9 beneficii impresionante pentru sănătate ale cepei/ Această legumă plină de nutrienți îți poate ajuta inima, reduce tensiunea, colesterolul și trigliceridele/ Chiar ar putea preveni diabetul și unele tipuri de cancer

ceapa Sursa foto: Pexels

Ceapa este o legumă foarte hrănitoare care poate avea mai multe beneficii pentru organismul nostrum. Potrivit healthline.com, ceapa ajută la  îmbunătățirea sănătății inimii, o mai eficientă reglare a zahărului din sânge și o densitate osoasă crescută.

Ceapa este delicioasă, versatilă și relativ ieftină și, nu în ultimul rând, ea conține o gamă largă de vitamine, minerale și compuși vegetali sănătoși.

Proprietățile medicinale ale cepei sunt recunoscute de mii de ani Se presupune că sportivii din Grecia antică foloseau ceapa pentru a-și purifica sângele, în timp ce medicii  din Evul Mediu au utilizat ceapa pentru a ajuta la tratarea durerilor de cap, a bolilor de inimă și a rănilor bucale.

1.Ceapa este plină de nutrienți

Ceapa este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că are un conținut scăzut de calorii, dar bogată în vitamine, fibre și minerale.

O ceapă medie (110 grame [g]) conține:

  • Calorii: 44
  • Proteine: 1,2 g
  • Carbohidrați: 10,3 g
  • Zahar: 4,7 g
  • Fibre: 1,9 g
  • Grăsimi: 0,1 g
  • Potasiu: 3,4% din doza zilnică recomandată (DV)
  • Vitamina C: 9% din DV

Ceapa este bogată în vitamina C, care poate ajuta la reglarea  imunității, producția de colagen și absorbția fierului.

Este, de asemenea, un antioxidant puternic care ar putea ajuta la protejarea celulelor de moleculele instabile și dăunătoare numite radicali liberi.

Ceapa este bogată în vitamine B, inclusiv acid folic și vitamina B6. Acestea joacă roluri cheie în metabolism, producția de globule roșii și funcția nervoasă.

În cele din urmă, ceapa este o sursă bună de potasiu, un mineral care poate ajuta:

  • functia celulară
  • echilibrul fluidelor
  • transmisia nervoasă
  • funcția rinichilor
  • contracția musculară

Aportul mediu de potasiu al americanilor, de exemplu, este mai mic de jumătate din DV recomandat de 4.700 miligrame (mg). Așadar, adăugarea de ceapă în dietă este o modalitate excelentă de a crește aportul de potasiu.

2.Ceapa poate susține sănătatea inimii

Ceapa conține antioxidanți și compuși care vă pot reduce riscul de boli de inimă, prin combaterea inflamației și scăderea nivelului de trigliceride și colesterol.

Ceapa conține o cantitate mare de quercetină, un flavonoid antioxidant și antiinflamator care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Un mic studiu, din 2015, efectuat pe 70 de persoane, supraponderale și hipertensiune arterială, sugerează că o doză zilnică de 162 mg de extract de ceapă, bogat în quercetină, poate reduce semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3,6 milimetri coloană de mercur.

De asemenea, un mic studio, din 2014, efectuat pe 54 de femei cu sindrom de ovar polichistic a constatat că un consum de 80-120 g de ceapă roșie crudă, pe zi, timp de 8 săptămâni, a scăzut nivelul de colesterol total și LDL (rău).

3. Ceapa conține antioxidanți ce ar putea preveni diabetul și cancerul

Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care poate duce la deteriorarea celulară și poate contribui la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă.

Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți și conține cel puțin 17 tipuri de flavonoide.

Ceapa roșie, în special, conține antociani, pigmenți vegetali din familia flavonoidelor care conferă cepei roșii culoarea. Aceste substanțe pot proteja împotriva diabetului și a anumitor tipuri de cancer.

Într-un studiu din 2016, care a implicat 43.880 de bărbați, cercetătorii au descoperit că aportul obișnuit de antociani de până la 613 mg a fost corelat cu un risc cu 14% mai mic de atacuri de cord non-letale.

În mod similar, autorii unei recenzii din 2019 au ajuns la concluzia că un consum mai mare de alimente bogate în antociani a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și de deces din cauza bolilor de inimă.

4. Ceapa conține compuși anticancer

Legumele Allium, cum ar fi ceapa și usturoiul, vă pot reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac și cancerul colorectal.

Într-o recenzie din 2015, realizată din 26 de studii, cercetătorii au concluzionat că persoanele care au consumat cele mai multe legume allium au avut un risc cu 22% mai scăzut de a primi un diagnostic de cancer de stomac, decât cei care au consumat mai puține.

Și într-o revizuire din 2014, a 16 studii, care au implicat un total de 13.333 de persoane, cercetătorii au sugerat că persoanele cu cel mai mare aport de ceapă aveau un risc cu 15% mai mic de cancer colorectal, decât cei cu un aport mai mic.

Studiile de laborator sugerează că un compus din ceapă, care conține sulf, poate ajuta la scăderea dezvoltării tumorilor și poate încetini răspândirea cancerului ovarian.

Ceapa conține, de asemenea, fisetin și quercetin, care sunt antioxidanți flavonoizi care pot inhiba creșterea tumorilor.

5. Ceapa poate ajuta la reglarea glicemiei

Consumul de ceapă poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru persoanele cu diabet sau prediabet.

Un mic studiu din 2010, efectuat pe 84 de persoane cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2, a constatat că un consum de 100 g de ceapă roșie crudă a redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge, după 4 ore de la ingerare.

Un studiu din 2020, efectuate pe animale, a arătat că șobolanii cu diabet zaharat care au consumat hrană care conținea 5% pudră de ceapă uscată, timp de 8 săptămâni, au avut niveluri mai scăzute de zahăr din sânge și trigliceride și colesterol, comparative cu grupul de control, care nu a primit pudră de ceapă uscată.

De asemenea, s-a demonstrat că quercetina ajută la reglarea echilibrului zahărului din sângele întregului corp prin interacțiunea cu celulele din:

  • intestinul subtire
  • pancreas
  • mușchiul scheletic
  • țesut adipos
  • ficat

6. Ceapa poate crește densitatea osoasă

Lactatele sunt recunoscute pentru stimularea sănătății oaselor, dar alte alimente, inclusiv ceapa, pot ajuta și ele la susținerea sănătății oaselor.

Un mic studiu din 2016 efectuat, pe 24 de femei de vârstă mijlocie, aflate în postmenopauză, a constatat că cele care au consumat 100 de mililitri de suc de ceapă, zilnic, timp de 8 săptămâni, și-au îmbunătățit densitatea minerală osoasă și activitatea antioxidantă, în comparație cu un grup de control.

De asemenea, un studiu din 2009, efectuat pe 507 femei, aflate în perimenopauză și postmenopauză, a constatat că cele care au mâncat ceapă cel puțin o dată pe zi au avut o densitate osoasă totală cu 5% mai mare decât cele care au mâncat ceapă o dată pe lună sau mai rar.

Ceapa poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, la creșterea nivelului de antioxidanți și la reducerea pierderii osoase. Acest lucru poate ajuta la prevenirea osteoporozei și la îmbunătățirea densității osoase.

7. Ceapa are proprietăți antibacteriene

Ceapa poate ajuta la combaterea bacteriilor potențial periculoase, cum ar fi:

  • Escherichia coli (E. coli)
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Staphylococcus aureus (S. aureus)
  • Bacilul cereus

Un studiu de laborator, din 2010, sugerează că extractul de ceapă ar putea inhiba creșterea Vibrio cholerae, un tip de bacterie care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în unele părți ale lumii.

Quercetina extrasă din ceapă poate reduce, de asemenea, creșterea bacteriilor.

Cerectătorii mai sugerează că ceapa ar putea inhiba creșterea mai multor tulpini de bacterii, inclusiv Helicobacter pylori, un tip de bacterii asociate cu ulcerul stomacal și anumite tipuri de cancer digestiv.

Un alt studiu de laborator a constatat că quercetina a deteriorat pereții celulari și membranele E. coli și S. aureus.

8. Ceapa poate stimula sănătatea digestivă

Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, care sunt necesare pentru o sănătate optimă a intestinului. Prebioticele sunt tipuri de fibre nedigerabile care sunt descompuse de bacteriile intestinale benefice.

Bacteriile intestinale se hrănesc cu prebiotice și creează acizi grași cu lanț scurt, care pot ajuta la:

  • întărirea sănătății intestinului
  • creșterea imunității
  • reducerea inflamației
  • îmbunătățirea digestiei

Consumul de alimente prebiotice poate ajuta, de asemenea, la creșterea probioticelor, cum ar fi tulpinile de Lactobacillus și Bifidobacterium, care susțin sănătatea digestivă.

Ceapa este bogată în prebioticele inulină și fructooligozaharide, care pot ajuta la creșterea numărului de bacterii prietenoase din intestin și la îmbunătățirea funcției imunitare.

9. Ceapa este ușor de adăugat în dieta ta

Ceapa este un produs de bază, proaspăt și versatile, prezent în bucătăriile din întreaga lume. Ceapa poate fi gătită, prăjită și  consumată crudă.

Pentru a încorpora ceapa în dieta ta, poți încerca următoarele variante:

  • Folosește-o în orice supe și nu uita de supa franțuzească de ceapă
  • Folosește-o în tartine, guacamole sau salsa
  • Adaug-o la feluri de mâncare cu ouă, cum ar fi omlete, frittatas și quiches
  • Prepară toppinguri gătite, cum ar fi ceapa caramelizată, pentru a acoperi carnea sau tofu sau adăug-o în produse de patiserie sărate
  • Folosește-o ca topping pentru tacos, fajitas și alte mâncăruri mexicane și produse de patiserie savuroase
  • Adaug-o în salate, cum ar fi cele de năut, ceapă tocată și salată de ardei roșu
  • Folosește-o la cartofi prăjiți, sosuri de paste sau curry

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *