5 băuturi fără zahăr adăugat, ideale pentru echilibrarea glicemiei, recomandate de nutriționiști

ceai verde Foto: Dreamstime

Când vine vorba de alegerea băuturilor, opțiunile sunt nenumărate, însă multe dintre acestea conțin zaharuri ascunse care pot afecta nivelul glicemiei. Chiar și unele băuturi fără zahăr adăugat pot conține carbohidrați care influențează glicemia. Pentru a ne ajuta să navigăm cu succes printre aceste alegeri, câțiva nutriționiști au recomandat 5 băuturi ideale pentru menținerea glicemiei în limite normale, notează publicația Eating Well.

Alegerea băuturilor potrivite pentru sănătatea glicemică presupune evitarea carbohidraților și a zaharurilor adăugate, în favoarea celor cu proteine sau fibre. Cele mai bune opțiuni includ apa carbogazoasă, ceaiul, cafeaua, laptele și apa infuzată. Aceste băuturi nu doar că susțin echilibrul glicemiei, ci aduc și beneficii suplimentare pentru sănătate.

1. Apă carbogazoasă

O opțiune populară este apa carbogazoasă. Aceasta este ideală pentru cei care își doresc o băutură aromată fără calorii, carbohidrați sau zahăr adăugat.

„Dacă vrei să faci alegeri mai bune în materie de băuturi, dar preferi ceva cu aromă, prima mea recomandare este apa carbogazoasă”, spune Barbara Ruhs, M.S., RD, proprietara MarketRD.com.

2. Ceaiul

Ceaiul, fie că este verde, negru, alb sau pe bază de plante (mentă, ghimbir, mușețel), este o băutură extrem de populară și benefică.

„Ceaiul poate îmbunătăți activitatea insulinei, hormonul care ajută la scăderea glicemiei”, explică Marie Spano, M.S., RD, nutriționist sportiv.

Antioxidanții și compușii bioactivi din ceai contribuie la acest efect. Pentru a profita de beneficii, consumați ceaiul fără zahăr sau alte adaosuri calorice.

3. Cafeaua

Cafeaua, fie caldă, fie rece, este o altă băutură fără zahăr adăugat care poate contribui la un mai bun control al glicemiei. Cercetările arată că un consum regulat de cafea este asociat cu un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2, datorită compușilor benefici precum acidul clorogenic.

Amy Davis, RDN, sugerează adăugarea de scorțișoară pentru un plus de aromă și beneficii: „Scorțișoara imită efectele insulinei, ajutând la mutarea zahărului în celule și la creșterea sensibilității la insulină”.

4. Laptele

Laptele, fie el clasic sau fără lactoză, poate susține stabilitatea glicemiei datorită combinației de carbohidrați, proteine și grăsimi. Marie Spano recomandă laptele integral pentru un efect mai lent asupra absorbției zaharurilor.

Totuși, și variantele degresate sau laptele de soia neîndulcit pot fi opțiuni bune, mai sărace în calorii și grăsimi saturate.

5. Apa infuzată

Pentru cei care consideră apa simplă plictisitoare, apa infuzată reprezintă o alternativă distractivă și răcoritoare.

Fructele proaspete sau congelate, citricele și ierburile aromatice precum menta sau busuiocul pot transforma apa obișnuită într-o băutură savuroasă, fără adaosuri de zahăr.

Sfaturi pentru alegerea băuturilor benefice

Când optați pentru o băutură care să mențină glicemia stabilă, verificați dacă aceasta are:

  • Conținut redus de carbohidrați: Chiar și băuturile fără zahăr adăugat pot conține carbohidrați care influențează glicemia.
  • Fără sau cu puțin zahăr adăugat: Zahărul natural, precum cel din lapte, poate fi acceptabil dacă băutura conține proteine sau grăsimi care stabilizează glicemia.
  • Fibre: Fibrele încetinesc absorbția carbohidraților, menținând glicemia stabilă.
  • Proteine: Băuturile pe bază de lapte sau alternativele proteice sunt ideale pentru stabilizarea glicemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *