Toți am văzut liste cu alimente „bune” și „rele” pentru curele de slăbire. Deși unele alimente sunt mai nutritive decât altele, demonizarea anumitor alimente poate fi dăunătoare și inexactă. De exemplu, legumele. Dacă încercați să slăbiți, probabil că ați auzit că este de ajutor să mănânci mai multe legume, deoarece sunt bogate în fibre și sărace în calorii. Totuși, unele legume, precum cartofii, au primit pe nedrept eticheta de „rele” pentru pierderea în greutate.
Adesea denumite legume amidonoase, aceste legume sunt mai bogate în calorii și carbohidrați, ceea ce îi face pe unii să creadă că legumele amidonoase ar trebui evitate dacă încercați să slăbiți. Totuși, potrivit eatingwell.com, aceste legume au multe de oferit, din punct de vedere nutritional, și pot sprijini obiectivele de pierdere în greutate.
Nutriționista Kelli McGrane explică ce legume consideră că sunt cel mai des etichetate ca „rele” pentru pierderea în greutate și de ce merită ele un loc pe farfuria ta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
4 legume de care nu ar trebui să te ferești, chiar dacă ții dietă
- Cartofi albi – Modestul cartof se află, adesea, în partea de sus a listei „de evitat”. „Cartofii sunt adesea demonizați din cauza conținutului lor de amidon și a indicelui glicemic ridicat, în special atunci când sunt prăjiți sau procesați mult”, spune nutriționista Angela Konegni. Dar asta nu înseamnă că ei ar trebui să fie eliminați din dietă.
„Studiile au arătat că aceștia sunt în top pe indicele de sațietate, ceea ce înseamnă că te mențin sătul mai mult timp, reducând nevoia de gustări”, spune Konegni. Mai precis, cartofii conțin amidon rezistent—un tip de carbohidrat care „rezistă” la digestie. Pe lângă faptul că ajută la sațietate, amidonul rezistent sprijină un microbiom intestinal divers și sănătos, hrănind bacteriile prietenoase din intestinul tău gros. Acești microbi benefici pot sprijini eforturile tale de pierdere în greutate, influențând pozitiv depozitarea grăsimii, inflamațiile cronice și hormonii de foame și sațietate.
Cum pot să se potrivească cartofii într-o dietă sănătoasă? Totul depinde de preparare. Cartofii prăjiți sau chipsurile sunt bogați în calorii și grăsimi saturate, în timp ce „cartofii fierți sau coapte (cu coajă) sunt mai săraci în calorii și extrem de sățioși datorită amidonului rezistent și fibrelor”, spune Konegni. - Morcovi – Morcovii sunt o altă legumă care a primit pe nedrept o reputație proastă. Conform nutriționistei Jessie Winstead, „morcovii au o reputație proastă din cauza că sunt ‘prea bogați în zahăr,’ dar dulceața lor naturală vine cu fibre, vitamine și antioxidanți care susțin sănătatea generală.”
Conținutul ridicat de apă și fibre al morcovilor ajută la menținerea senzației de sațietate, făcându-i o alegere excelentă pentru pierderea în greutate, explică Winstead. De fapt, un studiu din 2021 sugerează că un consum de morcovi poate reduce riscul de obezitate. Morcovii sunt, de asemenea, săraci în calorii—1 cană de morcovi tăiați are doar 52 de calorii.
Textura crocantă a morcovilor îi face o alternativă nutritivă la chipsuri și sunt perfecti pentru a fi consumați cu hummus. Morcovii copți sunt și ei delicioși. Încearcă-i coci cu tahini și năut sau transformă-i într-o supă cremă de morcovi. - Mazăre verde – Mazărea verde este un alt aliment care apare frecvent pe lista legumelor „rele” datorită conținutului de amidon și dulceață naturală. Totuși, ea oferă o combinație nutrițională pe care multe alte legume nu o au. „Mazărea verde este o legumă remarcabilă, oferind o combinație rară de 8 grame de fibre și 8 grame de proteine per cană. Această combinație joacă un rol esențial în promovarea sațietății, ajutându-te să te simți sătul mai mult timp”, spune nutriționista Kimberly Jackson. În plus, adoptarea unei diete mai bogate în proteine, care include o varietate de alimente bogate în proteine, cum ar fi mazărea verde, poate fi o strategie eficientă pentru pierderea în greutate. Alte beneficii ale mazărei? Este economică, convenabilă și versatilă. Păstrează o pungă de mazăre în congelator pentru a spori ușor conținutul nutrițional al supelor, caserolelor, salatelor, curry-urilor, bolurilor cu cereale și multe altele.
- Porumb dulce – Un simbol al verii, porumbul este, adesea, considerat a fi bogat în zahăr și vinovat de provocarea creșterii în greutate. Deși este dulce, un știulete mic de porumb conține doar 5 grame de zahăr natural, alături de mai multe vitamine și minerale importante. Nu mai vorbim de faptul că porumbul este relativ sărac în calorii—122 de calorii per știulete simplu—și furnizează 3 grame de fibre sățioase. Ține minte că adăugarea la porumb a unor ingrediente precum untul sau brânza înseamnă, automat, și adăugarea de calorii. La fel ca și cartofii, porumbul este o sursă de amidon rezistent, care poate ajuta la gestionarea greutății. Alimentele pe bază de porumb, cum ar fi tortillas de porumb, popcornul, grișul integral și făina de porumb, sunt considerate cereale integrale. În plus față de faptul că sunt mai nutritive decât omologii lor rafinați, cerealele integrale au fost asociate cu beneficii pentru gestionarea greutății.