5 trucuri pentru o rețetă de cozonac mai sănătoasă/ Reduceți cantitățile de zahăr și grăsimi și adăugați fructe

cozonacBUN Sursa foto: Pexels

Nu există sărbători de iarnă fără tradiționalul cozonac. Cu toate acestea, când examinăm ingredientele, ne dăm seama, potrivit teamnutrition.ca, despre faptul că unele conțin o cantitate mare de zahăr și grăsimi. Ar trebui să evităm complet acest tip de alimente, dacă dorim să adoptăm o dietă sănătoasă?

Răspunsul este nu, desigur. În realitate, ori de câte ori pregătim o rețetă acasă, aceasta are șanse mari (aș spune chiar 99,9%) să fie mai sănătoasă, decât atunci când optăm pentru un produs ambalat. Cu toate acestea, este posibil să îmbunătățim anumite rețete pentru a le face mai hrănitoare și mai sănătoase. Acest lucru este valabil nu numai pentru cozonac, ci și pentru prăjituri și pâine. Iată 5 trucuri pentru a face aceste rețete mai sănătoase.

1. Adăugați fructe sau chiar legume în rețetele de cozonac

Fructele și legumele sunt pline de vitamine și minerale, așa că este avantajos să le încorporăm în rețetele noastre de cozonac. Pot fi adăugate afine, ananas, pere, zmeură, căpșuni, banane, piersici și multe altele. Și cum rămâne cu legumele? Ei bine, da! Morcovii, dovleacul și chiar cartofii dulci pot fi adăugați în rețete, iar rezultatele pot fi  excelente și nutritive.

2. Folosiți și puțină făină integrală când faceți cozonac

Folosirea făinii de grâu integral este o modalitate excelentă de a adăuga fibre la rețetele noastre. De asemenea, puteți înlocui un sfert de cană de făină albă cu tărâțe de grâu. Acest truc vă permite să adăugați fibre fără ca nimeni să observe vreo mare diferență.

3. Favorizați grăsimile bune, în rețetele de cozonac

Untul poate fi înlocuit cu ulei sau margarină nehidrogenată. În acest fel, folosim surse de grăsimi bune, spre deosebire de unt, care trebuie consumat cu moderație. Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline, avocado și nuci, sunt benefice pentru sănătatea noastră.

3. Reduceți cantitatea de zahăr din cozonac

Fie că este vorba de zahăr alb, zahăr brun, miere, sirop de arțar sau sirop de agave, zahărul este perceput în același mod de corpul nostru. Este posibil să reduceți cantitatea de zahăr cu 25% fără ca acest lucru să aibă un impact mare asupra rezultatului final. Pentru a compensa reducerea zahărului, este necesar să reduceți puțin cantitatea de lichid din rețetă. Puteți folosi și piure de fructe (mere, banane, prune uscate, smochine, pere etc.) pentru a îndulci în mod natural rețetele.

4. Reduceți cantitatea de grăsime cu o treime, fără a face alte modificări în rețetă

Dacă o rețetă nu este deja o versiune „de sănătate”, puteți reduce cantitatea de grăsime cu o treime sau jumătate fără a face alte ajustări la rețetă. De asemenea, grăsimile pot fi înlocuite parțial (sau complet) cu piure de fructe sau iaurt, ceea ce ajută la reducerea conținutului de grăsime menținând, în același timp textura cozonacului.

Prin adoptarea acestor modificări, vă puteți bucura de un cozonac delicios, promovând, în același timp ,o dietă mai echilibrată. Nu ezita să experimentezi și să adaptezi rețetele tale preferate pentru a le face mai sănătoase. Acest lucru îți va permite să ai grijă de sănătatea ta, în timp ce te răsfeți cu preparate delicioase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *