De ce nu se consumă ouăle de curcă, deși sunt absolut comestibile / Gustul este foarte asemănător cu cel al ouălor de găină

Ouăle de curcan sunt mai mari decât cele de găină Sursa foto: Dreamstime

Ouăle sunt unul dintre cele mai valoroase alimente. Sunt o excelentă sursă de proteine și, prin urmare, mulți nutriționiști le recomandă. Dar în general, în comerț găsim ouă de găină și, uneori, de prepeliță. Totuși, toate păsările fac ouă, iar cele de curte nu fac excepție. Cum se face, totuși, că nu se consumă ouăle de curcă?

Experții americani au găsit un răspuns la această dilemă. Se pare că de vină este faptul că această pasăre de curte face ouă mai rar decât găina, ceea ce îi determină pe crescători să le păstreze mai degrabă pentru înmulțire. Pe de altă parte, acestea sunt mult mai mari, ceea ce face necesar un timp mai îndelungat de gătire, pentru a evita riscul de îmbolnăvire cu Salmonella. Acesta este un alt inconvenient.

Conform cifrelor, o găină productivă face aproximativ 250 de ouă pe an, în timp ce o curcă face cam jumătate sau chiar mai puțin din această cifră.

Ouăle de curcă sunt absolut comestibile, iar gustul lor este foarte asemănător cu cel al ouălor de găină. Diferența este că sunt mai mari, coaja puțin mai dură, iar membrana dintre coajă și ou puțin mai groasă.

Ouăle de curcă, producție de ouă mai mică

În timp ce alte păsări de curte depun aproximativ un ou pe zi, curca depune maxim două pe săptămână, potrivit Modern Farmer. Pe de altă parte, curcanii sunt mai scumpi de crescut, necesitând mult mai mult spațiu și hrană decât găinile. Și mai mult, curcanii încep să depună ouăle mai târziu decât găinile. „Curcanii au un ciclu de viață mai lung, așa că trebuie să ajungă la aproximativ șapte luni înainte de a fi capabili să producă ouă”, spune Kimmon Williams de la Federația Națională a Curcanului din SUA.

Puii de curcan au nevoie de aproximativ cinci luni pentru greutatea potrivită. Poate nu pare mult, dar având în vedere că sunt, de asemenea, mai scumpi de crescut și de hrănit, acele câteva luni suplimentare pot fi costisitoare.

Din cauza costului de producție și a deficitului, ouăle de curcan tind să fie mai scumpe decât cele de găină. Prețurile lor variază între 6 și 8 lei, dar pot ajunge și la 20 de lei, la anumite rase. Ouăle de găină crescută la curte se vând cu aproximativ 1-1,5 lei. Ouăle fertilizate însă sunt mai scumpe.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *