5 alimente de la care nu te aștepți să dăuneze inimii. Alternativele preferabile la fiecare

alimente, bauturi, inima, infarct

Bolile de inimă sunt un ucigaș tăcut, provocând milioane de decese în fiecare an la nivel mondial. Deși le asociem adesea cu colesterolul ridicat și grăsimile saturate, există și alți factori, mai puțin evidenți, care pot contribui la problemele cardiace.

În afară de alimentele de pe lista neagră, există însă și alimente aparent inoffensive, de la care nu ne-am aștepta să fie dăunătoare cordului, conform fitwirr.com.

Iată lista celor mai comune care influențează negativ sănătatea inimii, dar și câteva soluții pentru cum să facem alegeri mai sănătoase.

Cerealele rafinate – vinovați ascunși

Cerealele rafinate, care se regăsesc în pâinea albă, paste și orez alb rafinat, sunt procesate pentru a li se îndepărta conținutul de fibre. Această schimbare aparent  nesemnificativă are consecințe semnificative pentru sănătatea inimii.
Fără fibre, cerealele rafinate sunt digerate rapid, provocând creșterea nivelului de zahăr din sânge. Glicemia ridicată poate deteriora vasele de sânge și crește riscul de boli de inimă. Un studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition a constatat că o dietă bogată în cereale rafinate a fost asociată cu un risc mai mare de boli de inimă.
Alternative mai bune: Optează pentru cereale integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa, pastele și pâinea din grâu integral. Acestea conțin fibre și alți nutrienți care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și sunt bogate în vitaminele B, magneziu și fier – toate esențiale pentru sănătatea inimii.

Supe la conservă – o surpriză sărată

Supele sunt adesea considerate o masă sănătoasă și hrănitoare, în special cele bogate în legume și proteine. Cu toate astea, multe supe din conservă conțin cantități excesive de sare, despre care se știe că pot fi dăunătoare pentru sănătatea inimii – poate duce la hipertensiune arterială, care deteriorează vasele de sânge și crește sarcina inimii, ducând de multe ori la insuficiență cardiacă și risc de AVC.

Ba chiar, de multe ori o porție conține sare care depășește consumul maxim recomandat al unei zile.

Alternative mai bune: alege supe cu conținut scăzut de sodiu, citino eticheta, sau prepară supă acasă; folosește ierburi aromatice în loc de sare, clătește leguminosele din conservă.

Sucul de fructe – o dulce înșelăciune

Mulți dintre noi gândim că un pahar de suc de portocale dimineața este o modalitatea ideală de a adăuga fructe în dieta zilnică. Însă, sucul de fructe conține adesea cantități mari de zahăr adăugat, care poate contribui la creșterea în greutate, rezistență la insulină și sindrom metabolic.
Zahărul este un pericol ascuns. Consumul excesiv poate duce la inflamații, care pot crea terenul pentru boli de inimă. De asemenea, poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, un factor major de risc pentru bolile de inimă.
Altenative mai bune: consumă fructe întregi în loc să bei sucul lor, dacă bei suc alege, oricum, suc 100% natural, fără zahăr adăugat, și limitează sucul la maxim 1 pahar pe zi.

Carnea roșie – un prieten gras

Carnea roșie, deși este o sursă de proteine, conține adesea cantități mari de grăsimi saturate și nesănătoase. Aceste grăsimi pot crește nivelul de colesterol, contribuind la formarea plăcilor în artere, ceea ce duce la ateroscleroză și un risc crescut de boli de inimă.
Colesterolul este o substanță care seamănă cu o ceară, care se poate acumula în artere, formând cunoscutele plăci. Acestea îngustează arterele, îngreunând circulația sângelui și crescând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Alternative mai bune: alege carne fără grăsime, limiează consumul de carne roșie, înlocuiește carnea cu proteine vegetale, cum ar fi cele din fasole, linte, tofu

Produse lactate cu conținut redus de grăsimi – nu întotdeauna o alegere mai sănătoasă

Produsele lactate degresate au reprezentat mult timp o tendință populară, cu argumentul că dietele cu conținut redus de grăsimi sunt mai sănătoase, preferabile. Iar convingerea că aceste diete sunt întotdeauna mai sănătoase persistă.

Însă, unele produse lactate degresate pot conține cantități mari de zahăr adăugat sau alte grăsimi, mai nesănătoase.
În plus, procesul de fabricare a produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi poate reduce nutrienții naturali și probioticele prezente în mod natural în produsele lactate integrale, care pot juca un rol în sănătatea inimii.

Alternative mai bune: studiile au arătat că un consum de produse lactate integrale poate fi asociat cu un risc mai redus de boli de inimă – aceasta ar putea fi atribuită prezenței acidului linoleic, cu proprietăți antiinflamatorii dovedite.

Prin urmare, alege lactate integrale, simple, neîndulcite, limitează consumul de lactate ultraprocesate, cu adaosuri de zahăr, arome și coloranți, iar dacă ai colesterolul ridicat consultă medicul în legătură cu consumul de lactate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *