebuie să dăm înainte și nu trebuie să mai ținem cont nici de stânga, nici de dreapta. Facem cum și ce noi, cum am făcut și în Anglia, tot după capul nostru, doar eu și soțul și n-a fost bine. Am zis dacă ne luăm după părerea noastră și încrederea noastră, noi n-are ce să fie rău. Până la urmă, ce am de pierdut? O să încerc anul ăsta, dacă nu este bine, vând și mă duc în altă parte și gata. Asta, pe premisa asta am mers. Dar românii din Anglia parcă ne-au susținut un pic mai mult la început, când am deschis afacerea, cel puțin așa am simțit noi atunci.
Ioana Costescu: Mulțumesc foarte mult.
Larisa Olteanu: Cu drag și să vă meargă bine, Doamne-ajută.
Proiectul „De la Sarmale la Tapas” este susținut de Ambasada Regatului Spaniei în România
Montaj video: Sergiu Ioana.
Interviul a fost transcris cu Vatis Tech.