5 variante de cină de post / Tania Fântână (nutriționist): Sunt mâncăruri sănătoase, ușor de gătit. Încearcă, pe cât posibil, în această perioadă, să ai mese variate, colorate și cât mai proaspete în farfurie!

Colaj foto Pexels/G4Food Colaj foto Pexels/G4Food

Perioada postului este una de restricții alimentare importante, fapt ce ne poate pune nervii la încercare de multe ori. Ce să mai mănânci oare? Ce să mănânci atunci când vii seara de la serviciu sau închizi laptopul și îți e foarte tare foame?

Îți propun astăzi 5 variante de mâncare sănătoasă, ce nu necesită prea mult gătit. Foarte ușor de făcut în orice moment al zilei.

Cartea „Dacă broccoli ar fi ciocolată”, scrisă de nutriționista G4Food Tania Fântânăeste  disponibilă online AICI și în librării.

1. Salată cu năut/fasole boabe, avocado și legume proaspete

Ai aici o combinație de proteine vegetale, grăsimi sănătoase și fibre ce o să te ajute să îți menții sănătatea, starea de sațietate, dar și digestia bună.

Pentru a face totul mai rapid, poți să apelezi la conservele de năut la borcan. Iei 2 pumni de năut, îl speli bine, îl usuci și apoi îl pui într-un bol.

Iei un avocado, preferabil bine copt, îl decojești și îl tai feliuțe. Dacă nu ai avocado la îndemână, poți pune niște nuci sau semințe.

Amesteci cele de mai sus cu pătrunjel, roșii cherry, castraveți, ardei, ridichi, câteva măsline verzi (sursă de probiotice), puțin ulei de măsline extravirgin, oregano și puțină mentă. Dacă ai leurdă sau ceapă verde la îndemână, ești deja ca și salvat.

2. Salată caldă de păstăi de fasole verde cu tofu și susan

Recunosc că atunci când țineam post, era salata mea preferată.

Luați 2 mâini de păstăi de fasole verde congelate și puneți-le într-un wok în care ați pus foarte puțin ulei. Dați focul moderat și acoperiți cu un capac. Peste câteva minute amestecați, puneți din nou capacul. Nu adăugați sare, întrucât tofu este de obicei sărat. Când păstăile sunt aproape gătite, aruncați peste ele câțiva căței de usturoi tocați mărunt.

Tăiați tofu în cuburi potrivite și dați-le prin susan.

Puteți să alăturați și o salată de roșii pentru un plus de culoare și antioxidanți.

3. Tocăniță de ciuperci cu mămăliguță

Cred că mai toată lumea are niște ceapă sau mălai prin debara. Cât privește ciupercile, cred că și ele se află prin rezerva strategică de alimente despre care vorbeam într-o altă postare, că e bine să existe în casa fiecărui om care are grijă ce mănâncă. Câteva borcane sau conserve de ciuperci, măsline, ton, mazăre, năut, linte o să îți prindă bine atunci când vrei să mănânci ceva rapid și nu ai prea multe ingrediente prin casă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Rețeta e foarte simplă: sotați în puțin ulei niște ceapă și usturoi, apoi ciupercile și câteva roșii la final, plus sare, piper, cimbru. Dacă nu aveți roșii, că nu e chiar sezonul lor acum, puteți pune pastă de roșii sau suc de roșii/bulion. Puneți în farfurie câteva linguri de mămăliguță și cam asta e tot ce trebuie să faceți înainte de a mânca cu poftă.

4. Quinoa cu legume și tofu marinat

Quinoa fiartă, amestecată cu ardei, spanac și mazăre. Puteți să sotați separat legumele pe care vreți să le adăugați sau să faceți, dimpotrivă, un fel de salată de crudități peste care să puneți quinoa fiartă și răcită, alături de tofu crud sau sotat în puțin ulei de susan, cu semințe de susan și sos de soia.

Gustul o să fie unul de excepție, garantat, iar echilibrul nutrițional unul foarte reușit.

5. Orez integral cu legume la wok

Poți să folosești un mix interesant de legume, de la raionul legumelor congelate din supermarket, pentru rapiditate și diversitate, dar și pentru a evita risipa alimentară.

Poți să folosești orez basmati sau integral, în funcție de ce îți place ca gust și aspect și cât timp ai pentru pregătit masa.

Poți pune alături o salată de murături, ardei copți, salată de varză sau, pur și simplu, câteva roșii tăiate felii, cu sare și ulei de măsline.

Ai în vedere diversitatea ingredientelor în această perioadă a postului. Încearcă, pe cât posibil, să ai mese variate, colorate și cât mai proaspete în farfurie!

Post cu liniște și gânduri bune tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *