Fie că sunteți un adevărat cunoscător al homarului sau cineva care încă ezită în fața fructelor de mare, Ziua Națională a Homarului (sărbătorită în SUA – n.red.) reprezintă momentul ideal pentru a vă aventura în lumea fascinantă a acestei delicatesă marine. În timp ce multe persoane nu sunt fani ai fructelor de mare, este greu de neglijat faptul că homarul ocupă un loc aparte în topul preferințelor culinare, conform site-ului Days of the Year.
Dacă vă considerați un împătimit al fructelor de mare, probabil deja ați gustat carnea de homar. Această creatură maritimă, deși nu pare foarte atractivă când se târăște pe fundul oceanului, este transformată într-o adevărată experiență gastronomică atunci când este servită.
„Nu judeca niciodată o carte după copertă”, spune o veche vorbă, iar homarul confirmă acest principiu cu prisosință. Felul în care arată nu este nici pe departe un indicator al gustului său sublim. Cu lămâie și unt cald, homarul devine o delicatesă adorată de gurmanzi din întreaga lume.
Istoria homarului
Ziua Națională a Homarului este o ocazie minunată de a sărbători acest crustaceu care nu doar încântă papilele gustative, ci și onorează munca pescarilor. În sălbăticie, homarul poate trăi până la 50 de ani.
De la un statut considerat umil și destinat claselor inferioare, homarul și-a câștigat locul de onoare pe mesele celor mai selecte restaurante din lume. Vă recomandăm să citiți pe acest subiect și următorul articol: „Homarii n-au fost întotdeauna considerați comestibili sau un produs de lux. Erau oferiți săracilor”.
Înainte de mijlocul secolului al XIX-lea, homarul nu avea reputația pe care o are astăzi. Dimpotrivă, era considerat un aliment destinat servitorilor sau chiar deținuților, fiind privit cu dispreț de clasele superioare.
Acesta era servit destul de frecvent în închisori, cel mai probabil spre nemulțumirea deținuților. Mai mult decât atât, în unele locuri, homarul era utilizat drept momeală pentru pești sau îngrășământ. Astăzi, această percepție s-a schimbat radical, iar homarul a devenit un simbol al rafinamentului culinar.
Vă recomandăm să citiți și: Cum a devenit homarul un simbol cultural
Sursa foto: Flikr.com