Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a publicat pe sediul electronic al Fondului Spaniol de Garanție Agricolă prima listă cu beneficiarii ajutoarelor directe pentru pierderi de venit cauzate de daunele produse infrastructurilor agricole afectate de DANA, notează Servimedia, citată de La Vanguardia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Fenomenul, care a lovit Valencia în toamna anului trecut, a răpus vieți omenești, a distrus localități și terenuri agricole.
Ce este, de fapt, DANA?
DANA(Depresión Aislada en Niveles Altos, adică Depresiune Izolată la Niveluri Înalte), cunoscută popular și ca „picătură rece”, este un fenomen atmosferic care apare atunci când o masă de aer foarte rece se desprinde din curenții normali de circulație din atmosferă și rămâne izolată la altitudine mare. Când această masă rece de aer ajunge deasupra unei zone cu aer cald și umed la sol, apare un contrast termic foarte puternic. Acest contrast generează: ploi torențiale (care pot dura ore sau zile), furtuni puternice cu vânt și grindină, și inundații rapide, mai ales în zonele de coastă sau în orașe.
Este periculoasă pentru că apare brusc, e greu de prezis cu precizie, poate aduce cantități mari de ploaie într-un timp foarte scurt și produce pagube materiale (inundații, alunecări de teren, distrugerea infrastructurii) și poate pune vieți în pericol.
DANA este frecventă în Spania, sudul Franței și zona mediteraneană, mai ales în toamnă, când marea este încă caldă iar aerul rece de la nord pătrunde spre sud.
Cum vor fi despăgubiți fermieii spanioli afectați?
Este vorba despre 4.561 de agricultori, proprietari a 10.855 de parcele, cărora le revine o plată totală de 43.088.818 euro.
Aceste ajutoare fac parte din noua linie de subvenții anunțată pe 14 aprilie la Valencia de ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și care a fost reglementată prin Ordinul APA/383/2025 din 23 aprilie. Scopul acestei măsuri este ca agricultorii care își repară pe cont propriu daunele din exploatații să primească o compensație financiară, astfel încât să nu fie nevoiți să aștepte intervenția companiei publice Tragsa, căreia i-au fost încredințate lucrările de refacere a potențialului productiv.
Începând de vineri, s-a deschis un termen de 15 zile lucrătoare în care agricultorii pot renunța la ajutor, în cazul în care preferă varianta în care Tragsa le repară exploatația. Dacă beneficiarii nu renunță la ajutor în acest interval, după cele 15 zile se va proceda la transferul sumelor publicate direct în conturile acestora. Astfel, compania Tragsa va putea accelera celelalte lucrări care îi revin în cadrul refacerii potențialului agricol.