Consumul de fructe uscate de către pacienții diabetici poate fi complicat, deoarece, în timp ce unele sunt sănătoase, altele, potrivit healthshots.com, nu sunt la fel de potrivite.
Ce este diabetul?
Diabetul este o boală cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul a fost cauza directă a peste 1,6 milioane de decese, la nivel global, în 2021.
Fructele uscate afectează glicemia?
Procesul de deshidratare a fructelor, prin uscarea la soare sau alte metode, le face mai concentrate în nutrienți, dar și în zaharuri. Conținutul ridicat de fructoză și glucoză din fructele uscate poate duce la creșteri rapide ale glicemiei, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari.
Fructe uscate de evitat pentru diabetici
- Smochine (Anjeer) – Conțin între 50-60% zahăr, ceea ce le face nepotrivite pentru diabetici. Deși sunt bogate în fibre, conținutul ridicat de zahăr depășește beneficiile.
- Curmale – Au peste 70% zahăr și un indice glicemic (IG) între 42-72, fiind periculoase pentru diabetici.
- Cireșe uscate – Conțin 35-40 g de zahăr per porție, iar multe dintre ele sunt îndulcite suplimentar, în timpul procesării.
- Banane uscate (chipsuri de banane) – Sunt mai calorice decât cele proaspete și, adesea, procesate cu zahăr sau prăjite, ceea ce le face nepotrivite pentru diabetici.
- Mango uscat – Are un conținut ridicat de zahăr și un IG (indice glycemic) crescut, adesea procesat cu adaos de zahăr, ceea ce îl face nesănătos pentru diabetici.
- Fructe confiate (portocale sau papaya) – Acestea nu sunt fructe uscate autentice, ci fructe procesate și acoperite cu zahăr. Pierderea nutrienților și conținutul ridicat de zahăr le face complet nepotrivite pentru diabetici.
Fructe uscate recomandate pentru diabetici
Anumite fructe uscate cu conținut scăzut de zahăr și IG scăzut, deci pot fi consumate cu moderație. Iată câteva exemple de fructe uscate bogate în grăsimi sănătoase (acizi grași omega-3), fibre și proteine:
Cum să consumați fructe uscate dacă aveți diabet
- Optați pentru variante nesărate și fără adaos de zahăr.
- Limitați porția zilnică la 25-30 g.
- Combinați fructele uscate cu alimente bogate în fibre sau proteine (iaurt, ovăz, mei) pentru a reduce impactul carbohidraților asupra glicemiei.
Așadar, fructele uscate pot fi integrate în dieta unui diabetic, însă doar dacă se face o alegere atentă a tipurilor consumate și a porțiilor. Evitați fructele uscate bogate în zahăr și preferați variantele crude, neprocesate.