7 alimente sănătoase care sunt dăunătoare dacă le mănânci în cantități mari

alimente sanatoase, daunatoare, omega-3, cafea Sursa foto: Pixabay/bigtorica

Aceste alimente sunt toate incredibil de sănătoase. Dar doar pentru că pot fi OK în cantități mici, asta nu înseamnă că în cantități mai mari sunt mai sănătoase, transmite Healthline.

Există multe alimente foarte sănătoase. Cu toate acestea, este important să țineți cont de faptul că mai mult nu este întotdeauna mai bine. Unele alimente pot fi bune pentru tine cu moderație, dar serios dăunătoare în cantități mari.

Iată alimente incredibil de sănătoase care îți pot face rău dacă mănânci prea mult din ele:

1. Omega-3 și uleiurile de pește

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea noastră. Aceștia combat inflamațiile din organism, joacă un rol important în dezvoltarea creierului și reduc riscul de boli de inimă.

Deoarece majoritatea dietelor sunt sărace în omega-3, suplimentele au câștigat popularitate. Cele mai comune suplimente includ capsule de omega-3 produse din pește, ficat de pește și alge.

Cu toate acestea, prea mult omega-3 poate fi dăunător. Doza obișnuită variază între 1-6 grame pe zi, dar administrarea a până la 13-14 grame pe zi poate avea efecte de subțiere a sângelui la persoanele sănătoase. Acest lucru poate reprezenta un risc, în special pentru persoanele predispuse la sângerări sau care iau medicamente care subțiază sângele.

În plus, administrarea unor cantități mari de ulei din ficat de pește poate duce la un aport excesiv de vitamina A, ceea ce poate provoca toxicitate de vitamina A. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii și femeile însărcinate.

2. Tonul (atât în stare proaspătă, cât și la conservă)

Tonul este un pește gras care, de obicei, este considerat a fi foarte sănătos. Este o sursă bună de acizi grași omega-3 și este foarte bogat în proteine. Cu toate acestea, tonul poate conține, de asemenea, niveluri ridicate de un poluant de mediu numit metilmercur.

La niveluri mai ridicate, metilmercurul este o toxină neurologică ce poate provoca multe efecte adverse asupra sănătății. Printre acestea se numără întârzieri de dezvoltare la copii, probleme de vedere, lipsă de coordonare și afectarea auzului și a vorbirii.

Limita superioară de siguranță a metilmercurului pentru oameni este de 0,1 micrograme pe kilogram de greutate corporală. Acest lucru înseamnă că un copil de 25 kg ar putea mânca doar o porție de 75 g de ton alb, la conservă, la fiecare 19 zile. Orice cantitate mai mare ar depăși limita superioară recomandată.

Femeile însărcinate și copiii sunt sfătuiți să își limiteze consumul de fructe de mare care conțin mercur la cel mult două ori pe săptămână.

Există alte câteva tipuri de pește care sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, dar mai puțin susceptibile de a fi contaminate cu mercur. Printre acestea se numără somonul, macroul, sardinele și păstrăvul.

3. Scorțișoara

Scorțișoara este un condiment delicios, utilizat pe scară largă, care poate avea unele proprietăți medicinale. Este bogată în antioxidanți și s-a demonstrat că luptă împotriva inflamațiilor și scade nivelul de zahăr din sânge. Consumul de scorțișoară a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de boli de inimă, diabet, cancer și boli neurodegenerative.

Cu toate acestea, scorțișoara conține cantități mari dintr-un compus numit cumarină, care poate fi dăunător în doze mari.

Există două tipuri principale de scorțișoară, cu cantități diferite de cumarină:

Cassia: Cunoscută și sub numele de scorțișoară obișnuită, scorțișoara Cassia conține o cantitate relativ mare de cumarină.

Ceylon: Cunoscută drept scorțișoara adevărată, Ceylon este cea mai puțin comună dintre cele două. Are un conținut mult mai scăzut de cumarină.

Doza zilnică tolerabilă de cumarină este de 0,1 mg pe kg de greutate corporală. Consumul unei cantități mult mai mari poate provoca toxicitate hepatică și cancer.

Pe baza dozei zilnice tolerabile, nu se recomandă să se consume mai mult de 0,5-2 grame de scorțișoară Cassia în fiecare zi. Cu toate acestea, puteți consuma până la 5 grame (1 linguriță) de scorțișoară de Ceylon pe zi.

Consumul mai mult de atât este în regulă ocazional, cum ar fi dacă o anumită rețetă o cere. Dar cantitățile mari nu trebuie consumate prea frecvent.

4. Cafeaua

Cafeaua este o băutură minunată care este plină de antioxidanți și alți compuși activi. Aceasta a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc redus de boli hepatice, diabet de tip 2 și boli neurodegenerative.

Ingredientul activ din cafeaua obișnuită este cafeina, fiecare ceașcă având în medie 80-120 mg. Un aport zilnic de 400 mg este în general considerat sigur.

Cu toate acestea, consumul a mai mult de 500-600 mg pe zi poate fi excesiv. Aceasta poate copleși sistemul nervos, provocând insomnie, nervozitate, iritabilitate, crampe la stomac, palpitații cardiace și tremurături musculare.

Cantitatea de cofeină necesară pentru a resimți aceste efecte secundare diferă foarte mult de la o persoană la alta. Unii pot bea oricât de multă cafea doresc, în timp ce alții experimentează simptome cu cantități mici de cofeină.

5. Ficatul

Organele sunt cele mai nutritive părți ale animalelor, iar ficatul este cel mai nutritiv organ dintre toate. Este foarte bogat în multe substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fierul, B12, vitamina A și cupru.

Cu toate acestea, o porție de 100 de grame de ficat de vită conține mai mult de șase ori doza alimentară recomandată de vitamina A și de 7 ori cea de cupru.

Vitamina A este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că este stocată în corpul nostru. Prin urmare, un exces poate provoca simptome de toxicitate a vitaminei A. Aceste simptome pot include probleme de vedere, dureri osoase și un risc crescut de fracturi, greață și vărsături.

Consumul unei cantități prea mari de cupru poate cauza toxicitate la cupru. Aceasta poate duce la stres oxidativ și la modificări neurodegenerative și poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Chiar dacă ficatul este incredibil de sănătos și nutritiv, nu trebuie consumat zilnic. Este suficient să îl mâncați o dată pe săptămână.

6. Legumele crucifere

Legumele crucifere sunt o familie de verdețuri care include broccoli, varza de Bruxelles, varza kale, varza și varza creață. Aceste legume au fost asociate cu multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de cancer și boli de inimă.

Legumele crucifere reprezintă o mare parte din aportul zilnic de legume al oamenilor. De asemenea, acestea au devenit foarte populare ca ingrediente în diverse smoothie-uri verzi și sucuri de legume proaspete.

Cu toate acestea, compușii din aceste legume numiți tiocianați pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi iodul. Acest lucru poate contribui la o afecțiune numită hipotiroidism.

Hipotiroidismul este caracterizat de o glandă tiroidă hipoactivă. Simptomele includ o glandă tiroidă mărită, creștere în greutate, constipație, piele uscată și niveluri reduse de energie.

Deși legumele crucifere, precum broccoli, sunt foarte sănătoase, adăugarea unor cantități mari în smoothie-uri sau sucuri verzi poate contribui la un aport masiv de acești compuși.

Persoanele care sunt sensibile la probleme tiroidiene ar trebui să evite consumul acestor legume în cantități foarte mari.

7. Nucile braziliene

Nucile braziliene sunt printre cele mai bune surse alimentare de seleniu. Seleniul este un oligoelement esențial, dar poate fi toxic în cantități mari.

Aportul zilnic recomandat de seleniu este de 50-70 de micrograme/zi pentru adulți. În plus, nivelul superior de toleranță pentru un aport sigur este de aproximativ 300 de micrograme/zi pentru adulți.

O nucă braziliană mare poate conține până la 95 de micrograme de seleniu. Aceasta este mai mult decât cantitatea zilnică recomandată pentru adulți și de peste trei ori mai mult decât cantitatea necesară pentru copii.

Consumul a doar 4-5 nuci braziliene poate lăsa un adult la limita superioară a aportului sigur de seleniu, așa că nu este recomandat să mănânci mai mult de atât.

Simptomele toxicității seleniului includ pierderea părului și a unghiilor, probleme digestive și dificultăți de memorie.

Concluzie

Alimentele de pe această listă sunt toate incredibil de sănătoase. Cu toate acestea, doar pentru că ceva este sănătos în cantități mici, nu înseamnă că în cantități mari este și mai sănătos.

Când vine vorba de nutriție, mai mult nu este întotdeauna mai bine.

Sursa foto: Pixabay/bigtorica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *